WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 31 maart 2010

Wat ik las 43

Dit boekje, waarin weinig valt te lezen maar des te meer te bekijken, en dat volgens de achterflap de titel Normale mensen heeft gekregen, is een bundeling van de foto's die Ari Versluys en Ellie Uyttenbroek van 2002 tot 2004 maakten voor de reclamecampagne 'Altijd jezelf' van de Hema. Er staan ongeveer 200 'gewone' (en enkele bekende) Rotterdammers in, gefotografeerd met een bij hen passend Hema-artikel, of gewoon als zichzelf. De foto's hebben op posters gestaan die b.v. in bushuisjes hingen en sommige stonden op de Hema-vrachtwagens.

Ik zag het een paar weken geleden in de winkel van museum Boijmans en vond het op het eerste gezicht al leuk en toen ik het later verder bekeek nog veel leuker. Een van de geportretteerden is de mevrouw bij wie ik jarenlang op de markt tuinplanten heb gekocht (zij is er nu mee gestopt). Zij vertelde me destijds dat ze had genoten van haar bezoek aan de studio en ze had de poster in haar stand opgehangen. Zij zal het vast wel goed vinden dat ik de foto hier ook laat zien. (En ik hoop maar dat de makers van de foto dat ook goed vinden, het is als reclame voor hun boek bedoeld!)

Ik vind het een prachtig boekje. Wat zou het leuk zijn als Versluis en Uyttenbroek ook eens een campagne voor de bibliotheek konden doen. Zij maakten ook het boek/de boeken (er zijn diverse versies van verschenen zag ik) Exactitudes, ook zeer het bekijken waard.

12 opmerkingen:

 1. Dag Schrijverdezes,

  Graag wil ik alsnog even reageren op jouw 'Trendwatching 2'. Ik ken nl. een bijzonder geval van zittend lezen, nl op de wc. Nou komt dat natuurlijk wel vaker voor. Maar deze man, een vroegere studiegenoot van me, vindt de tijd die hij op het toilet door moet brengen zulke verloren tijd dat hij daar een boekenplank heeft laten maken waarop altijd een rijtje studieboeken staat. De man heeft dan ook al jarenlang de doctorstitel en dat kan ik niet zeggen!

  H.gr. 80+

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag schrijver,
  Van de exactitudes stonden er een aantal in de Volkskrantweekendbijlage, leuk om te bekijken. Nog leuker was het artikel dat ik onlangs las over "the making of" , de werkwijze, uitvoering, het idee erachter. Het zou geweldig zijn als de bibliotheek daar z'n PR-budget ten dele aan zou besteden denk ik. Stel het eens voor aan je baas, of luistert-ie niet naar je adviezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Tachtigplusser,
  Een leuke toevoeging, dankjewel! Ik vind het wel een beetje ver gaan, die studieboeken op de wc. Het deed me er wel ineens aan denken dat sommige mensen vroeger een moppenboek van Max Tailleur op de wc hadden hangen. Dat was daar speciaal voor gemaakt volgens mij, met een lusje. Het heette iets als Moppen voor op de wc.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag AvA,
  Ze hebben jaren geleden ook in de NRC gestaan, daar ken ik ze van. Op de website is trouwens ook veel te zien.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Schrijver,
  Wat een leuk idee, op de foto met je favoriete boek, of een boek dat je net hebt uitgekozen, de j.m. willen graag meedoen! Het zou ook met allerlei ks kunnen.
  Die gieter is tof en zo'n gevoerd t-shirt kan nog best.
  Groet, Anna
  'tedaf'

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat is het toch een leuk boek! Kijk er steeds met plezier na. Echt een hartelijk cadeau.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Anna,
  Op de foto met je lievelingsboek lijkt mij ook leuk, maar ik denk dat Versluys & Uyttenbroek het een beetje saai vinden.
  Als de j.m. het zo graag willen kunnen ze bij Ton terecht (zie hier), d.w.z. als die zich niet tot mensen wil beperken.
  Met kaas lijkt het me ook heel leuk. Ik wil met oude boerenkaas van de markt.
  Groet, schrvrdzs

  p.s. Over dat 'gevoerd' zit ik te twijfelen hoe je dat bedoelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Conny,
  Fijn dat je het leuk vindt. Jammer dat je niet in R'dam woont, anders hadden ze jou er vast ook voor gevraagd. De mevrouw van de markt vertelde me dat ze tegen haar gezegd hadden dat ze iemand met een levensblije uitstraling zochten, dus jij was perfect geweest.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Schrijver,
  En dan ga ik op de foto met brnfngrk udkvdb, ook van de markt.
  De j.m. hebben de foto's bij Ton bestudeerd en vinden ze dik leuk, vooral die met j.m. (geen j.m.). Ik denk dat Ton het wel fijn zal vinden om lezende bosmuizen toe te voegen, saaier wordt het er in ieder geval niet op. Nou, eens kijken of het nog regent idtvdb.
  Groet, Anna
  'comialis'

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Anna,
  Dus jullie hebben nog steeds brnfngrkks! Ik kocht het wel 's bij Marjolein, maar die is er niet meer zoals je weet. Een paar j.m. in de gtn van een gtnks lijkt me ook wel leuk.
  Lukt het de j.m. al om een lievelingsboek te kiezen? En oefenen ze al op hoe ze willen staan en kijken enzo?
  Groet, schrvrdzs
  p.s. Maak je met Pasen nog een spnztrt?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Schrijver,
  Gelukkig wel, brnfngrk is mijn lvlngsks, hoewel ik ook graag brnbrndntl- en bslkks eet, en d mstrdm, heerlijk! En over gaten gesproken, mmntlr natuurlijk! De enige ks die ik niet zou lusten is die uit Italië, met mdn erin. Heeft de markt bij jullie geen kraampje met fngrkks?
  De j.m. zijn er nog niet uit met welk boek ze op de foto gaan. De j.j.m. willen een stoer boek terwijl de m.j.m. kiezen voor de liefde. Dat gaat nog een mooie foto opleveren!
  Groet, Anna
  p.s. Ja, als er ricotta op voorraad is wel! En jij?
  'nucia'

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Anna,
  Het was vn pzzln, maar ik kon ze allemaal ntcfrn. Bestaat dat echt, ks met mdn? Ik mag toch hopen dat dat niet zo bedoeld was? Hadden ze hem te lang laten staan ofzo? Stond het in het o.p.? Ik heb er niks over gelezen.
  Ik heb op de markt nog nooit fngrkks gezien. Het was niet echt mijn lvlngsks, al vond ik het voor een keertje wel lekker, dus ik mis het niet zo erg.
  Ik ben benieuwd welk boek de j.m. gaan kiezen. Is het niet handiger om twéé foto's te maken, een stoere en een romantische?
  Groet, schrvrdzs
  p.s. Ik was het niet van plan, maar misschien is het toch wel een idee. Ricotta komt toch uit Italië? Hmm...

  BeantwoordenVerwijderen