WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 12 september 2009

Sla & Abdolah























Vanmiddag was ik bij de natuurvoedingswinkel. Ik koop daar meestal niet veel anders dan brood, maar vandaag kocht ik ook het hierboven afgebeelde zakje sla. Dat kwam zo: er hing een poster met daarop de aanbieding 'Jonge Sla' (ik geloof dat hij 1,25 euro kostte) en toen kon ik de verleiding om die sla te gaan zoeken en vervolgens te kopen niet weerstaan. Ik verheugde me er al op hem aan mijn dochter te laten zien. En dat kwam dan weer zo: een paar jaar geleden was ik bij Lezen&cetera Live en hoorde daar Kader Abdolah. Het zou gaan over Het huis van de moskee en Pieter Steinz stelde daar wat vragen over, maar al snel werd duidelijk dat Kader Abdolah vooral zelf bepaalt waar zo'n gesprek over gaat. Hij vertelde een verhaal dat hij, zo bleek mij later, elders ook wel eens verteld had, maar voor mij was het nieuw en mijn dochter (die omdat zij Abdolah graag leest voor deze keer was meegegaan naar Lezen&cetera Live, waar gewoonlijk alleen mensen van minstens middelbare leeftijd komen) en ik moesten er erg om lachen.

Abdolahs verhaal ging over hoe hij Nederlands had geleerd, o.a. met Jip en Janneke. 'En toen, op een dag, liet mijn buurvrouw me een gedicht lezen. Dat gedicht verbíjsterde mij! Het was van een dichter die later een vriend is geworden en het ging over een slá, over een saláde! Sterker nog, het ging over een jónge sla! In Perzië zou een gedicht nóóit over een sla kunnen gaan. En zéker niet over een jónge sla! Áls een gedicht in Perzië al over een sla zou gaan, dan zou dat altijd een oúde, eerbiedwáárdige sla zijn!'

Toen ik thuiskwam zei ik tegen mijn dochter: 'Kijk eens wat ik gekocht heb.' 'Jonge sla!' zei zij, 'ik had liever oude gehad.'

Voor wie het niet kent, dit is het gedicht waar het over ging:


Jonge sla

Alles kan ik verdragen,
het verdorren van bonen,
stervende bloemen, het hoekje
aardappelen kan ik met droge ogen
zien rooien, daar ben ik
werkelijk hard in.

Maar jonge sla in september,
net geplant, slap nog,
in vochtige bedjes, nee.

Rutger Kopland

8 opmerkingen:

  1. Leuke anekdote, mooi gedicht. En we hebben waarschijnlijk hetzelfde interview gezien ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Astrid,
    Hé dat is leuk: ik wist niet helemaal zeker meer of hij nu echt wel Jip en Janneke had genoemd, maar ik vond het eigenlijk een detail dat ik niet zelf had kunnen verzinnen, dus ik waagde het er maar op. Terecht, zoals nu bleek. Kwam de sla ook voor in dat interview dat jij gehoord hebt?
    Een collega van me had het slaverhaal al eens gehoord bij de opening van een nieuwe bibliotheek. Maar het is ook wel een verhaal dat het verdient vaker verteld te worden, vooral op de manier waarop A. het met veel pathos brengt. Ik heb geprobeerd dat met de nodige accenttekentjes een beetje aan te geven, maar voor het échte effect moet je het horen.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. K.A. schreef vaak in onze (en zijn) locale krant, dus ook voor mij was het geen nieuw verhaal, maar het blijft leuk. In gedachten zie je meteen 's mans fonkelende ogen en hóór je z'n stem en voordracht.
    Wat me uit je verhaaltje het meeste raakte: wat leuk om zo'n dochter te hebben waarmee je zowel de boeken als de humor deelt (laatst ook met de postelastieken-schaar)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag AvA,
    En vergeet de snor niet!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag,
    Je verhaal las ik terwijl ik net bezig ben 23 dingen te ontdekken, Nog maar pas aan het begin van de tocht, en weer zo'n leuk verhaal via Biblioblog gevonden. Dank je!
    Kader Abdolah vertelt het volgens mij overal, ook bij ons in Hoogezand bracht hij het ten gehore. En hoe!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dag Tsjurtsj,
    Daar had ik al zo'n vermoeden van, dat Abdolah dat verhaal graag vertelt. Inmiddels vraag ik me af hoe vaak hij het al ten gehore zal hebben gebracht.
    Succes gewenst met de 23dingen-cursus! Ik vond het een heel karwei dat veel tijd kostte.
    Mooi plaatje heb je boven je blog (en bij je reacties) staan.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag Schrijverdezes,
    Het is inderdaad een verslavende bezigheid, he.
    Ik kan me moeilijk beperken tot de hoofdzaken van 23 dingen.
    Maar dan had ik ook je leuke stukje niet gelezen.
    Ik wilde een linkje maken naar je tekst, maar dat is (nog) niet gelukt. het voelt nu als jatten, dat is niet de bedoeling.
    groetjes,
    Tsjurtsj

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dag Tsjurtsj,
    Van mij mag je pikken wat je wil hoor. Linkjes maken leer je nog wel een keer. Ik zou je kunnen uitleggen hoe ik het doe, maar ik vermoed dat er inmiddels al wel een makkelijkere methode is, dus ik doe het maar niet.
    Ik las in het begin van de cursus ook her en der blogs van collega's. Die waren er toen trouwens nog niet zoveel, omdat ik bij een van de eerste 23dingen-groepen hoorde. Nu lees ik er nog maar een paar, omdat ik al die informatie toch niet kan verwerken.
    Het enige blog waarvan ik denk dat je het echt 'moet' lezen is ZBDigitaal, maar ik kan me niet voorstellen dat je dat nog niet ontdekt hebt.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen