WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

maandag 25 februari 2008

Breien & bloggen

'Jij schrijft wel vaak op je blog,' zegt soms een collega tegen me (zoals ik al verwachtte is van de anonimiteit niet veel overgebleven). Nu zijn er collega's die nog meer schrijven, maar ik geef toe dat ik ook regelmatig wat aan mijn blog toevoeg. Wat is daarvan de reden? In de eerste plaats moeten we natuurlijk verslag doen van onze vorderingen en versta ik helaas niet erg de kunst van het kort & bondig schrijven. Daarnaast zie of lees ik soms iets waarvan ik denk: dat kan ik wel op m'n blog zetten. Zo'n (tijdelijk) podium heeft toch wel iets, vind ik. De derde reden is een soort experiment: lukt het om (bijna) elke dag iets aan het blog toe te voegen? Hoe lang hou je zoiets vol? Wat Mareikie in de kop van haar weblog heeft staan, 'Elke dag weer interessant', dát is denk ik wat een blog inderdaad moet zijn, wil het de aandacht blijven trekken. Ik bedoel hiermee niet een blog dat je voor jezelf bijhoudt, want daar moet je natuurlijk helemaal zelf van weten hoe vaak je er wat opzet. Maar als je een blog zou gaan maken voor je werk, dan is dat toch een soort visitekaartje en moet het regelmatig iets nieuws en lezenswaardigs te zien geven.

Er zijn twee blogs die ik wel eens lees (buiten die van 23 dingen): ZB Digitaal van onze docent Edwin en het blog van Arnon Grunberg. Beide zéér ongeschikt om je het idee te geven dat je zelf ook wel voor langere tijd een blog zou kunnen bijhouden. Maar met dergelijke schrijf-fanaten die ook nog eens van een enorm scala aan onderwerpen wat afweten, hoeven we ons gelukkig niet te meten.

Wat ik nu dus aan het proberen ben is om een aantal keren per week iets te 'posten', waarbij het niet zozeer om de inhoud gaat, maar gewoon om de handelingen: iets bedenken, fatsoenlijk formuleren, plaatje erbij zoeken, knippen, plakken (wat vaak nog tegenvalt). En dan eens kijken of dat eigenlijk wel haalbaar is met de tijd & energie die je er in kunt steken. Want je kunt wel zeggen 'zo'n blog dat lijkt me nou écht iets voor onze afdeling' (wat ik overigens níet zeg), maar het dan ook doen is nog iets anders.

Ik vergeleek leren bloggen al eens met leren breien. Het volhouden ervan lijkt me zoiets als elke dag als je uit school komt eerst 12 naadjes aan een sok moeten breien, zoals Boukje en Sietske uit 'Afke's tiental' dat moesten. Mij valt het in elk geval niet mee. (En mijn ontzag voor de genoemde bloggers is groot.)

5 opmerkingen:

 1. En alweer hallo,
  Je bent blog verslaafd aan het raken!
  Wel een uitdaging ja, elke dag iets
  'posten', ook dit stukje leest weer
  lekker weg. Dat doe ik je niet na.
  Van de anonieme bloggers had ik al zo het idee dat er niet veel meer over waren. Misschien raar maar waar, ik weet echt niet wie jij bent, en dan is mijn vraag natuurlijk.., en dat is dan ook weer relatief, want..
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wederzijds hallo,
  Ik weet ook niet wie jij bent en wil dat graag voorlopig maar zo houden. Iemand wilde het al vertellen maar ik riep net op tijd 'nee!' Overigens denk ik dat je 'ware naam' me nog niks zou zeggen omdat je nooit (denk ik) in H'dorp komt. Voor TT geldt hetzelfde: geen idee wie hij is. Ik denk dat dat het nou juist zo leuk maakt. Niet iedereen snapt dat.
  In elk geval: dat je een muis bent betwijfel ik niet, maar of je echt Anna heet...
  Dag, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Schrijver,

  Bedankt voor je aardige woorden! Aan mij kun je in die zin inderdaad beter maar geen voorbeeld nemen, dat is veel te extreem :-)

  Ik wil wel even zeggen dat je het heel goed doet. Sommige mensen plaatsen wekelijks nieuwe berichten, andere mensen dagelijks. Het is vooral belangrijk dat je er zelf ook plezier in hebt en jouw bijdragen stralen dat helemaal uit. Ook qua opmaak.

  De complimenten retour, bij deze :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi schrijver,

  Ik vind het zo goed van je, hoe je met de 23 dingen omgaat. Terwijl je denk ik niet verwacht dat web 2.0 voor jou persoonlijk of voor je werk echt belangrijk zal worden, geef je het toch alle kans.

  Trouwens, geregeld een bericht plaatsen is belangrijk om een blog interessant te houden, maar volgens mij is het minstens zo belangrijk dat een blog een bepaalde persoonlijkheid heeft, en daarin vind ik jouw blog heel sterk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geachte (en dat meen ik) complimenterenden,
  Zokandiewelweer, zeggen wij in R'dam dan als we er niet goed raad mee weten.
  Zo'n 23 dingen-blog is tijdelijk en ik dacht misschien, met J.C.Bloem, 'tussen twee stiltes even luid geweest' of hoe het er precies staat. Over kennis van dichtkunst valt te twisten, zoals jullie beiden weten.
  Dag, een verlegen schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen