WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

vrijdag 26 december 2008

Mail aan een politica
Vandaag verstuurde ik dit mailtje:


'Rotterdam, 26-12-2008

Geachte mevrouw Halsema,

Op uw boek 'Geluk!', waarvan de strekking mij zeer bevalt, heb ik een kleine aanmerking. U schrijft dit:

'Voor de 400.000 kinderen die opgroeien in armoede is er meestal geen geld voor de sportclub, de bibliotheek of de muziekles.'

Wat betreft de sportclub en de muziekles heeft u waarschijnlijk gelijk, maar ik maak u er graag op attent dat het lidmaatschap van de Openbare Bibliotheek voor kinderen (tot 18 jaar!) gratis is. Uit het feit dat u dit niet wist meen ik op te kunnen maken dat uw kinderen nog geen lid zijn van de bibliotheek. Dat is jammer, want de bibliotheek heeft voor kinderen veel te bieden. U zou zich, om hier meer over te weten te komen, b.v. kunnen abonneren op de nieuwsbrief van de OBA.

Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.

Met de meeste hoogachting en vriendelijke groet (...)'


Je vraagt je af wie hier dom is geweest: Femke Halsema of de bibliotheek. Hoe kan het dat een verstandig en goed geïnformeerd iemand, die bovendien kinderen heeft, dit niet weet?

Foto van de website van GroenLinks.
Plaatje van het weblog van Femke Halsema.

14 opmerkingen:

 1. Ha schrijver,

  Ik vermoed dat mevrouw Halsema zich niet zelf bezig houdt met de dagelijkse, huishoudelijke bezigheden waar ik lid worden van de bibliotheek maar toe reken. Fractievoorzitter zijn in de Tweede Kamer lijkt me een drukke baan en dan moet je je tijd goed gebruiken. Pechtold en Van Geel weten dat ook vast niet, die hebben vast een vrouw thuis die dat voor ze regelt.

  Ik vind het al heel positief dat ze de bibliotheek in het rijtje zet van dingen die belangrijk zijn voor kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Schrijver,
  Het vrfctwrd maakt verder reageren overbodig: 'suffi'!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Tenaanval,
  Uit haar boek blijkt dat Mw. Halsema elk weekend zelf de boodschappen doet. Dat ze een erg drukke baan heeft neem ik zondermeer aan overigens.
  Ik vind kennis over het gratis zijn van de bibliotheek in haar geval meer een stukje politiek/maatschappelijke kennis dan kennis van huishoudelijke aard.
  Van mijn mail heb ik inmiddels een beetje spijt, want die was volgens een huisgenoot veel te belerend. Maar ja, daar is niks meer aan te doen.
  Groet, schvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een prima reactie want zelfs de kinderen van een drukke politica zijn gebaat bij voorlezen. Slim dat je haar wijst op de prachtige voorziening die de OB is. En te belerend te belerend.....ach waarom. Het is een goede tip! Komt uit een goed hart en gericht aan een van de beste politica van Nederland die het wel op waarde weet te schatten. Ik vind haar echt heel goed al ben ik geen groen links stemster.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Conny,
  Dank voor deze fijne reactie! Ik knap er helemaal van op. Ik leg je later nog wel eens uit waarom ik eerst een beetje afknapte... (heeft niks met dit onderwerp te maken).
  Ik ben ook een fan van Halsema, vind haar heel goed in het debat en ze lijkt me ook nog 's heel aardig. Ik heb net als jij nog nooit op haar gestemd, maar wie weet komt het ervan. Groen & Links ben ik geloof ik wel, maar de combinatie heb ik nog niet gemaakt.
  Heb je nog kunnen lezen met kerst?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Laat ons weten wanneer je een antwoord krijgt van mevr. Halsema

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Wow!ter,
  Dat zal ik doen. Leuk dat je m'n blog leest!
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij hoef je van die mail geen spijt te hebben hoor, staat niks verkeerds in.
  (Behalve dan dat ze in sommige bibliotheken -zoals bij ons in Enschede- met 16 jaar al moeten betalen :-)).
  En ik ben heeeel benieuwd of en wanneer je antwoord krijgt van deze betrokken politica.
  (Heb haar ooit uitgenodigd voor de hyve van onze bieb -wel van een andere orde, maar toch een poging tot communiceren lijkt me- omdat haar roots ook in Enschede liggen en daar never nooit iets op gehoord).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag Jouke,
  Ik heb geen spijt van de informatie op zich, maar wel een beetje van de toevoeging dat het jammer is dat haar kinderen blijkbaar geen bieblid zijn. Die vind ik zelf bij nader inzien ook nogal truttig. Maar om alles vóór publicatie ter goedkeuring mijn huisgenoten voor te leggen gaat me toch te ver... (dan zou er maar weinig op mijn blog terechtkomen vrees ik).
  Ik dacht overigens dat tot 18 jaar gratis landelijk was, blijkbaar niet dus. Weer wat geleerd!
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Er is heel weinig landelijk hoor.
  Geloof dat er iets van 34 (kan ook 43 of nog erger zijn trouwens) verschillende contributiesystemen zijn.
  Landelijk bibliotheek-hoogleraar doet er nu onderzoek naar, maar schijnt er (betrouwbare bron!) helemaal kierewiet van te worden.

  Onderzoek was bedoeld in kader van prijselasticiteit , maar daar gaat gezien bovenstaande geen antwoord op komen vrees ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Jouke,
  Denk jij dat die verscheidenheid de slagvaardigheid van bibliotheken ten goede komt of juist niet? Of misschien soms wel, soms niet? En wat zou het beste zijn? Ik heb eerlijk gezegd geen idee.
  Wie is die hoogleraar?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 12. nou, OBA mag zich gelukkig prijzen met zo´n pleitbezorgster van haar bibliotheek! (en alle andere bibliotheken).
  Kan Femke vanaf nu in het weekend niet alleen de boodschappen doen, maar ook meteen even langs de bibliotheek gaan met haar kinders.
  Laat je het nog even weten als Femke je mailt? Ben heel benieuwd naar haar reactie.
  En ik ga natuurlijk ook haar boek lezen. Ben fan van haar, en GL-stemmer.
  Groetn Wies

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beste schrijver, heb je er wel bij stilgestaan of de tweeling van Femke de vaardigheid "begrijpend lezen" al beheerst?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste Johan,
  Dank voor je reactie! Hoe heb je mijn blog eigenlijk gevonden?
  Volgens haar boek is de tweeling van Mw. Halsema 4 jaar. Dan beheerst een kind inderdaad meestal de kunst van het lezen nog niet, maar met prentenboeken en voorlezen kun je als ouders natuurlijk al veel eerder beginnen. Ik twijfel er overigens niet aan aan of Mw. Halsema dat doet, maar als lid van de bibliotheek heb je toegang tot veel meer boeken dan als je ze alleen maar zelf koopt.
  Ik wilde Mw. Halsema er overigens in de eerste plaats op wijzen dat de bibliotheek gratis is omdat ik het een stukje maatschappelijke informatie vind en omdat ze het bij een eventuele volgende druk van haar boek zou kunnen veranderen. Mijn opmerking over het bibliotheeklidmaatschap van haar kinderen vond ik achteraf een beetje te ver gaan, omdat hij in de persoonlijke sfeer ligt, maar toen was mijn mailtje al verstuurd.
  Met hartelijke groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen