WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 6 februari 2008

Ding #7 Nog een opflickering

'23 dingen' (dat zijn onze docenten, neem ik aan) schreef mij dit:

'Schrijverdezes. Flickr is inderdaad overweldigend groot! Voor deze oefening gaat het er vooral ook om, exact DAT te ervaren. En dat mensen zich groeperen en met elkaar communiceren over beelden.'

Nou, dat ervaren is dan gelukt! Ik heb me er maar kort mee bezig gehouden en toen was het me al te veel. Maar mij groeperen en over beelden communiceren? Ik geloof dat ik daar niet geschikt voor ben. Áls er al gecommuniceerd moet worden, dan graag over woorden en niet over beelden en zeker niet over 1.000.000 poesjes of eendjes of bergketens of mensen op vakantie. Bewaar me a.u.b. En wat kost het allemaal aan energie om al die foto's permanent op een server beschikbaar te houden? Kan iemand daar iets over zeggen?

10 opmerkingen:

 1. schrijverdezes,
  In de uit zending van llinke soep van jl.2 feb, Ned.3 ging het over de opslag van digitale bestanden van allerlei servers. Enorme pakhuizen vol met hitech stapelkasten. Als achteloze surfer heb je geen flauw benul wat een uurtje internetten kost aan energie. En dan heb ik het niet over het gebruik van je pc thuis, maar het aansturen van al die servers 24-7. Gelukkig hoeven wij voor deze cursus niet naar het buurthuis in Hoofddorp, dat scheelt weer een hoop brandstof.
  Je kunt die uitzending vast wel terugvinden op: http://www.uitzendinggemist.nl/
  Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Treeler! Een vraag kan zo brandend niet zijn of jij weet hem te beantwoorden. Eerst over de black backgrounds en nu dit weer. Hartelijk dank, ik ga het snel opzoeken. In de NRC stond er een tijdje geleden een artikel over, dat ik toen niet gelezen heb, maar waar ik mijn huisgenoten over hoorde praten. Ik zocht het vanmorgen op op www.nrc en vond het ook, maar er stond wel iets in over enorme servers die enorm veel energie vreten, maar er werden geen getallen genoemd. Misschien zouden die me ook niet zoveel zeggen, maar soms lees je iets als: de CO2-uitstoot van koeien is net zo groot als die van het autoverkeer (precies weet ik het al weer niet meer en 't is ook al weer omstreden geloof ik) en dat geeft dan wel een indruk. Met zo'n Flickr vraag ik me wel af: hoe lang kan zoiets doorgaan, als je leest wat er per uur opgezet wordt. Maar misschien nog wel jaren of nog veel langer, geen idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tsja: meer dan 2 miljard foto's heeft Flickr al. Google heeft helemaal grote server-warenhuizen.

  Internetgebruik slurpt energie, eerlijk is eerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. schrijverdezes,
  Dit bedoel ik dus met je openstaande tuinhekje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Anonieme Trash, Als je denkt dat ik het nu begrijp overschat je me toch. Of bedoel je dat ik anonieme reacties toelaat? (Heb ik overigens niet bewust gedaan, stond blijkbaar zo ingesteld.) Maar anoniem is toch niet zoveel anders dan een schuilnaam? Of bedoel je wat anders? En waarom noem je het een tuinhekje? Is dat een eigen bedenksel of heet zoiets zo? En hoe zit het met die }}}}}? Je laat me wel erg nadenken en ik moet ook al zo denken voor de cursus.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. schrijverdezes,
  Juist dat bedoel ik. Je laat toe dat iedereen reakties kan achterlaten. Dit is volgens mij geen standaard instelling. Van mij is dit een bewuste keus geweest.Je hebt 4 keuzes.
  1.Iedereen - omvat ook anonieme gebruikers
  2.Geregistreerde gebruikers - omvat ook OpenID
  3.Gebruikers met Google-accounts
  4.Alleen leden van deze blog.
  Maar dat had je misschien al gezien. Als iedereen voor optie 1 kiest ben je weer echt anoniem,en kan heel de heisa rond dit onderwerp weer opnieuw beginnen.
  Volgens Edwin zal het niet snel gebeuren dat "echte buitenstaanders" reageren in je blog.En tuinhekje was leuk bedoeld.
  :)de baard is er weer af.
  Tot ziens en welterusten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Mr. Trash, Dank voor je uitvoerige toelichting. Ik had toch geheel onbewust 'gekozen', en vind het wel best zo. Ik zou het eigenlijk wel leuk vinden als een buitenstaander op mijn blog verzeild raakte, maar dat zal inderdaad niet snel gebeuren. Bij jou misschien eerder, vanwege de muzieklinks die je hebt. Ik wilde een keer op 'He it's me again' (blog van collega) reageren en kreeg toen de melding dat alleen leden konden reageren. Ik begreep dat toen niet en heb er nog een vraag over gesteld op de algemene 23 dingen-pagina, die voor zover ik kan nagaan door niemand is opgepikt. Nu heb ik dan alsnog antwoord. 'He it's me' heeft het nu blijkbaar veranderd, want inmiddels kon ik wel iets kwijt. Die anonimiteit vind ik toch nog steeds wat zorgelijk (ik bedoel nu in het algemeen, niet per-se onder collega's) en dat wordt niet minder naarmate ik meer leer over wat zich op het web bevindt / afspeelt. 'Tot ziens', ja dat zou ooit wel leuk zijn misschien; voorlopig maar 'tot schrijfs'. En nogmaals dank. Groet van schrijverdezes
  p.s Wat is OpenID?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Schrijverdezes,
  Dat wist ik ook niet. Maar zie hier:
  http://mijnopenid.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag schrijver,

  Ik lees dat je het ook wel leuk zou vinden als buitenstaanders een kijkje nemen hier. Als je dat echt wilt kan het een afweging zijn om je weblog aan te melden bij de belangrijkste zoekmachines etc.

  Mocht je dat willen, mail me dan maar even!

  Edwin

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Edwin, Dat ik dat leuk zou vinden is meer in theorie. Ik realiseer me heel goed dat ik niets op dit weblog gezet heb dat een buitenstaander zou kunnen interesseren (behalve misschien een Amerikaan die van molens houdt). Daar is het ook niet voor bedoeld, maar alleen om verslag te doen van de ervaring met 23 dingen. Het zou dus puur toeval moeten wezen en ik ga het er niet op aansturen, evenmin als het afschermen. Evengoed bedankt voor het aanbod!

  BeantwoordenVerwijderen