WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

dinsdag 23 oktober 2012

Ech Rottedoms


Ik heb ruim twintig jaar in de Rotterdamse haven gewerkt, weliswaar op kantoor maar ik sprak regelmatig mensen (altijd mannen) die zich 'fysiek' bezighielden met de goederen waar ons bedrijf vervoer en opslag voor regelde. Van hen leerde ik een andere taal dan die waarmee ik was grootgebracht. Mijn huisgenoten vonden me in die tijd nogal grof-in-de-mond, maar dat viel volgens mij reuze mee. Ik herinner me er helaas weinig van, alleen 'mankeer je wat aan je klauwen dan?' komt bij me boven. Verder was het vooral ook elkaar voortdurend een beetje jennen, zonder dat daar veel kwaads mee bedoeld werd.

Eén uitdrukking uit de haven heeft de meeste indruk op me gemaakt. Ik leerde hem al kennen voordat ik er werkte. Toen ik 38 jaar geleden in Rotterdam kwam wonen was ik nog kerkelijk en ik meldde me daarom aan bij de (gereformeerde) kerk in mijn buurt. Ter kennismaking kwam een ouderling op bezoek, een aardige man die havenarbeider bleek te zijn. Hij vertelde over zijn geloof en zei in dat gesprek: 'En als je dan vijf pik hebt, dan vertel je wel eens wat over de Here Jezus.' Ik vond dat een erg raadselachtige uitspraak. Ik weet niet meer of het me tijdens die avond nog duidelijk is geworden of dat ik het pas jaren later begrepen heb, maar ik ben er in elk geval achter gekomen wat 'vijf pik' betekent: vijf minuten pikken van de baas. Even pauze nemen dus.

Geen idee of die term nog in gebruik is, ik hoop van wel want ik vind hem te mooi voor de vergetelheid.

7 opmerkingen:

 1. Een mooie voor het zogenaamde "Vergeetwoordenboek"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Danny,
   Bestaat dat Vergeetwoordenboek echt, of is het een idee? Ik vond gisteren, toen ik 'vijf pik' googelde, een Havenwoordenboek.
   Groet, schrvrdzs

   Verwijderen
 2. Ha Schrijver,
  Iets verder dan dtvdb, in de dijk, woont de oude havenrat. Als wij vragen hoe het met hem gaat, zegt hij: "Dat zeg ik nie, ik ben geen verraaier." Raar hè?
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Anna,
  Ja, raar, dat vind ik ook. Maar ook leuk. Zou het haventaal zijn of rattentaal? Of misschien havenrattentaal?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Schrijver,
  Vind je het echt leuk? Nou, vannacht vroegen de j.m. aan de oude havenrat hoe laat het was en hij zei: "Als ik dat verklap weten jullie 't ook." Ik weet niet welke taal het is maar wij vinden de ouwe havenrat een botterik.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Anna,
   Ja, ik vind het echt leuk. En wat hij vannacht zei vind ik ook leuk. Ik hoop dat de j.m. hem eens vaker wat gaan vragen.
   Ik hou wel van ouwe botteriken geloof ik.
   Groet, schrvrdzs

   p.s. Leest de ouwe havenrat wel eens? Kent hij de bibliobus? Van lezen word je vaak wat minder bot.

   Verwijderen
 5. In mijn familie word hij nog gebruikt hoor, Volgens mijn moeder gebruikte haar oma de uitdrukking al en ik doe dat ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen