WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 13 oktober 2012

Rotterdam 2012-6Begon ik naar aanleiding van m'n stukje over d en dt net te denken: kunnen we het lidwoord 'het' maar beter niet afschaffen, want het verschil tussen 'de' en 'het' is voor buitenlanders haast niet te leren, dat lukt alleen als je het van jongs af aan hebt leren aanvoelen. En steeds meer Nederlandse jongeren weten het ook niet meer, omdat ze op een school met veel buitenlanders zitten en het juiste gebruik van het lidwoord er daar blijkbaar niet wordt ingeprent (wat ik me wel kan voorstellen, er is meer te doen).

Maar dan sta ik even later bij AH bij de kassa en geeft het moslimmeisje dat mijn boodschappen scande me behalve mijn bon en mijn dierenplaatjes ook twee kartonnen munten, en zegt: Hier heeft u nog twee munten, daar kunt u mee stemmen, dat is voor de goede doel. (Je kunt ermee kiezen uit drie wijkinitiatieven.) Achter mij staan twee allochtone jongens van ongeveer de leeftijd van het meisje (achttien ofzo), die blikjes met drinken en een doosje donuts op de band hebben gezet, en de ene zegt: Hét goede doel! Het meisje kijkt hem verbaasd aan en zegt: Dat zeg ik toch. De jongen herhaalt nog eens: Hét goede doel. En voegt eraan toe: Ik wil het gewoon iedereen leren.


Plaatje hier gevonden.

6 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Die donuts zien er dik lekker uit!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Ze lijken me heel geschikt voor bij een vuurtje onder de o.k. Met thee erbij.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je bij de taalpolisie/recherche blijft. Nog fijner dat je geen bekeuringen uitdeelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha AvA,
  Bij de taalpolisie zijn is nauwelijks een keuze te noemen, het is eerder een soort karaktertrek geloof ik. Niet zo'n sympathieke misschien. Maar ik geloof wel dat ik rekkelijker begin te worden op mijn ouwe dag. Zoals dat hoort.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoiets lezen maakt me blij. Is dat truttig?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Piet,
  Kan blij worden truttig zijn?
  Ik vind het in elk geval in dit geval (rare constructie) niet truttig. Ik werd er zelf ook wel een beetje blij van.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen