WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 6 maart 2010

Vernieuwing
Bij ons op het werk stonden tot voor kort in de hal twee Gispen-stoelen met een bijpassend tafeltje. Uiteraard in de eerste plaats bedoeld voor bezoekers die even moesten wachten, maar ze waren ook heel decoratief en ik vond het altijd een plezier om ernaar te kijken. Ze waren bekleed met zwart ribfluweel en zaten heerlijk, zoals ik geconstateerd heb toen ik er een keer even op (in) eentje was gaan zitten om op een collega te wachten met wie ik samen naar huis zou reizen. Ongeveer een maand geleden zijn deze stoelen vervangen door twee andere, waarvan ik de ontwerper (of het merk) niet ken. Ze hebben een soort (liggende) U-vorm en zijn lichtblauw. Ik heb er nog niet op ('in' is hier in elk geval niet het juiste woord) gezeten, maar het zou me zeer verbazen als ze lekker zaten, en ik vind ze in elk geval niet mooi. Eerlijk gezegd erger ik me er elke keer als ik er langs loop aan, maar het zal wel wennen.

En nou dacht ik gisteren, nadat ik er op weg naar huis weer voorbij gekomen was, ineens: is het vervangen van die klassieke (en in mijn ogen onovertroffen) Gispen-stoelen door deze onduidelijke, fletse 'zitobjecten' eigenlijk niet een beetje symbolisch voor de bibliotheek? Maar toen riep ik mezelf natuurlijk onmiddellijk tot de orde.


Foto hier gevonden.

10 opmerkingen:

 1. Bedoel je met symboliek het vervangen van boeken door E-readers?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Annie,
  Nee. Ik bedoel iets als: 'hip is beter', terwijl dat niet altijd zo is. (E-readers vind ik niet hip trouwens.)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lol, die vergelijking....
  Wij hadden in onze lounge zogenaamde Swansstoelen staan; hartstikke duur en na 5 jaar waren ze te vies om een hond op te laten zitten; afgelopen week werden ze verloot onder de werknemers; gezien de staat heb ik er maar van afgezien (hoewel ze heerlijk zitten). Is dat dan de toekomst? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha schrijver,

  Ik heb er al wel op gezeten en eerlijk gezegd, het valt best mee! Gewoon eens proberen-

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Festina,
  Voor een Swan (die ik wel eerst even moest googelen) zou ik zeker meegeloot hebben. Je kunt hem toch altijd opnieuw laten bekleden?
  Wat bedoel je precies met 'Is dat dan de toekomst?'?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Aagje,
  Ik wilde er een keer op gaan zitten, maar toen pakte M. van de receptie een fototoestel. Toen was ik snel weer weg ;-)
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toch ook niet oud en stoffig hoop ik ( E-readers).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Annie,
  Nee, dat ook niet. Ik vind e-readers zoals ze nu zijn vooral iets dat nog iets moet worden, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik zie nog nauwelijks voordelen vergeleken met het papieren boek en wel een aantal nadelen.
  Wat de stoelen betreft: die associatie kwam ineens bij me op en dan weet ik zelf soms ook niet wat ik precies bedoel. Maar het heeft iets te maken met vorm/inhoud en tijdloos/vluchtig. En natuurlijk ook gewoon met smaak, waarover je eindeloos kunt twisten ;-)
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ schrijver: met is dat dan de toekomst bedoel ik dat hippe dingen waar veel in geïnvesteerd wordt ook gauw uitgewerkt kunnen zijn; dat je daar enorm voor op moet passen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Festina,
  Nu begrijp ik het en ik ben het er volkomen mee eens. Sterker nog: dat bedoelde ik, maar ik kon het niet goed onder woorden brengen. Dat deed jij nu voor me. Hartelijk dank!
  Groet, schrvrdzs
  p.s. De Swan (evenals de Gispen-stoel) was in zijn tijd ongetwijfeld een hippe stoel en werd daarna een klassieker. De kunst is om hippe dingen die het in zich hebben klassiekers te worden nú al te herkennen. (Ik doel nu even op ontwikkelingen in de bibliotheek.) De nieuwe stoelen die bij ons op het werk nu in de hal staan hebben voor mijn gevoel die potentie niet, maar daar kan ik me danig in vergissen want ik heb helemaal geen verstand van vormgeving. En als ze zwart waren geweest had ik ze misschien wel níet op het eerste gezicht lelijk gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen