WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 4 april 2009

Hoe dom kun je zijn?












J.S. Bach (1685-1750) en G.F. Händel (1685-1759)


Het is niet goed voor m'n imago, maar misschien wel voor dat van jullie en eigenlijk vond ik het zelf toch ook wel vermakelijk, dus daar gaat-ie. Gisterochtend was ik met een collega van 20 jaar jonger eventjes in gesprek over Bach en Händel. We wisten niet of die nu al dan niet hetzelfde geboorte- en/of sterfjaar hadden, maar ik zei: de jaartallen van Bach weet ik wel, 1568 tot 1648. Dat is de tachtigjarige oorlog!! riep mijn collega meteen. Ja, natuurlijk... Ooit had ik mijn best gedaan om de jaartallen van Bach uit mijn hoofd te leren, maar die eerder en beter ingeprente hadden ze blijkbaar verdrongen. Ha ha en o o hoe kan ik zo stom zijn, riep ik uit. Waarop een collega, nog 's 10 jaar jonger dan die andere, die blijkbaar ons gesprek van tussen de kasten gevolgd had (wees altijd op je hoede in het magazijn) ineens zei: nou, die tachtigjarige oorlog wist ik ook niet hoor, dat hebben wij op school niet geleerd.

's Middags vertelde ik dit aan een collega die net zo oud is als ik, tevens Bachliefhebber. Hij keek me stomverbaasd aan, riep uit: maar (mijn naam), hoe kun je dát nou denken, Bach, dat is toch de barok! En de jaartallen noemde hij ook meteen: 1685 tot 1750. Ja, 's ochtens had ik nog beweerd dat Bach volgens mij 65 jaar geworden was (wat die periode van 8o jaar natuurlijk nog gekker maakt). 's Kijken hoe lang ik dat 1685-1750 nu ga onthouden. Elke dag maar even oefenen.

Op de een of andere manier zegt dit verhaaltje volgens mij ook iets over 'informatie'. Maar hoe en wat precies, dat weet ik niet.

Trouwens, Händel leefde van 1685 tot 1759. Het was dus het geboortejaar dat hetzelfde was.

12 opmerkingen:

  1. Ha Schrijver,
    Mij zegt dit dat het informatie is die je makkelijk kunt opzoeken en dus niet perse hoeft te worden opgeslagen. Mijn hoofd schijnt vol te zitten met allerlei weetjes (geen jaartallen). Ik kan ze niet oproepen maar als het toevallig over zo'n opgeslagen onderwerp gaat plopt dat spontaan op. Je hebt er verder niet zo veel aan behalve dat het soms lijkt of je heel slim bent. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Troost je, ik weet al die jaartallen van componisten ook niet. En die heb ik echt moeten leren. Niet mijn ding, om dat soort informatie te onthouden. Gelukkig kun je het opzoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag WvS en Astrid,
    Dat ik de jaartallen van Bach niet wist vond ik niet het stomste (al vind ik eigenlijk dat ik ze wél zou moeten weten), maar dat ik zonder het te beseffen die van de tachtigjarige oorlog noemde.
    Iets kunnen opzoeken heeft ook zijn beperkingen, maar daarover morgen.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Even aan neurocampus vragen of ze ook een breinboek componisten en oorlogen kunnen maken...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Festina,
    Wat is een neurocampus?
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je bent wel erg streng voor jezelf als je het kennen van de juiste jaartallen schaart onder 'hoe dom kun je zijn'. Het zijn maar weetjes. Gaat het niet om de muziek?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Len,
    Natuurlijk gaat het om de muziek! Maar juist omdat ik die zo mooi vind, vond ik dat ik die jaartellen zou moeten weten. Of beter gezegd: een huisgenoot vond dat en ik gaf hem gelijk, dus probeerde ik ze me in te prenten. Dat ik ze niet meer wist vond ik overigens niet het domme, want ik vergeet wel vaker wat (om het eufemistisch uit te drukken), maar dat ik die van de tachtigjarige oorlog noemde en zelf niks in de gaten had, ja dat vond ik toch echt stom.
    Groet, schrvrdzs
    p.s. Leuk je hier aan te treffen! Mijn dochter leest nu Kafka op het strand.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @ schrijver; google ze maar eens, ze maken braintrainingen.....
    Pas heb ik een boek van hen gekocht: breinboek op z'n Italiaans. Leuk, met allemaal Italiaanse weetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha Festina,
    Nou je het zegt, dat heb ik op je blog gelezen...
    Gelukkig zegt Douwe Draaisma dat braintraining niet helpt. Wel zo rustig.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  10. En die muziek was me toch mooi! En op Rotterdamse bodem ook nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dag Anoniem,
    Welke muziek bedoel je? Rotterdamse bodem is prima natuurlijk!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ha Anoniem,
    Misschien begrijp ik het al (nou ja, al...): de Matthäus Passion?
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen