WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 16 februari 2008

Alles is relatief


Foto: Kennislink
Toegegeven, ze dragen niet de hipste sportschoenen, de jongens (deelnemers aan een workshop snaartheorie en dus waarschijnlijk wis-, natuur- of allebei- kundigen) die vandaag op de voorpagina van 'Wetenschap & Onderwijs' van NRC Handelsblad staan. Maar het was me een genoegen het artikel 'De kracht van krijt' (ondertitel 'Het schoolbord geeft al twee eeuwen vaart aan de natuurkunde'), waar die foto (niet bovenstaande, maar wel zoiets) bijhoort, te lezen.
Enigszins overrompeld als ik ben door de internet-/2.0-/weblog-/Flickr- enz. enz. mogelijkheden die ik de afgelopen weken ben tegengekomen, was dit een stukje relativering dat me wel beviel. Ja natuurlijk, die bij het schoolbord gefotografeerde jongens zitten ongetwijfeld ook heel vaak achter hun pc, en ja natuurlijk, van wat daar op dat bord staat begrijp ik helemaal niks. Maar wat ik wil zeggen is dit: medium en boodschap zijn twee dingen. Men kan op een simpel schoolbord ingewikkelde formules ontwikkelen, op foute schoenen goede gedachten aandragen, in een hoofd met een knotje vernieuwende ideeën over de bibliotheek uitdenken en op een weblog reactionair uit de hoek komen. 'Ik bedoel maar,' zoals Kaatje Kater zou zeggen. Wat leuk toch dat je op zo'n weblog alles kunt zetten en dat in mijn geval gelukkig (bijna) niemand het leest!


14 opmerkingen:

 1. Nu je het toch over schoolborden hebt... Kijk hier:
  http://www.hetemeel.com/einsteinform.php

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo 23 dingen (ik neem aan Rob?),
  Toch een lezer! Ik heb gekeken, maar wat nu? 'Alles is relatief' verwees er al wel een beetje naar, eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Schrijver,
  Wat nu, kwantummechanica?
  Ik zag dat wij ook nog wat losse eindjes hadden liggen op verschillende reaktiebladzijden.
  Heb hier en daar nog wat geantwoord.
  Je weet met bloggen helemaal niet wie wat leest, behalve als iemand
  een reaktie plaatst, bedoel je dat je voor niets blogt?
  Ik hoor het wel!
  Groet van Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Anna,
  Kwantummechanica? Zou kunnen, maar ik zou niet weten hoe dat te herkennen. Je hebt gelijk dat je niet weet wie misschien je blog leest zonder erop te reageren, maar ik krijg de indruk van collega's in mijn omgeving dat er niet zoveel onderling blog-gelezen wordt. Ik lees er zelf ook maar een paar regelmatig. Het kost ook veel tijd.
  Het is leuk als tenminste één mens of muis je leest, vind ik, want anders hoeft het niet op het web zou ik zeggen.
  De communicatie is niet erg efficiënt omdat reacties her en der kunnen staan en je als je wilt weten of er weer een reactie op jouw reactie komt dat speciaal in de gaten moet houden. Misschien zou een fiets daarvoor toch nuttig zijn. Ik denk dat wij niet helemaal bloggen zoals bloggen bedoeld is, maar dat zal me kaas wezen. Tot gauw hoop ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wil best beter bloggen, als het
  maar leuk blijft.
  Dag! Annamuis

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zeggen dat er toch niemand is die het leest is natuurlijk de ideale manier om reacties op te roepen ;-)

  Maar op bovenstaand stukje zou ik toch wel gereageerd hebben. Wat weet jij in zo'n ogenschijnlijk eenvoudig bericht een verstandige dingen te zeggen!

  Prachtig, zoals je vanuit een artikel in de krant een verband legt met de 23 dingen van web 2.0 en ons vervolgens fijntjes wijst op het verschil tussen medium een boodschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Informatiegebruiker,
  Ik dacht écht dat bijna niemand het leest, omdat ik om mij heen merk dat de collega's elkaars blogs niet bijhouden. Zelf volg ik er ook maar een paar echt goed en de rest globaal tot helemaal niet. Al zou ik willen: geen tijd, maar ik wil geloof ik niet eens. En het idee dat de meesten je in elk geval niet lezen geeft wel wat meer vrijheid vind ik, plus natuurlijk de (niet al te waterdichte) schuilnaam.
  Dank voor je vleiende woorden over mijn stukje. Ik liep al de hele tijd een beetje te broeden over het verschil tussen medium en boodschap, dat een trendy medium nog niets zegt over de waarde van wat het overbrengt. Van dat Flickr werd ik nogal treurig: dit is mijn wereld niet en toch moet ik er wat mee. Het artikel in de krant maakte me even helemaal blij en ik dacht: daar wil ik iets over opschrijven. Leuk dat je 't las.
  Ik wil jou ook nog van harte complimenteren met je sterrenkunde-blog, maar dat zal ik ter plekke doen om het een beetje overzichtelijk te houden.
  Met groet van schrijverdezes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Anna,
  'Beter bloggen' kan denk ik niet, zo zit een blog gewoon niet in elkaar.
  Wat weet jij van kwantummechanica? (Ik niks. Iets met kwark?)
  Dag, schrijverdezes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Op die pagina waar ik naar verwees, kun je je eigen wijsheden neerkalken, als waren ze van Einstein...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Rob,
  Ik zag zo gauw niet dat je er ook wat op kon zetten. Eigenwijs ben ik wel, maar eigen wijsheden zijn weer wat anders...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha schrijver dezes. Je bent me voor! Natuurlijk heb ik ook met veel plezier het stukje in NRC gelezen! Het gaat om de inhoud, niet om de vorm.
  Maar ik vind het welk leuk om een nieuwe vorm te leren kenne.
  (Heb je nog de verklaring van de term wis-kunde gelezen bij het stukje over schoolbord en krijtje?)
  Flauw, maar toch weer leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Pientje,
  Ja, dat had ik ook gelezen, van die wis-kunde. Leuk! Goed dat ik je voor was, want ik had er wel plezier in om iets n.a.v. dit artikel te schrijven en dat zou ik waarschijnlijk niet meer gedaan hebben als jij er al over geschreven had. En jij hebt mooiere benen, dus eerlijk is eerlijk.
  Hartelijke groet, schrijverdezes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha schrijver dezes,

  Dat is wel een open deur ja, zeggen dat niemand je leest. Dat is vragen om een reactie.

  Ik lees je namelijk heel regelmatig maar ik voel me nooit zo geroepen om te reageren. Meestal ben ik het namelijk wel met je eens en dan zou je een reactie krijgen met wat instemmend gebrom, dat is ook zo raar. Of je stelt een vraag waar ik het antwoord niet op weet of je zegt iets waar ik nog nooit over heb nagedacht dus daar kan ik niet op reageren. Maar dat maakt het lezen nou net zo leuk.
  Je zegt dat je collega's niet reageren maar dat krijg je als je een schuilnaam gebruikt, of weten je collega's wie je bent?
  Je kunt overigens bij je statistieken zien hoeveel je bezocht wordt, of is dat alleen bij Wordpress zo? Mijn gemiddelde is per dag 2 bezoekers, mijn topdag was 14. Jij hebt er vast meer....

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dag Tenaanval,
  Laat mij me even verdedigen. In elk geval leuk dat je door de open deur bent binnengetreden! Maar geloof me, ik dacht écht dat bijna niemand dit blog las en dat niet vanwege valse bescheidenheid ofzo, maar gewoon omdat ik merk dat de collega's om mij heen, alleen al vanwege tijdgebrek, zeker geen hevige bloglezers zijn. Ik bedoel daarmee dus blogs in het algemeen en niet alleen dit blog. Uit de opmerking van YCreate dat hij zijn evaluatie maar op het algemene blog zette, omdat hij gemerkt had dat men de andere blogs vaak niet las, had ik overigens hetzelfde opgemaakt. Natuurlijk lezen onze docenten alles wat wij schrijven (voor zover relevant voor ons voortschrijden op het 23 dingen-pad) en ik weet van een paar mensen en een dier dat ze mijn blog volgen, maar ik had geen idee dat de lezerskring blijkbaar ruimer is. Ik zag mijzelf wel onlangs in jouw 'blogroll' staan en vond dat wel vleiend, maar ik verbond er niet meteen de conclusie aan dat je me ook 'bijhield'. Misschien onnozel, maar ja.
  Tegen instemmend gebrom zou ik overigens niets hebben. Waarom zou dat raar zijn?
  Blijf aanvallen! zou ik zeggen.
  Met hartelijke groet, schrijverdezes

  BeantwoordenVerwijderen