woensdag 5 november 2008
Therapeutisch lezen
Bron:Flickr, foto: gwilmore
In de Boeken-bijlage van NRC Handelsblad stond afgelopen vrijdag een artikel over de School of Life, een instituut dat onlangs in Londen van start is gegaan en zich ten doel stelt mensen meer uit het leven te laten halen. De oprichtster, Sophie Howart, zegt: 'Ik wilde de beste elementen uit de culturele sector en de academische wereld combineren met dingen uit het dagelijks leven.' De School biedt cursussen aan en organiseert maaltijden waarbij je kunt leren om een interessant gesprek te voeren en er zijn ook excursies. De schrijver van het artikel ging mee met zo'n excursie, die voerde langs wegrestaurants en begeleid werd door een architectuurhistoricus (David Lawrence) en een schrijver/filosoof (Alain de Botton).
Een aardig artikel over een wat elitair aandoende School (het zal vast duur zijn om aan zo'n excursie mee te doen), dat ik inmiddels waarschijnlijk al weer vergeten zou zijn als er niet iets intrigerends in had gestaan: de School of Life biedt ook bibliotherapie aan. Als je b.v. voor een belangrijke beslissing staat en er zelf niet uitkomt kunnen de bibliotherapeutes (in het artikel is sprake van twee vrouwen) je boeken aanraden die je daarbij kunnen helpen. Je reactie op het boek of op bepaalde passages eruit zegt iets over je, en volgende boeken kunnen dit verder verfijnen. Uiteindelijk weet je welke keus je moet maken. Volgens de website kunnen ook eenvoudiger zaken aan de orde komen, b.v. welke historische romans je het beste kunt kiezen uit het enorme aanbod.
Tja, en dat zette mijn fantasie wel even in werking. Stel je eens voor dat we dat als bibliotheek konden aanbieden... Er zijn vast wel enkele zeer belezen en levenswijze bibliothecarissen die er iets voor voelen. Kunnen we zo'n service niet digitaal van start laten gaan? Ook voor uw levensvragen: de bibliotheek!
(Nee, ik meen het niet echt.)
Wat betreft de verkiezingsuitslag vandaag in de VS, wat valt daar van te leren? Als je in jezelf gelooft en keihard werkt (en e.e.a. misschien af en toe wat te mooi voorstelt) kun je het ver brengen. Hard werken doen we al (ik heb het nu over de bibliotheek), nu nog in onszelf geloven. Tegen de zaken af en toe eens wat te mooi voorstellen zou ik ook geen bezwaar hebben.
Labels:
bibliotherapie,
School of Life
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een bibliotherapeut, en waarom niet? Het gaat misschien wat ver maar het idee staat me aan.
BeantwoordenVerwijderenHet boek "de troost van de filosofie" van Alain de Botton is het filosofische broertje hiervan en heb ik met plezier (of als troost) gelezen. Het wordt ook als cursus aangeboden.
Dag Liek,
BeantwoordenVerwijderenDat ik schreef 'Nee, ik meen het niet echt' was niet omdat ik het geen goed idee vond, want het beviel mij ook. Maar ik dacht wel: zoiets lukt toch niet.
Van De Botton ken ik alleen Hoe Proust je leven kan veranderen dat ik las na het lezen van Proust. Ik herinner me er overigens niks meer van (ik bedoel nu van De Botton, al weet ik van Proust ook niet veel meer).
Dank voor de tips!
Groet van schrvrdzs