WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 18 december 2008

De laatste rit

Trailer 5
Bron: Flickr, foto: bibliobussen

Morgen is een droevige dag. Het is nl. de laatste dag dat er bibliobussen van ProBiblio rijden in Noord- en Zuid-Holland. Ik herinner me nog goed dat we het besluit om met deze dienstverlening te stoppen vernamen: op 26 februari lag er, voor de meeste mensen totaal onverwacht, op ieder bureau een brief waarin stond dat ProBiblio per 1-1-2009 geen bibliobussen meer zou laten rijden. De mensen die het direct aanging hadden het kort daarvoor gehoord. Iedereen in het gebouw was treurig en de mensen die op of voor de bus werkten waren diep bedroefd. Het werk op de bus ging vanaf de volgende dag tot nu toe gewoon verder, maar nu is het dan toch zover: de afgelopen weken heeft het personeel van de bussen overal afscheid genomen van de lezers en morgen is het echt de laatste dag dat de bus rijdt. Lees bij blogvriendin Anna hoe dat de j.m. en de andere muizen heeft getroffen. Voor de mensen zal het niet anders zijn.

Ik weet er onvoldoende vanaf om te kunnen zeggen dat hier iemand schuldig aan is. Ook als ik er wél voldoende van wist zou ik dat waarschijnlijk niet kunnen zeggen. Maar voor mijn gevoel had dit niet mogen gebeuren. Als er in andere provincies wél bibliobussen kunnen rijden, dan zou dat dat in Noord- en Zuid-Holland ook moeten kunnen. De bibliobus hoort bij zorgvuldig omgaan met mensen, bij de rechten van kinderen, bij respect voor ouderen, bij hart hebben voor leesbevordering, bij oog hebben voor de belangen van het platteland en de kleine dorpen, en bedenk de rest zelf maar. Samengevat: de bibliobus is een vorm van beschaving.

Ergens is het misgegaan en het is eeuwig zonde dat dat gebeurd is. Ik wens iedereen die dit leest en er bij betrokken is veel sterkte.

6 opmerkingen:

 1. Onbegrijpelijk vind ik het.
  Die van ons blijft gelukkig nog rijden en maakt veel mensen blij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een triest bericht. Willen de politici in Noord- en Zuid-Holland scoren met vaste vestigingen of heeft dit drama een andere oorzaak.

  Onze biblioservicebus levert een mooie bijdrage aan een leefbaar platteland. Zo kan het dus ook, en er zijn nu plannen voor een speciale 'onderwijsbus'.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Alle geïnteresseerden: in de pas verschenen special over de bibliobussen van het Bibliotheekblad is e.e.a. wel te vinden. Het heeft met subsidie te maken die i.p.v. naar de provincie nu naar de gemeentes gaat, en die gemeentes besluiten soms om dat geld anders te gebruiken, zoiets ongeveer. De bussen uit provincies waar ze nog wél rijden worden er ook in besproken. Het voelt voor mij aan als een stukje rechtsongelijkheid, maar verstand heb ik er niet echt van. Ik weet alleen dat ik het erg vind.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gesproken!
  En dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen