WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 18 oktober 2012

Belegen















Ik vraag me af of iemand nog wel eens 'morgen brengen' zegt. En dan niet in de betekenis van 'vandaag besteld, morgen bezorgd' maar als 'bekijk het maar!' Ik heb het in jaren niet gehoord of gezegd, bedacht ik vanmorgen ineens. Dát ik het bedacht kwam omdat er een vrachtauto voor de deur stond met de tekst 'VERDOUW MORGEN BRENGEN' erop. Tussen VERDOUW en MORGEN BRENGEN was een klok getekend die op 4 voor 12 stond. (Google leerde me vervolgens dat Verdouw een bouwmaterialenhandel is en als je er voor 12.00u iets bestelt wordt het de volgende dag gebracht.)

Onlangs dacht ik ook al aan 'Wat nu, zei Piesjegru.' Dat kwam omdat ik me ergens over afvroeg 'wat nu?' en toen kwam Piesjegru er zomaar vanzelf achteraan. Ook vele jaren niet aan gedacht. Zo zullen er ongetwijfeld nog meer gedateerde uitdrukkingen in mijn brein sluimeren, die misschien ooit uit hun vergetelheid gewekt worden door een in lindebloesemthee gedoopte madeleine. (Ja, ik heb Proust gelezen en ik wil daar af en toe wel eens een beetje over opscheppen.)

Een van de aardige dingen van Maarten 't Hart vind ik dat hij personages in zijn romans soms dergelijke uitdrukkingen laat gebruiken. Je kunt zijn boeken daardoor oubollig vinden, maar ik vind het juist leuk. Ik zie het als een vorm van erfgoedbehoud, net zoals wat hij vertelt over maandag-wasdag en het eten van stip-in-'t-kuiltje. Maar zelf zeg ik het toch maar liever niet meer. Net zomin als ik op maandag de was doe.

Plaatje hier gevonden.

6 opmerkingen:

  1. Ieder zijn eigen gekte, en een van mijn gektes is dat ik al jaren (verdwijnende) geijkte uitdrukkingen opschrijf als ik ze hoor. Zoals daar zijn: an me hoela- van z'n nooit van z'n leven niet-doe maar van boven vol-ze hingen er met de benen uit-de moord stikken-een knappe kerel die het er weer uitkrijgt-alles sal reg kom- enz.
    Als je zo'n uitdrukking een keer hoort na jaren is dat erg leuk vind ik.Zelf ben ik ook een beetje van de archaïsche, ik gebruik in spreektaal nog woorden als desalniettemin, desondanks, althans. Maar ja, over my dead body en the one trick horse zijn ook binnengekropen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha AvA,
      Ik vind het een leuke gekte, dat je die uitdrukkingen noteert. Ik ken ze niet allemaal, 'doe maar van boven vol' en 'ze hingen er met de benen uit' zijn nieuw voor me en ik kan ook niet bedenken wat ze betekenen. Ik moet ineens denken aan 'hij kan zo leuk uit de hoek komen, je zou hem er zo weer intrappen', ken je die?
      Groet, schrvrdzs

      Verwijderen
  2. Doe maar van boven vol= schenk er maar wat meer bij, niet zo'n iel glaasje.
    Ze hingen er met de benen ui: het was er hartstikke druk (in een kroeg of zaal)
    Ja, ze wisten er vroeger ook raad mee, met de stoplappen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha AvA,
      Dank voor de toelichting, ik zou er zelf niet opgekomen zijn. Ik moet nu ook denken aan 'op één been kun je niet lopen', met betrekking tot een borrel.
      Groet, schrvrdzs

      Verwijderen
  3. Ha Schrijver,
    'Smeer maar in je vacht, dan krijg je krullen'(als de ks wegloopt).
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen