WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

maandag 8 februari 2010

Groot & doodOp BoekenDingen las ik over de tocht die de directeur van het Letterkundig Museum maakt langs de graven van de 100 schrijvers die in het museum, dat binnenkort heropend wordt, het 'Pantheon' gaan vormen, de nieuwe vaste opstelling. Ik klikte door naar het filmpje en naar de pagina van het LM over deze tocht, en zag de directeur, Aad Meinderts, in Jeruzalem een witte roos leggen op het graf van Jacob Israël de Haan. De pelgrimstocht duurt 30 dagen en voert uiteraard vooral door Nederland en België maar gaat b.v. ook naar Ghana.

En nu vraag ik me al een paar dagen af wat ik hier eigenlijk van vind. Mijn eerste indruk, calvinistisch opgevoed en zuinig van aard als ik ben, was: wat een flauwekul. Maar toen ik het filmpje uit Jeruzalem had gezien dacht ik: toch wel mooi eigenlijk, zo'n eerbiedige benadering van literatuur en schrijvers. Maar ja, vliegen is slecht voor het milieu en wat kost dat allemaal en wie betaalt het? Maar het is natuurlijk ook reclame voor het LM en reclame kost nu eenmaal geld. En als je zo'n museum hebt wil je toch dat er mensen komen kijken. Dus zo'n literaire reis door Nederland en België is misschien zo gek nog niet. Maar Israël? En Ghana? Een huisgenoot vroeg zich af: hadden ze daar dan niet door een plaatselijke schrijver die roos op het graf kunnen laten leggen? En ik dacht: is het hele gedoe niet teveel een egotrip van die directeur? Maar het kost toch hem ook heel veel moeite en dat bewonder ik dan wel weer. En de foto's vind ik best mooi en indrukwekkend.

Dus ik kom er niet uit. Heb ik nou een kruideniersmentaliteit of niet? En is het erg om een kruideniersmentaliteit te hebben? Maar gelukkig maakt het niks uit wat ik er van vind en ik blijf het gewoon volgen nu het er is.

En als ik nu eens van al die 100 schrijvers een citaat opzoek en op twitcit zet? Zou dat lukken? Mijn eigen pelgrimsreisje waar ik alleen maar voor naar de bibliotheek hoef? Hm, misschien niet eens zo'n slecht idee. Mijn relatie met de bibliotheek kan tenslotte wel wat opfrissing gebruiken... Ik zal er eens over nadenken.

Op de foto de roos op het graf van Theo Thijssen. Het monument is gemaakt door Jan Wolkers.

Meer foto's hier. Filmpjes hier.

12 opmerkingen:

 1. Als het nu een stil, persoonlijk eerbetoon aan al die schrijvers was geweest had ik het denk mooier gevonden. Nu met al de filmpjes en foto's komt het op mij toch een beetje over als "reclame" (al is dat niet helemaal het goede woord, een idee bedacht aan een brainstormtafel.
  Maar misschien is daar ook wel weer niets op tegen. Zelf zet ik ook filmpjes op mijn blog.
  Dus kom ik er ook niet echt uit. Al neig ik naar toch maar niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een weloverwogen stukje weer. Kruideniersmentaliteit is een woord met een negatieve lading, zo'n mentaliteit willen we niet hebben. Maar ik ben ook zuinig aangelegd en meestal ben ik daar best tevreden mee. Jouw idee om iemand uit het plaatselijke literaire wereldje een roos op de graven in Israël en Ghana te laten leggen vind ik een erg goed alternatief. Dat kan natuurlijk ook gefilmd worden en worden gebruikt voor publiciteit, daar en hier. Zulke reclame vind ik niet slecht.
  De Twitcit reeks op de rozenactie aansluiten vind ik een superidee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Boekendingen heb ik al een tijd niet gevolgd, dus om te beginnen: bedankt voor de tip!

  Heb alle 9 filmpjes bekeken. Bij het eerste filmpje dacht ik heel even Wat is die Meinderts een ijdeltuit, maar al snel viel ik als een blok voor deze mooie miniportretjes. Knap gefilmd en net lang genoeg (alleen Wolkers vond ik iets te lang duren, maar kan wel begrijpen dat dit een ander soort filmpje is geworden).

  Ik vind het mooi dat zowel aandacht wordt besteed aan het literaire werk als aan 'de schrijver als mens'.

  Ik heb ook een calvinistische achtergrond, maar heb geen moeite met die reizen in binnen- en buitenland. Het publiek/de belastingbetaler kan toch alles meebeleven via Flickr, YouTube en in het Pantheon.

  Voor mij mogen de filmpjes ook wel op tv worden uitgezonden als mooie dagsluiting.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja!!! Een literaire pelgrimstocht van Twitcit. Lijkt me geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Ton,
  Reclame voor het LM juich ik toe, maar dit vind ik, tot nu toe, net iets teveel reclame voor de directeur. Maar ik vind weer wel dat hij het goed doet.

  @Bertie,
  Dat idee was niet van mij, maar van een van m'n huisgenoten. Het sprak me meteen aan omdat ik zo'n vliegreis overdreven vind. Maar ik realiseer me tegelijkertijd dat ik vaak genoeg iets bij AH koop dat ook zo'n reis gemaakt heeft.

  @Henk,
  Waarom ga je Boekendingen niet gewoon weer volgen? Ik vind het een van de beste en informatiefste blogs die ik ken. De ZB wordt er ook altijd op genoemd als daar iets te beleven is (al hoef je het daar natuurlijk niet voor te doen, want dat hoor je toch wel).
  Gisteren stonden er nog maar 4 filpjes op YouTube, dus ik ga zometeen die andere opzoeken.
  Het calvinisme was voor mij een leer van soberheid en dat strookt niet helemaal met wat hier gebeurt. Maar ten dele toch ook weer wel.

  @Tenaanval,
  Dat klinkt wel érg enthousiast ;-) Ik ga eens zien of het uitvoerbaar is.

  @Allen,
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Henk,
  p.s. Ik kan maar 5 filmpjes vinden, plus dat uit Israël, maar dat zie ik ook niet bij de andere op YouTube staan. Ik vrees dus dat ik iets niet goed doe. Heb jij een idee wat het kan zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Schrijverdezes: ik denk dat ik Boekendingen heb verlaten toen ik ziek was, ik zal me weer eens abonneren op de feeds.

  Wat de filmpjes betreft: ga naar het Kanaal van het LM op YouTube, kijk recht bij 'uploads' en klik op 'alles weergeven'.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Witte rozen op het graf schijnen voor joden - ik weet niet waarom - niet respectvol te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Henk,
  Het is gelukt, dankjewel. Maar ik gebruikte deze link. Met die van jou kwam ik er niet. (Dit voor wie het ook wil proberen.)
  BoekenDingen kun je ook op twitter volgen, maar dat wist je misschien al.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Festina,
  Waar heb je dat gelezen (of gehoord)? Als het inderdaad zo is, is het jammer dat men daar geen rekening mee heeft gehouden, want dan lijkt het er op dat die roos daar meer ter ere van het LM is gelegd dan als eerbetoon aan Jacob Israël de Haan. Maar misschien geldt het alleen voor orthodoxe joden? Ik kon er zo gauw niets over vinden.
  Ik weet wel dat joden een steentje op een graf leggen als ze het bezoeken. Je ziet op het filmpje ook steentjes liggen. Misschien had hij dat beter kunnen doen.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb het vorige week op de radio gehoord, weet niet meer precies wanneer. Volgens mij was het idd alleen bij orthodoxe joden een probleem. Maar ik geloof dat ze er over overlegd hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Festina,
  Nou, dan zal het wel goed zijn neem ik aan. In elk geval mooi dat er over nagedacht is.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen