WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

maandag 3 november 2008

Koosjer bellen


















Op ZB Digitaal lees ik regelmatig over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefoons, mobiel internet, enz. D.w.z. ik zie die stukjes staan en bekijk ze vluchtig want ik heb zelf een mobiele telefoon waar dat allemaal niet mee kan en die bovendien meestal uit staat. En de (hoog)bejaarde lezers waar ik voor werk doen er naar mijn gevoel ook niet zoveel bijzonders mee, al was het alleen maar omdat de toetsen voor hen vaak te klein zijn. Dus ik voel me ook (nog) niet verplicht me er beroepshalve mee bezig te houden.

Maar toen ik vanmorgen in De Pers de kop 'Echt vrome joden bellen alleen met koosjere telefoon' zag staan, was mijn belangstelling meteen gewekt.

Het bericht komt uit Jeruzalem, maar ik denk dat het elders ook wel zal voorkomen: een commisie voor communicatie van (ultra-)orthodoxe rabbijnen heeft, in samenwerking met de zakenwereld, de computersector en juristen, een 'koosjere' mobiele telefoon ontwikkeld. Met zo'n mobieltje kun je niet sms-en, niet internetten en geen foto's maken. Je kunt er alleen mee bellen en dat dan alleen naar door de rabbijnen toegestane nummers. Andere nummers zijn geblokkeerd.

Ik spreek hier geen enkel waardoordeel over uit. Ik lees het en verwonder mij. Als liefhebber van de boeken van b.v. Potok (o.a. Mijn naam is Asher Lev, De rechtvaardige en Uitverkoren) en Singer (o.a. Het hof van mijn vader en De boeteling) en met de sfeer van de joodse buurt in Antwerpen in gedachten (en De Pers heeft er ook een mooie foto bij geplaatst) zie ik het (bijna) voor me: mannen met peies en rituele franje en een zwarte hoed op met een koosjer mobieltje aan hun oor. Vrouwen mogen in het openbaar niet bellen en jongens mogen pas een mobieltje als ze 18 zijn, want voor die tijd moeten ze van vroeg tot laat 'lernen'. (Hoe het met meisjes zit staat niet in het artikel.)

Op zoek naar een bijpassend plaatje vond ik bovenstaande foto op dit weblog, waar het bericht van de koosjere mobieltjes al vorig jaar op 3 nov. op stond en waar te lezen is dat het een dag eerder in The New York Times had gestaan. Beetje oud nieuws dus, in De Pers. Maar voor mij was het nieuw (en op ZB Digitaal heb ik het niet kunnen vinden).

6 opmerkingen:

  1. Bijzonder. Ik lees ook graag over de Joodse cultuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Henk,
    Ik zal eens nadenken over andere auteurs en titels. Gisteravond kon ik daar niet zo snel opkomen. Als jij ook nog leesadviezen hebt hoor ik ze graag.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ken je Pearl Abrahams? Af en toe zeer tenenkrommend, heel interessant dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, die ken ik, d.w.z. alleen Vreugde der Wet. Dat vond ik erg mooi en ik herinner me niks van kromme tenen eerlijk gezegd. Afstand van Amerika heb ik al snel weggelegd en verder heb ik niets meer van haar gelezen.
    Ik probeer nog een lijstje te maken, als je ook van 'dit soort' boeken houdt kun je daar t.z.t. misschien nog iets uithalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En de Kabbalist van Geert Kimpen ken je vast ook. Makkelijk te lezen maar wel enigszins moralistisch.
    En De duif en de jongen (of zoiets)? De schrijver ben ik even kwijt. Maar het was niet my cup of tea.
    Groetn Wies

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Wies,
    Nee, die ken ik geen van beide. Ik zal ze eens opzoeken. Dankjewel!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen