vrijdag 11 september 2009
Boek&bieb 18
Kees, uit Kees de jongen van Theo Thijssen, mag in de achtste klas een 'prijs' uitkiezen en kiest na rijp beraad voor een schaakspel ('desnoods alleen stukken' schrijft de meester op, maar Kees krijgt uiteindelijk gelukkig toch stukken én een bord), nadat hij o.a. een toverlantaren, een zakmes en een stoommachientje in gedachten verworpen heeft, net zoals een boek.
Een boek. Wat had je aan één boek? Een bibliotheek, daar had je wat aan; kon je een katalogus bij maken. Maar één boek - al nam je nou het fijnste boek dat er bestond: De Woudloper. Je las het nog 'es. En dan? Je vader las het. En je moeder las het. En dan móést je het lenen aan je dooie neefje, die er toch niks van begreep. En die maakte d'r misschien nog wat an ook...
Een prachtig boek trouwens, Kees de jongen.
Foto hier gevonden.
Labels:
Boek en bieb,
Kees de jongen,
Theo Thijssen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een schaakspel. De best denkbare keus! Het mooiste wat er is. Soms is er een winkel, waar een schaakspel wordt verkocht. Ik moet dan naar binnen. Jammer genoeg blijkt de winkelier vaak geen schaker, maar een onbetrokken, commerciële verkoper: De stukken staan fout opgesteld, het bord ligt een kwartslag gedraaid. Nooit zal een schaker daar wat kopen. Wat een blunder!
BeantwoordenVerwijderenDag Albert,
BeantwoordenVerwijderenIk kan maar een heel klein beetje schaken (en misschien zelfs dat niet meer), maar ik geloof dat ik nog wel weet hoe ik het bord moet neerleggen en de stukken opstellen. Heb je trouwens Kees de jongen gelezen? Anders heb je nog iets moois tegoed!
Groet, schrvrdzs
'Kees de jongen' staat al jaren in mijn kast. Ik ga het lezen. Mijn onderwijshart klopt voor het vakmanschap van de leerkracht.
BeantwoordenVerwijderenDag Schuiver,
BeantwoordenVerwijderenIs dit voortaan je blognaam of wissel je ze af?
In Kees de jongen gaat het niet zo erg over het onderwijs, daarvoor kun je beter Schoolland en De gelukkige klas lezen. Maar voor Kees zal je hart vast ook gaan kloppen.
Groet, schrvrdzs
Ik gebruik verder inderdaad Schuiver. Vooral vanwege het onderscheidend karakter. In enkele andere forums zitten meerdere Alberts.
BeantwoordenVerwijderenDag Albert,
BeantwoordenVerwijderen'k Moet ineens weer aan een (zelfgemaakt) rijmpje denken dat wij hier thuis wel 's zongen (als de kinderen schaakten):
Zuur benne de druiven, aangeraakt is schuiven!
Groet, schrvrdzs