WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

vrijdag 26 maart 2010

Trendwatching


Het voelt bijna of ik een trend op het spoor ben... De omvang ervan overtreft nog nauwelijks het lezen op een e-reader, maar toch wil ik hem even beschrijven. Het gaat om 'staan of lopen met een boek'.

In de afgelopen twee of drie weken zag ik minstens vijf keer iemand stáán lezen op station of bushalte of in de trein, óf de trein instappen met een vinger tussen de pagina's van een boek en meteen na het plaatsnemen verder lezen. Ik zag ook iemand lezend over de (R'damse) Heemraadssingel lopen. (De vorige keer dat ik iemand lopend zag lezen is denk ik wel 30 jaar geleden.) Vanmiddag in een overvolle tram zag ik een jongen van een jaar of 18 (met een -zo te zien- dure spijkerbroek en een leren jackje) met één arm rond een stang zonder op of om te kijken lezen in wat (toen hij tegelijk met mij uitstapte) Venijn van Jan & Sanne Terlouw bleek te zijn.

Als drie e-readers in vijf maanden het bewijs van een hype kunnen zijn, kan dit misschien ook wel iets betekenen. Ik blijf opletten.


Foto: Flickr, gemaakt door: biblicone

6 opmerkingen:

 1. Oh, als dit nu eens een hype kan worden dan val ik nooit meer over dat woord!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha WvS,
  Ik vind het eigenlijk niet zo'n erg woord, maar verder ben ik het met je eens.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien is t zelfs wel een subcultuur.
  Ik zal straks ook weer even opletten, ik moet toch een paar maal overstappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Looplezen doe ik graag en vaak, voornamelijk wanneer ik mijn oude hond uitlaat.
  Wanneer tegenliggers of voorbijgangers er iets over opmerken is het altijd iets in de trant van: "Is het spannend?"
  Het fenomeen is al eens beschreven door de boekensneuper, die het ook over stalezen en zitlezen heeft, zie http://boekenblog.blogspot.com/2007_04_01_archive.html

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoewel ik vaak op details om me heen let, is me dit nog niet opgevallen. Veel bellende en sms-ende mensen wel. Maar dat is al geen trend meer geloof ik. Zal ook eens opletten. Misschien komen we dan iets op het spoor. Als we dan ook nog eens op de titels letten?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Ton
  Ik denk dat voor een subcultuur toch meer nodig is. Die man op jouw foto is natuurlijk ook een staande lezer, die verenigt twee leestrends in zich.

  @Bertie
  Wat een leuk stukje van Boekensneuper, dankjewel. Grappig dat jij ook loopleest (de term neem ik meteen maar over). Ik heb me er nooit aan gewaagd en weet ook niet of het wat voor me zou zijn. Ik ben een zitlezer (in de trein) en een liglezer (thuis).

  @Annie
  De titels probeer ik altijd te zien, maar dat lukt vaak niet. Ernaar vragen gaat me te ver, al had ik er gisteren bij die jongen in de tram wel zin in. Ik had snel (en hopelijk onopvallend) even ondersteboven lezend twee namen in zijn boek gezien: Job en Jacco, en dacht dat ik het daar misschien wel mee kon googelen, maar dat hoefde niet omdat hij het dichtsloeg en ik de titel kon lezen.

  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen