WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

vrijdag 12 december 2008

Wat cultuur

















Foto van deze website.

Dit stukje gaat een beetje vaag van start omdat ik het wil beginnen met het citeren van een zin die ik me misschien niet goed herinner, oorspronkelijk uitgesproken door iemand wiens naam ik niet meer weet, in een plaats die ik ook kwijt ben. Maar dit is de uitspraak zoals ik hem me herinner (het is me verteld, ik was er zelf niet bij, dus misschien is het zelfs wel nooit gezegd): 'Graag had ik u wat cultuur meegegeven.' Dit werd gezegd door een dominee (Frans Breukelman??) die afscheid nam als predikant in een Zeeuws dorpje (Wemeldinge???), lang geleden (jaren 50????). Alleen dat het in Zeeland was weet ik (zo goed als) zeker.

Dit zinnetje kwam vanmorgen bij me boven toen ik bedacht dat wat ik gisteren schreef over de biliotheek en Hyves, nl. dat de bibliotheek minstens zoveel te bieden heeft als Hyves op het gebied van gezelligheid, aanspraak, tijdverdrijf, omhangen enz., dat dat ongetwijfeld wáár is als je er maar in wilt geloven (beetje dubbelop, maar vooruit...) en er iets aan doen, maar dat het ook erg eenzijdig is. Want de bibliotheek heeft natuurlijk veel méér in huis dan het bovengenoemde. Het ligt waarschijnlijk aan het feit dat zij aan het sneeuwballen gooien is, want anders had Tenaanval vast al ingegrepen en gezegd: ho ho, schrijver, de bibliotheek is er niet alleen voor de gezelligheid! En daar zou zij volkomen gelijk in hebben gehad, daarom zeg ik het nu zelf maar.

De bibliotheek heeft een schat aan cultuur in huis. Ook een schat aan informatie, maar daar heb ik het niet over omdat ik geen 'informatiespecialist' ben. Informatie is natuurlijk ook cultuur, maar ik bedoel nu even de literatuur, d.w.z. wat de bibliotheek aan 'leesboeken' heeft.

Als de bibliotheek, om de mensen binnen te krijgen, heel gezellig wordt en goeie koffie en lekkere thee schenkt en als je er dan ook nog een stukje taart en een broodje bij kunt krijgen (nou ja kopen) en als het personeel vriendelijk en geïnteresseerd maar niet opdringerig is en als je een stopcontact voor je laptop hebt en als de nieuwe boeken leuk op tafels liggen en er fijne stoelen staan en als er wat kinderen zijn die wel rondrennen maar niet te hard gillen en als er een hangplek is voor pubers en een voor oude vrouwtjes met rollators, als dat er allemaal is, is het fijn en zal het vast druk worden. En als dat gebeurt mogen we zelfs wel een beetje trots en tevreden zijn.

Maar dan komt het eigenlijk pas: dan moeten die mensen die het in de bibliotheek gezellig vinden ook nog eens aan het lezen gebracht worden. Want anders is de bibliotheek niet meer dan een gezellig grand-café geworden en ook al zou ik het prachtig vinden als er ergens een bibliotheek bestond die een beetje leek op b.v. het restaurant van Villa Augustus (zie boven), het zou natuurlijk wél onzin zijn en bovendien valse concurrentie als dat grand-café gesubsidieerd werd omdat het eigenlijk een bibliotheek was.

Of is dit achterhaald? Moeten we al blij zijn als de mensen komen en is dat lezen niet zo belangrijk meer? Of zouden we ze juist kunnen trekken met de boeken die we hebben als we dat beter aanpakten? Ik weet het allemaal niet, maar ik hoop zelf in elk geval nog steeds dat we de mensen 'wat cultuur' kunnen meegeven. En zo eindigt dit stukje net zo vaag als het begon.

21 opmerkingen:

  1. Thank you, goooooood girl. Your picture is very nice......
    Maar als het je bedoeling is (zoals ik denk) me aan het pokeren te krijgen: vergeefse moeite!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is goed om na te streven dat mensen ook informatie bij ons blijven betrekken. Deze week bespraken we dat ook in het kader van de strategie van de ZB voor de komende 4 jaar.

    Anderzijds moet je ook niets willen forceren en het domweg gelukkig zijn met bezoekers ook een beetje koesteren. Of ze nu een broodje eten, wat rondlummelen of een vergadering hebben belegd. Als er maar meer is te zien dan alleen personeel :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niet best overigens, die spam. Maar goed dat je captcha ook aan staat. Kan je veel ellende besparen, met al die pokerfaces her en der.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Edwin,
    Over dat koesteren van bezoekers moet ik nog wat langer nadenken en dat komt dus op mijn lijstje 'nog nader op ingaan', dat straks lang genoeg is voor een maand bloggen...
    Op de een of andere manier vind ik het niet kloppen dat alleen aanwezigheid van mensen in de bibliotheek susbsidie zou moeten krijgen. Dan kun je de Hema ook wel subsidiëren.
    Ik heb min of meer besloten me over de informatiekant van de bibliotheek niet al te veel uit te laten omdat ik er maar weinig vanaf weet. En over de 'literaire' kant valt ook genoeg te schrijven denk ik, al is dat bij mij evenmin op diepgaande deskundigheid gebaseerd.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Edwin,
    Ik heb zoiets (die spam bedoel ik) wel een enkele keer eerder gehad en gooide het er dan meteen af. Nu dacht ik: laat ik gewoon maar eens antwoorden. Was dat onverstandig? Dan delete ik haar meteen hoor, ondanks het leuke smoeltje.
    Wat was captcha ook alweer en hoe weet je dat ik die (dat?) aan heb staan terwijl ik zelf niet eens weet wat het is en al helemaal niet hoe ik het aan of uit zou moeten zetten?
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dag schrijver,
    Mag ik even de kwestie van de kip en het ei aanslingeren? Is de bibliotheek er (o.a.) om mensen aan het lezen te krijgen en te houden of ontstond de bibliotheek omdat mensen graag wilden lezen en het zich niet konden permitteren om boeken aan te schaffen? Waarmee ik niet wil zeggen dat een bibliotheek het lezen niet zou mogen bevorderen, maar waarmee ik bedoel aan te geven dat een bibliotheek overbodig is als iemand die het wel kan niet wil lezen. Denk ik. Vrees ik. Maar wie geeft ons dan wat cultuur mee? Hyves niet vermoed ik. Maar, is mijn recente ervaring, bloggers volgen wel. Door de 5-10 bloggers die ik al dan niet regelmatig volg werd ik op een paar auteurs gewezen, op een atelier in Hengelo, op een tentoonstelling, een bepaald gedicht, een theatervoorstelling enz. OK, ik stond er open voor, maar toch lijkt het positief te werken. Zie bv. ook het biebblog van Hengelo.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat leuk dat AvA nu al refereert aan ons prille blog. We hopen inderdaad dat het mensen aanzet tot lezen, of zelfs meeschrijven, maar ik zie dat niet als de primaire missie. Het is een manier om te laten zien wie we zijn en wat je bij ons kunt halen. Sommigen komen misschien alleen voor de prettige sfeer en de lekkere koffie, anderen pakken 10 boeken bij elkaar en rennen weer naar buiten.

    Ondanks dat ik m'n best doe leesproducten aan scholen te verkopen, wil ik niet moraliseren over hoe belangrijk dat is en hoe graag ik zou willen dat iedereen een veellezer wordt. Belangrijker vind ik het dat mensen de kans krijgen om een fijne ervaring te hebben en daar misschien iets aan over te houden. Die kans wil ik ze graag bieden, op school en in de bibliotheek. Klikt het niet, dan niet. Klikt het wel, dan hoop ik dat ze vaak terugkomen en veel moois beleven. Dat kan fysiek én digitaal. Dat kan met boeken én met muziek/games/films ed.

    Van mij mag je bibliotheken best belonen voor het hebben van veel bezoekers. Dat betekent dat men er zich prettig voelt. Dat vind ik belangrijker dan dat ze met een boek de deur uitgaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dag AvA,
    Ik weet niet wat er eerder was, de bibliotheek of de lezer die geen geld had voor boeken. Ik heb geen bibliotheekopleiding, waar dit vast & zeker besproken is. Misschien leest iemand die het wel weet dit en geeft antwoord. Als ik moet gokken denk ik dat de bibliotheek opgericht is om mensen tot lezen te brengen, een vorm van 'volksverheffing'. Dit zal waarschijnlijk ook wel te googlen zijn.
    Het kan natuurlijk in de loop van de tijd veranderd zijn en ook nu weer veranderen.
    Wat die 'cultuur' betreft, 'een vliegende kraai vangt overal wat' zegt het spreekwoord. Natuurlijk is op blogs en in de krant en in de Libelle en in de trein en in het café regelmatig iets op te pikken, inderdaad 'als je er voor open staat'. Meestal is dat ook wel genoeg, want hoeveel boeken kun je per week lezen en hoeveel exposities bezoeken?
    Maar ik denk wel dat de bibliotheek dit zou moeten overstijgen om het geld dat er aan besteed wordt waard te zijn.
    Mijn meningen hierover zijn overigens zeer onzeker en wisselvallig, al lijkt dat misschien wel eens anders.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dag Astrid,
    Tegen lange stukken op mijn blog heb ik geen enkel bezwaar, integendeel, hoe langer ze zijn hoe leuker ik het meestal vind.
    Aan je stuk kan ik niet veel toevoegen. Dat iedereen de kans krijgt om met boeken & lezen kennis te maken vind ik ook belangrijk en inderdaad, als het niet klikt, jammer dan. Maar wel érg jammer ben ik dan toch geneigd te denken, iets wat ik bij muziek alweer een beetje minder denk en bij sport nog minder. Het is dus ook voor een deel een vooroordeel en een gevolg van persoonlijke belangstelling, dat geef ik meteen toe. Maar toch blijf ik stiekem denken dat lezen het allerbelangrijkste is...
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een captcha is lees je hier. Ben benieuwd of de pokerdame nog terugkomt. (Online) pokeren is momenteel erg in, vooral bij jongeren. Ik denk niet dat dat nou zo'n gunstige ontwikkeling is.

    Een paar weken geleden vroeg een klant naar informatieve jeugdboeken over dat onderwerp.

    Overigens ben ik a.s. zondag in Rotjeknor. Eerst naar Blijdorp en 's middags naar Booymans voor de presentatie van de nieuwe Boekie Boekie. Ik heb kinderen geïnterviewd en gefotografeerd voor dat nummer.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nu gaan we toch een beetje het gladde ijs op ben ik bang. Kúnnen lezen is een noodzaak, maar de noodzaak veellezen is volgens mij een persoonlijke. Wat jij ervaart bij het lezen van een goed boek, kan de ander ervaren bij het luisteren naar muziek of het spelen van een voetbalwedstrijd.

    Ik ga graag naar het filmhuis en zie daar soms hele bijzondere film, die iedereen gewoon gezien móet hebben. Lieve vrienden van mij, waar ik fijne gesprekken mee kan voeren, vallen bij mijn favoriete films in slaap.

    Je mag van mij best beweren dat lezen belangrijk is voor je ontwikkeling enzo, maar er zijn mensen die daar gewoon geen behoefte aan hebben of die hun ontwikkeling ergens anders uithalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ha Henk,
    Ja natuurlijk, nou weet ik het weer, van die captcha, dat is wat ik het 'verificatiewoord' noem. Had ik een week of wat geleden zelfs nog van jou geleerd, maar dat is dus niet lang blijven hangen... Nu hopelijk wel.
    Dus daar houd ik andere pokerdames hopelijk mee op afstand.
    Die presentatie in Boijmans lijkt me heel leuk, maar ik kan er niet naartoe, want ik krijg hier zondag een heleboel meisjes voor een hight-tea omdat een van mijn dochters 21 is geworden. Dus sandwiches maken enz. enz.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dag Astrid,
    Natuurlijk heb je gelijk dat lezen maar een van de vele mogelijkheden is om je te ontwikkelen, plezier te beleven en wat niet al. Ik zeg ook altijd (d.w.z. als het ter sprake komt, wat niet vaak is) dat ik het onzin vind om te proberen 'jongeren' per se naar de bibliotheek te krijgen, want die hebben meestal wel iets anders te doen. Ik vind ook niet dat iedereen een veellezer zou moeten zijn, al vind ik het wél heel leuk om er af en toe een te ontmoeten... Lezen is een tijdverdrijf dat niet beter of slechter is dan film kijken of helemaal niks doen. Maar toch denk ik ook aan het verhaal van de schrijver van Diepe wildernis de wegen, João Guimarães Rosa, die erg bijziend was maar als kind eerst geen bril had. Toen hij die kreeg ging er letterlijk een wereld voor hem open en hetzelfde wilde hij bij zijn lezers bereiken met zijn boeken. Dat idee.
    Ik kan niet goed schaatsen, maar glad ijs in een redenering vind ik wel avontuurlijk. Af en toe ga ik onderuit, maar dat is vaak wel leerzaam. Leuk aan bloggen vind ik het als iemand het met me eens is, maar nog leuker misschien wel als iemand de moeite neemt me tegen te spreken.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Lezen levend houden en een informatiewegwijzer zijn ... daarvoor komen steeds minder mensen voor naar de bibliotheek komen. Misschien komen ze wel als hieraan nieuwe dimensies toegevoegd worden. Door bijv. een grand-café of door podium te zijn voor ontmoeting en debat. Met workshops, lezingen, debatten, filmvertoningen, exposities, etc. kun je op een prachtige manier bepaalde collecties/ onderwerpen/schrijvers/ prima in de kijker zetten.
    Een (interactieve) lezing over een bepaald onderwerp of door een schrijver kan boekdelen spreken. En natuurlijk willen we het liefst dat de bezoekers hierdoor zodanig gepakt worden zijn dat ze alle boeken erover willen lezen.
    Maar als iemand door een bezoek aan een lezing, workshop ´n mooin oamd hef hat, dan vind ik het al heel mooi. En als het ervoor zorgt dat mensen nog makkelijker binnen lopen en gebruik maken van alle mogelijkheden die de bibliotheek te bieden heeft dan lijkt mij dat alleen al een goede zaak.
    En voor sommige mensen blijft de wereld gewoon klein...ook als ze lezen, tv kijken of internetten. Hoe graag we ze ook een wijdere blik willen geven...

    Groetn Wies

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ha Wies,
    En mooie aanvulling, terwijl er toch al heel wat gezegd was! Ik denk dat we al die dingen die je noemt zouden moeten proberen, voor zover mogelijk gezien de ruimte die er beschikbaar is, het geld, enz. Als ik lees wat in Bibliotheek Hengelo zoal gedaan wordt lijkt me dat dat daar ook al volop gedaan wordt.
    Mensen af en toe´n mooin oamd bezorgen is volgens mij heel belangrijk. Ik heb de laatste tijd een beetje om me heen gekeken wat dat betreft en ik heb de indruk gekregen dat veel mensen het fijn vinden als er iets dat 'cultureel/informatief' maar ook gezellig is georganiseerd wordt (Nacht van de geschiedenis, GMDW-festival, Lezersfeest). Ik denk dat het organiseren van zulke dingen minstens zo belangrijk is als het doorvoeren van digitale vernieuwingen, wat natuurlijk óók nodig is. Maar mensen lijken het fijn te vinden om eens iets te beleven dat zich niet op internet afspeelt.
    Voor mij is dit allemaal vrijblijvend gefilosofeer omdat ik in mijn werk niets te maken heb met dit soort dingen.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  16. wat een blogpost! je maakt weer heel wat discussie los schrijverdezes!
    ja ik ben er ook nog niet uit .
    Ik wil iedereen aan het lezen brengen en laten zien welke mooie boeken er allemaal zijn Maar ook is het fijn als mensen zich thuisvoelen in de bibliotheek Er moet meer rondlopen dan alleen het personeel zoals Edwin M.terecht zegt
    Maar als je een keertje geweest bent en een mooie avond gehad hebt kijk je misschien ook verder rond wat er allemaal nog meer te vinden is .Toch?
    tenminste dat hoop ik dan maar

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ha schrijver,

    Ben bang dat je me nu kritischer maakt dan ik ben. Ik had je post over Hyves gelezen en er was me eerlijk gezegd niks bijzonders opgevallen. Natúúrlijk is de bibliotheek er ook voor de gezelligheid. Prima juist, al vind ik de meeste bibliotheken ontzettend ongezellig. Als je "de derde plaats" wil zijn moet je ook in sociaal opzicht iets te bieden hebben.
    Ik zat meer na te denken of je wel die derde plaats moet willen zijn. Daar heb ik in Kopenhagen nog een discussie over meegemaakt en daar kom ik misschien op mijn eigen blog nog wel eens op terug.

    Overigens hou ik niet van sneeuwballen: als kind iets te vaak een ijsbal op mijn hoofd gekregen...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ha Steenwijk23,
    Ik denk dat mensen inderdaad na een leuke avond in de bibliotheek misschien eens vaker komen, maar omdat ik zelf niet in een bibliotheek werk weet ik het niet zeker. Het zijn in elk geval dingen om over na te denken, en dat gebeurt natuurlijk ook, alleen niet in mijn directe werkomgeving. Daarom vind ik het leuk om er via mijn blog af en toe iets over te horen.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ha Tenaanval,
    Ik vond mijn stukje over Hyves achteraf nogal eenzijdig op sfeer en gezelligheid gericht, en ik dacht dat dat jou vast moest zijn opgevallen.
    Ik ben het met je eens dat veel bibliotheken erg ongezellig zijn. Vroeger vond ik dat gezelligheid in een bibliotheek ook nergens voor nodig was, als er maar goeie boeken te vinden waren, maar nu denk ik daar toch anders over. Zou dat misschien komen omdat je in (sommige) bibliotheken steeds minder boeken ziet?
    Ik ben heel benieuwd naar je overwegingen over het al dan niet een 'derde plaats' zijn van de bibliotheek. Mij sprak dat idee op het eerste gezicht wel aan, maar ik heb er niet echt over nagedacht. Ik hoop dat je er nog een keer toe komt er iets over op je blog te schrijven. Dat lijkt me interessant en leerzaam.
    Groet, schrvrdzs
    p.s. Wat ook erg is: sneeuw in je nek.

    BeantwoordenVerwijderen