WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 24 maart 2010

Lezende schrijvers

Afgelopen zaterdag bezocht ik twee 'literaire evenementen'. Eerst ging ik naar Boekhandel Van Gennep, waar Tom Lanoye kwam voorlezen uit Sprakeloos, en daarna naar Boek & Bal, het lezersfeest van Bibliotheek Schiedam. Beide bezocht ik in gezelschap van een van mijn dochters.

Het voorlezen door Lanoye duurde een uur en 20 minuten en toen was het pauze en kwamen er drankjes en hapjes en daarna zou het voorlezen misschien nog wel verder gaan (want waarom zou hij het anders pauze genoemd hebben), maar wij moesten helaas weg omdat we anders Boek & Bal niet zouden halen. Dat vond ik wel een beetje jammer, want het voorlezen was prachtig. Ik had het boek net gelezen en was voor m'n gevoel bijna alles alweer vergeten (behalve dat ik het een erg goed boek vond), maar tijdens het voorlezen herinnerde ik het me toch allemaal weer en verheugde me op wat komen ging, ongeveer zoals je dat bij een bekend en geliefd muziekstuk kunt hebben.

Lanoye leest heel mooi en nam er ruim de tijd voor. Ik vind 'eigenlijk' dat je boeken gewoon moet lezen en dat naar schrijvers kijken en luisteren niets toevoegt, maar er zijn uitzonderingen en dit was er een van. Mijn dochter, die het boek niet gelezen had (maar dat nu wil gaan doen) had ook genoten.

Toen snel naar huis om te eten en verder naar Boek & Bal. Ik was daar nog nooit geweest, maar ik was wel nieuwsgierig naar Bibliotheek Schiedam en het programma zag er leuk uit, dus ik wilde maar eens gaan. Ik had bedacht dat ik in elk geval Ilja Leonard Pfeijffer en Franca Treur wilde horen en dat het me voor de rest niet veel uitmaakte. Ilja Pfeijffer heb ik inderdaad gehoord, maar Franca Treur niet. Omdat je moest kiezen uit verschillende locaties was het lastig combineren. We gingen ook naar de 'Cursus humor' van Urgert en Geleijnse, waar ik een keer op het Lezersfeest in Rotterdam een uur voor in de rij had gestaan en toen toch de zaal niet meer in kon. In Schiedam kon je zonder moeite naar binnen en nu weet ik in elk geval dat ik er nooit meer voor in de rij hoef te gaan staan: het was niet onaardig, maar echt leuk vond ik het toch niet.

Ilja Pfeijffer werd samen met Rien Vroegindeweij, Vrouwkje Tuinman en Ramsey Nasser geïnterviewd door Ron Elshout, stadsdichter van Schiedam. Later las elk van de vijf dichters nog voor, maar toen zat ik inmiddels bij de humorcursus (wat ik achteraf de verkeerde keuze vond, maar ja). Zo'n interview is nogal zinloos en zou eigenlijk niet moeten gebeuren, maar het gebreurt natuurlijk toch. 'Hoe ga je te werk als je een gedicht schrijft' en dat soort vragen. Vrouwkje Tuinman begint altijd met de laatste regel, dat weet ik nu in elk geval.

Mijn dochter wilde graag naar Nico Dijkshoorn, die voorlas en optrad met zijn band, dus daar gingen we ook naartoe. Ik meende me ineens te herinneren dat een collega van me in die band speelt en dat was ook zo: hij was de drummer en het was leuk hem te zien spelen. (Dijkshoorn en hij kennen elkaar uit Bibliotheek Amstelveen, waar ze allebei als dienstweigeraar te werk waren gesteld, als ik goed ben geïnformeerd.)

Ik kwam nog meer collega's tegen (en zelfs de directeur die bij de ingang stond om iedereen te verwelkomen kende ik nog van vroeger bij ProBiblio) en het was al met al dus best gezellig, maar als ik 'met de kennis van nu' had moeten kiezen tussen Boek & Bal en Tom Lanoye zou ik zeker voor Lanoye gekozen hebben (en dat was ook nog 's gratis, terwijl B&B 15 euro p.p. kostte). Maar ik hoefde niet te kiezen en kon gewoon naar allebei.


Foto: Arie Kers, gevonden op de website van Boekhandel Van Gennep.

7 opmerkingen:

 1. Nico Dijkshoorn gaf hier gisteravond een lezing. Veel jongeren in de zaal, terwijl de naam van de goede man me helemaal niets zei.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Henk,
  Hij is denk ik vooral bekend van De Wereld Draait Door, daarin heeft hij een soort column. Hij heeft ook een column in De Pers.
  Blijkbaar was jij ook op die avond? Hoe vond je het?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. PS: Mooie foto! Ik was niet bij de lezing, had inlichtingendienst.

  (Mooie woordverificatie ook: tidspor).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben wel een beetje jaloers hoor, op jouw leuke uitjes!

  Even over die Nico Dijkshoorn: die schijnt zijn bekendheid met name te danken te hebben aan zijn opmerkingen bij Geen Stijl, die zeer gewaardeerd werden; pas daarna is hij bij DWDD aangetrokken. Ik vind hem bij DWDD eigenlijk helemaal niet zo leuk...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Festina,
  Heeft die jaloezie mischien iets te maken met RN? Die heb ik maar even gezien hoor. Verder heb je niks gemist. Jouw uitstapjes naar o.a. Boijmans lijken me veel leuker.
  Ik heb op Boek & Bal de verzamelde gedichten van RN gekocht.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bingo, goed geraden van die jaloezie! En natuurlijk ook met betrekking tot ILP!
  Goed werk, dat je een bundel van RN hebt gekocht!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Festina,
  Tja, ik begin je al een beetje te kennen ;-)
  Nu nog lezen, die bundel...
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen