WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 13 november 2008

v/h Kikker

Je hebt natuurlijk groot leed en klein leed en waar ik het nu over ga hebben hoort duidelijk tot de laatste categorie. Maar toch werd ik er een beetje treurig van. Gisteren was ik bij de boekwinkel en daar zag ik bovenstaand boek liggen. Ha, een nieuw kikkerboek! dacht ik, zeker iets wat nog niet was uitgegeven toen Max Velthuijs dood ging. Maar toen ik het wat beter bekeek verdween mijn enthousiasme al snel: er stond 'naar Max Velthuijs' op en binnenin stond 'Studio Max Velthuijs'. En dat zou allemaal zo erg nog niet zijn geweest, maar wat wel erg was: Kikker is Kikker niet meer. Kikker is een saaie uitdrukkingsloze kikker geworden. Voor Eend en Haas geldt hetzelfde: doorsneebeesten zonder karakter.

Ik heb altijd veel van Kikker gehouden en ben ook toen mijn kinderen er allang te groot voor waren zijn boeken blijven kopen. En nu dit...

Ik geef niks om handtekeningen van auteurs, maar bij Max Velthuijs ben ik twee keer in de rij gaan staan. Hij zette dan niet alleen een handtekening maar schreef ook een opdracht in het boek en het allermooiste was dat hij ook een tekening van Kikker maakte. In een enkele minuut, en stukken mooier dan wat 'Studio Max Velthuijs' er van weet te maken.

Ik neem aan dat dit boek (en de serie 'Kikker & Vriendjes' waar het het eerste deel van lijkt te zijn ) iets te maken heeft met de a.s. televisiefilmpjes over Kikker. De preview die je daarvan kunt zien bevestigt mijn vermoeden: Kikker is een schim van zichzelf geworden.

Kijk, dít is Kikker zoals ik vind dat hij er uit hoort te zien:

10 opmerkingen:

 1. Schrijver,
  Wat erg. Wie verzint dat! 'Kikker is kikker,' dat schreef Max Velthuijs zelf. Heiligschennis, dat is het.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Ik dacht wel dat je het ook erg zou vinden. Ik denk dat het om het geld gaat. Ik las wel dat MV zelf die filmpjes een goed idee vond. Maar toen waren die tekeningen er vast nog niet. En anders begrijp ik het niet.
  Groet, schrvdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel jammer dat zo'n studio er mee aan de haal gaat. Het zal zakelijk wel prima geregeld zijn. Uitgeverij Leopold en de makers van de merchandising zullen er wel veel aan overhouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oei, hier wordt wel een hele scheve schaats gereden. Zelfs het lettertype is veranderd. Neem dan gewoon een ander beest en begin een nieuwe serie. Niemand zal het toch ook in z'n hoofd halen om een eigen Nijntje te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Henk,
  Het wordt er waarschijnlijk altijd slechter op als iets in handen van zo'n 'studio' valt. Een huisgenoot vertelde me dat Suske & Wiske ook niet leuk meer is.
  De vraag is wel wat Max Velthuijs zelf nog aan die filmpjes zou hebben bijgedragen, want ik las dat hij over het plan wel enthousiast was.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Astrid,
  Zou het er mee te maken hebben dat Dick Bruna nog leeft? Ik moest ook denken aan de ex-vrouw van Velthuijs, die zoals te lezen is in zijn biografie Ik bof dat ik een kikker ben, bij de scheiding probeerde een aandeel in de rechten op te eisen. Zo zullen er nu ook wel weer mensen zijn die aan geld denken.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach ja, geld haalt niet altijd de beste eigen schappen in de mens naar voren.
  Toch lijkt mij in dit geval dat de auteur wel akkoord moet zijn gegaan met dat Kikker initiatief. Anders kun je dat materiaal toch niet zomaar gebruiken? Of heb ik iets gemist...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Astrid,
  Ik weet er verder niks van, ik zag alleen toevallig dat boek liggen en begreep na enig googelen dat Max Velthuijs enthousiast was over het idee van films van zijn verhalen. Of hij nog een bijdrage geleverd heeft aan de tekeningen voor die films weet ik niet. En of hij het vervolgens goed heeft gevonden dat van die films weer boekjes zouden worden gemaakt weet ik evenmin.
  Inmiddels zijn het neem ik aan de 'erven' die er over gaan.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dan hoop ik maar dat de erven er wél blij mee zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Is er tenminste nog iemand blij mee... Ik ben het in elk geval niet.

  BeantwoordenVerwijderen