vrijdag 19 december 2008
Trendanalyse
Plaatjes van de website van Christine Boland
Gisteren konden wij bij ProBiblio, vanwege de kerst en omdat wij tien jaar in Hoofddorp zitten, twee lezingen bijwonen: een van trendanalist Christine Boland en een van de directeur van DOK Delft, Eppo van Nispen tot Sevenaer. Bij de eerste lezing heb ik wat aantekeningen gemaakt, bij de tweede heb ik vrnl. geluisterd.
De lezing van Christine Boland leek mij vooral een algemeen verhaal, maar hier en daar verwees zij wel even naar de bibliotheek en je kunt natuurlijk ook zelf proberen iets ervan naar je eigen situatie te vertalen. Ik zal proberen er wat van samen te vatten.
Om te beginnen noemde zij wat belangrijke dingen die momenteel in de wereld gaande zijn: kredietcrisis, schaarste aan grondstoffen, opkomst van landen als Brazilië en China, de onverklaarbare bijensterfte die een ernstige bedreiging vormt voor de voedselvoorziening.
Vervolgens benadrukte ze het belang van identiteit. Wie zich als organisatie staande wil houden heeft een identiteit nodig. Naast een goed product is een mooie verpakking van belang: 'alles moet kloppen.' Ook op 'waardeniveau' moet er een klik zijn met de consument. Zorg er dus voor dat je de juiste snaar raakt. Om die snaar te kunnen raken moet je eerst kijken naar de langlopende tendens. Die wordt momenteel gevormd door 5 v's:
1. verbondenheid
2. verdieping
3. verbeelding
4. verantwoording
5. vereenvoudiging
Mw. Boland noemde van al die begrippen wat elementen:
1. verbondenheid: relaties van mens tot mens, crowdsourcing, 'love marks' (verbondenheid met het product), verbondenheid met de eigen cultuur, ambachtelijkheid, vakmanschap, 'echte mensen' die ergens voor staan (om je mee te identificeren)
2. verdieping: zingeving, spiritualiteit, mystiek, het hebben van een verhaal
3. verbeelding: sprookjes, verwondering oproepen, excentriciteit, aanbieden van bijzonderheid
4. verantwoording: 'groen', ecotecture, gezondheid
5. vereenvoudiging: behoefte aan stilte en rust, 'even er tussenuit', hernieuwde belangstelling voor producten waaraan je kunt zien hoe ze werken (reactie op high-tech)
Vraag me niet wat het allemaal precies betekent, maar dit heb ik uit mijn aantekeningen weten te destilleren. Van al deze trends liet ze voorbeelden zien, varïerend van Nijntje tot Heinz-tomatenketchup.
Als organisatie moet je je, wetende wat er speelt, afvragen:
- welke van deze trends zijn relevant voor ons?
- welke ideeën komen daaruit voort?
- hoe vertalen we die naar onze situatie?
Daarbij zullen keuzes gemaakt moeten worden.
Zou het op grond van deze informatie mogelijk zijn om iets te zeggen over de trends die voor de bibliotheek relevant zijn? Het zou leuk zijn als we daar op ons werk eens verder over konden praten, maar ik ben bang dat het daar niet van zal komen. Maar misschien heeft iemand die dit leest er nog wat aan.
Labels:
trends
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik heb er zeker wat aan! Dank je wel.
BeantwoordenVerwijderenJammer dat je verwacht dat er op het werk niet verder over gepraat gaat worden (waarom laten ze dan mensen naar zoiets gaan, is dan de vraag).
Je kunt er toch ook zelf over praten! Misschien is dat wel de bedoeling.
BeantwoordenVerwijderenIk vond dat de lezing van Christien juist enorm veel mogelijkheden gaf om met de bibliotheek aan de slag te gaan......Bij elke V kan ik wel iets bedenken en ik daag je uit om mee te doen. Ik doe de eerste:
BeantwoordenVerwijderenVerbondenheid:
lezingen, leeskringen, debatten in de bieb, bibliotheekcommunity's, met schrijvers aan tafel, ontbijten in de bieb voor senioren.
Ik zie in het plaatje de boeken van Friedman en Pink. Die boeken raakten bij mij ook snaren, vanwege de boodschap.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat je ver kunt komen als je rekening houdt met de tips die in die boeken aan bod komen. Interessante materie!
@Allen,
BeantwoordenVerwijderenHet was wel mijn bedoeling eens te gaan denken over die vijf v's, want daar valt zeker wat uit te halen dacht ik zo. De voorzet van Conny is alvast een mooi begin. Maar vandaag heb ik verder helaas geen tijd...
Natuurlijk heb je gelijk Conny, dat je er ook zelf over kunt praten. Maar fijner zou ik het vinden als zoiets daarnaast 'van hogerhand' gestructureerd werd.
Groet, schrvrdzs