WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 2 november 2008

Naar het Lezersfeest













Plaatje van Boekendingen.

Voor wie de reacties op dit blog niet leest: mijn 'reactieprobleem' is opgelost, dankzij advies van Edwin. Het zat 'm in het accepteren van cookies. Ik vraag me af waarom men het bij Blogger nodig vindt je te dwingen tot het accepteren van 'cookies van derden' terwijl het vroeger zonder ging, maar dat zal wel aan mijn argwanende aard liggen.

Gisteravond was ik op het Lezersfeest in de centrale van Bibliotheek Rotterdam. Het was het twaalfde Lezersfeest en ik was er voor de derde keer bij. Daaruit blijkt al dat ik niet zo'n fan van dit feest ben. De twee voorgaande keren dacht ik dan ook: hier ga ik nooit meer naartoe, maar na enkele jaren word je dan blijkbaar toch weer nieuwsgierig. Deze keer zag het programma er aantrekkelijk uit, maar ik ging eigenlijk vooral om een beetje participerende observatie te bedrijven, d.w.z. om eens rond te kijken naar wie er allemaal waren en naar wat men er leek te zoeken.

En ja hoor, daar waren ze weer: de honderden hip geklede, trendy bebrilde, net van de kapper komende, elkaar kennende en omhelzende wijndrinkende vijftigers. Twee weken geleden waren ze nog bij de Nacht van de geschiedenis en nu weer hier. En volgende week kom je ze b.v. tegen bij een expositie. Dit klinkt misschien niet zo aardig, maar ik bedoel er niks slechts mee. Er zijn heel wat gezelschappen te bedenken waarin ik me minder op mijn gemak zou voelen. Per slot zijn het leeftijdgenoten, ook al kende ik er verder niemand (nou ja, ik kwam geheel toevallig naast een echtpaar uit mijn eigen straat te zitten, maar daar bleef het bij) en moet ik al weken naar de kapper.

Het is duidelijk dat er behoefte bestaat aan avonden als deze, want het is er elk jaar erg druk terwijl het toch niet goedkoop is. Een heleboel mensen staan gerust een half uur in de rij voor de 'workshop humor' om er vervolgens niet meer in te kunnen (ik hoorde bij die mensen) en er zitten er honderden naar interviews met schrijvers te luisteren (daar was ik ook bij). Daarom vind ik het heel mooi dat de bibliotheek elk jaar een dergelijke avond organiseert.

Toch heb ik er een beetje gemengde gevoelens over. Rotterdam is de armste stad van Nederland en meer dan de helft van de inwoners is allochtoon. En wie zie je op het feest: de blanke bovenlaag. Ik moet, om eens een wat minder politiek-correcte uitspraak te doen, eerlijk zeggen dat ik het, als bewoner van een wijk waar die blanke bovenlaag nogal in de minderheid is, wel prettig vind af en toe eens ergens te zijn waar het niet zo multi-culti is. Maar ik vind óók dat de bibliotheek er voor iedereen is en ik zou het fijn vinden als ze ook eens een feest wisten te organiseren waar een andere groep door werd aangetrokken en dat óók een groot succes was. En dan vind ik zo'n iftarmaaltijd waarover Wies schreef beslist een prachtig inititatief, dat voor Rotterdamse wijkbibliotheken volgens mij ook zeker een idee zou zijn, maar ik zou in de centrale bibliotheek toch liever iets multicultureels zien dat met literatuur en lezen te maken heeft. En ook een keer iets dat jongeren leuk vinden. En iets voor bejaarden. En iets voor streekromanlezers. Dat idee. (Gewoon elk kwartaal een ander feest...)

Maar goed, ik zag Mulisch en Siebelink en nog een paar schrijvers en dat was heus heel aardig en om Herman Brusselmans heb ik erg gelachen. Maar net als de beide voorgaande keren dacht ik: aan mij is het eigenlijk niet besteed. Veel te druk en je hoort niks nieuws. Jammer dat ik niet meer bij de 'spoedcursus humor' van Geleijense en Urgert naar binnen kon, dan zou ik er vast meer plezier aan beleefd hebben.

9 opmerkingen:

  1. Dag schrijver,
    Wat heerlijk optimistisch van je om te denken dat de allochtoon de bibliotheek zou bezoeken als je 't aantrekkelijk voor hem/haar zou maken. In mijn wijkbibliotheek (en ook ik woon in een wijk met >50% allochtonen, >90% huursubsidie)zie je ze alleen de boeken die ze voor school moeten lezen opzoeken en achter de pc zitten internetten.
    Overiens zie je allochtonen ook niet of nauwelijks fietsen op de Veluwe/wandelen langs het strand/ bij een klassiek concert. Ik denk dat we ons daar bij neer moeten leggen. Dat zoiets hooguit vanzelf gebeurt na een paar generaties (als de bibliotheek dan nog bestaat).
    Overigens herken ik het gevoel van afschuw bij zo'n gelijkvormige groep. Ik ben een grijze zestigplusvrouw die met vriendinnen naar het filmhuis gaat, lid van een leesclub is, naar klassieke concerten gaat, HOVO-cursussen volgt maar soms wil ik wel rechtsomkeert maken als ik weer zo'n gezelschap in de foyer zie. Een deel zal jaloezie zijn: ze zijn meestal mooier, rijker en beter gekleed dan mij. Maar 't is ook gewoon de afschuw van de gelijkvormigheid. De afwisseling heb ik gelukkig op m'n werk (ziek wordt iedereen), in m'n buurtsuper en langs het voetbalveld (voetballende neefjes)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Ava,
    Ik weet niet hoe optimistisch het is om dat te denken. Maar dat allochtonen niet naar het Lezersfeest komen snap ik in elk geval. En de mensen die op het feest waren komen verder misschien wel nooit in de bibliotheek. Ik had overigens zeker geen afschuw van de mensen die er waren, als je dat concludeert heb ik het niet goed opgeschreven. Ik verkeer zelfs wel graag af en toe in zo'n groep (zoals ik ook schreef), ook al zijn de meesten ook in mijn geval inderdaad beter gekleed... Maar ik vind het jammer dat de bibliotheek niet een gevarieerdere groep weet aan te trekken.
    Voor zover ik daar zicht op heb komen hier in R'dam de allochtone jongelui alleen naar de bibliotheek om er hun huiswerk te maken of met elkaar te kletsen. Maar de autochtone jongelui komen vaak helemaal niet!
    (Te) optimistisch of niet, ik blijf nog even denken dat er m.b.t. allochtonen nog wel wat te winnen is door de bibliotheek. Alleen al voor de kinderen. Ik heb wel eens ergens gelezen dat er in Delft voorleesuurtjes zijn in twee talen (hetzelfde boek in het Nederlands en in een andere taal). Dat vind ik een mooi initiatief.
    Groet van schrvrdzs
    p.s. Ik fiets eerlijk gezegd ook zelden op de Veluwe.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag schrijver,
    Wat is goed formuleren en goed lezen toch moeilijk! Nee, ik heb geen afschuw van een oudere, grijze, goedgeklede, wijndrinkende vrouw, ik verafschuw de UNIFORMITEIT van de groep en trouwens de uniformiteit in het algemeen geloof ik. Een straatbeeld met alleen maar mannen of een kroeg met alleen maar jeugd, ze kunnen me niet bekoren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ha schrvrdzs
    ik kan mij zo aansluiten bij die goegemeente van goed geklede en gekapte vijftigers. Behelave dan wat betreft mijn kapsel en kleding, maar dat boeit mij niet echt. Je lees in mijn blog wel waar ik naar toe ga en dat zegt al genoeg. Gisteren bij het concert zag ik ook weer dezelfde mensen. En ik vermaak mij er uitstekend.
    Maar die eenvormigheid is eigenlijk overal, de sportwereld (ik volleybal, mijn zoon zat op judo en voetbal) is ook een heel eigen wereldje, de muziek idem (bij mijn djembegroep zitten weer hele andere mensen dan in het orkest) bij de poetryslam zie ik veel mensen uit het zgn. alternatieve circuit, bij de Iftarmaaltijd komen ook altijd dezelfde Turkse mensen (100) (er wonen 4800 Turken in Hengelo)...en ga zo maar door. En ook in deze kringen voel ik mij thuis.
    Kortom... de variatie zoek ik zelf wel.

    En ja Turken leven anders, prima toch.
    Maar daarom is het juist zo leuk om elkaar te ontmoeten en kennis te maken met elkaars cultuur.
    Dus ik zou het wel jammer vinden als we het laten bij de constatering dat de allochtonen nu eenmaal niet zitten te wachten op de bibliotheek. Dan maar optimistisch tegen beter weten in....lid worden van de bibliotheek hoeft niet... maar elkaar ontmoeten en in gesprek komen met elkaar vind ik al heel mooi.
    Zo heeft een Kunstmagneetschool in Hengelo met veel allochtone kinderen eens haar kunstproject afgesloten in de bibliotheek met een voorstelling en expositie. Zowel de ouders als kinderen een reden om nog eens naar de bibliotheek te gaan, het kunstwerk van hun kind hangt daar. Maar of ze blijven komen als het kunstwerk weer weg is....
    Het gemeentemuseum in Den Haag heeft zich bij de jongeren ten doel gesteld om hen tenminste 1x in hun leven een positieve museumervaring te laten hebben, ongeacht of ze daarna weer komen of niet. En daarvoor hebben ze de Wonderkamers ingericht.

    Je moet toch ergens beginnen...dus in Hengelo doa ik gewooon dom verdan.
    Groetn Wies

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Ava en Wies,
    Het wordt me even te ingewikkeld met al die oudere grijze dames en wat ik al dan niet van ze vind... Ik zal er binnenkort nog maar een blogpostje over maken. Wat ik bedoelde is in elk geval niet dat ik het 'museumpubliek' om het zo maar even te noemen, vervelend vind. Integendeel! Wat ik wél vervelend vind, en dat realiseerde ik me gisteren pas voor het eerst, is dat zo'n Lezersfeest er niet in meer varianten is.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die spoedcursus humor heb ik 2 jaar geleden gezien, en is heel leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag Henk,
    Tja, nu betreur ik het natuurlijk nog meer dat ik niet meteen aan het begin van de avond in de rij ben gaan staan... Maar als die cursus al een paar jaar bestaat krijg ik misschien nog wel eens een kans.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier staan foto's van deze avond: http://flickr.com/photos/jorgenkoolwijk/sets/72157608591459083/with/2995461532/

    Bent u ook meegeweest met de Judith Visser Tour die ieder uur plaats vond? Dat was voor mij het hoogtepunt van de avond, kan ik wel zeggen.

    Verder was Brusselmans erg grappig.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dag Carl,
    Leuke foto's, dank voor de tip! Vooral Deelder staat er prachtig op. Judith Visser ook trouwens. Ik ben niet mee geweest met haar Tour en dat vond ik meteen al een beetje dom van mezelf en na uw reactie helemaal. Brusselmans heb ik gelukkig wel gehoord en die vond ik ook heel leuk.
    Dank voor uw bezoek aan mijn blog en kom nog eens langs zou ik zeggen.
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen