WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

maandag 21 september 2009

Pltj 7


Vincent van Gogh (1853-1890)
Lezende oude man, 1882

6 opmerkingen:

 1. Wie was het toch die afgelopen zaterdag in trouw stond met een foto van een "lezende" en zei dat de figuur van de lezende hem totlezer had gemaakt?? Een echte lezer dus en niet iemand die over de shortlist kan meepraten?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Katharina,
  Ik weet het niet, want ik lees Trouw niet. Hoe was dat precies bedoeld, dat de figuur van de lezende hem to lezer had gemaakt? Omdat lezen er uitzag als iets om na te doen?
  Als een echte lezer iemand is die niet over de shortlist kan meepraten dan ben ik misschien wel een echte lezer... Maar eigenlijk vind ik dat ik de boeken van zo'n shortlist ook zou moeten lezen.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees trouw ook niet maar Letter en Geest krijg ik van vrienden. Twee weken geleden stond dit erin. En nu ik jouw mooie portretten zie van de lezende figuur moet ik er steeds aan denken.
  Maar ja, het brein laat het afweten en ik zoek erin maar er komt niets op.
  Onthouden heb ik de figuur van de lezende en ik vind het mooie portretten op je blog van de mens die verdiept is in een eigen wereld, naar binnen gekeerd en stil.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Katharina,
  Dat van dat brein herken ik. Ik zou (als ik het niet vergeet...) op mijn werk (waar ik vandaag niet ben) eens in de Krantenbank kunnen kijken of ik het bewuste stuk kan vinden. Welke zoekterm(en) raad je me aan?
  Wat je schrijft over Lichaam en Geest doet me er ineens aan denken dat toen ik jong was mensen soms 'bladzij 2' van Trouw van anderen kregen. Dat was de pagina met het kerkelijk nieuws. Uit het brein komen vaak dingen omhoog waar je níet naar zoekt. Dat is toch ook wel aardig.
  Dat er zoveel lezende mensen zijn geschilderd komt denk ik doordat het poseren lang duurde en beter vol te houden was als je las. Maar dit is slechts een theorie. Het zoeken naar de plaatjes kost me soms nog meer tijd dan het schrijven van een stukje, maar het is in elk geval makkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schrijverdezes gegroet!
  U bracht mij op een idee en het ergelijke is dat ik er zelf niet opkwam. Ik ga hard achteruit.
  Mijn kranten liggen nog keurig in de schuur en ja, ik heb het artikel gevonden.
  Het is een prachtfoto jaren 60 van een lezende schoonheid met als achtergrond een boekenkast.
  Het artikel is van Frits de Lange.
  Letter en Geest van 29 augustus.
  Was ik goed met dit medium dan kon ik de foto doormailen. Helaas!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Katharina,
  Ik zal kijken of ik het artikel ergens kan vinden en het dan lezen. Douwe Draaisma zegt in De heimweefabriek dat je je over een verslechterend geheugen maar beter geen zorgen kunt maken. Het beste is om er af en toe eens met leeftijdgenoten over te praten. Je zult dan merken dat je niet alleen staat. Mijn ervaring is dat dit laatste klopt. Het eerste probeer ik.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen