WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 18 april 2009

Vanwege Susan Boyle
Vanmorgen zat ik achter de pc. Mijn bedoeling was om iets te gaan schrijven over wat ik leuk vond aan twitter óf om de draad van mijn stukje over 'sociaal op het net maar a-sociaal in de trein' weer op te pakken. Maar eerst keek ik, zoals meestal als ik achter de pc ga zitten om iets op mijn blog te schrijven, op ZB Digitaal. Gisteren had ik daar kennis gemaakt met het fenomeen Susan Boyle. Dat ik niet eerder van deze mevrouw gehoord had bleek aan te tonen dat ik een week had 'zitten suffen'. Dat wou ik graag toegeven, ik suf inderdaad vrij veel en als ik niet suf lees ik wel eens een boek en daar komt Mrs. Boyle (nog) niet in voor.

Maar vandaag las ik in een reactie over de ontdekking van Boyle:

Wie hier niets bij voelt is een contactgestoorde idioot en kun je beter niet betrekken bij het vernieuwen van het bibliotheekwerk.

En toen werd ik toch wel een beetje treurig. Want ik voelde er best wat bij, maar vast niet wat ik zou moeten voelen om niet bij de contactgestoorde idioten te horen. Toen ik me dit realiseerde had ik nog net genoeg energie om erop te reageren, maar vervolgens ontzonk me de moed om nog iets over twitter of 'sociaal versus a-sociaal' te schrijven.

Die moed moet nu dus weer even verzameld worden. Dat zal vast wel lukken. Tot later dus.

Zie hier voor de posting (+ reacties) op ZB Digitaal.

17 opmerkingen:

 1. Dag schrijver,
  Die Eppo toch, dat noemen we dan maar een weloverwogen mening, uitgebalanceerd en genuanceerd. Vast van iemand die overal héél erg geschikt voor is.
  Wat menvrouw Boyle betreft: ik zag en hoorde haar en dacht: ja, bij sommige BBC-programma's zie je dat soort mensen ook, dus het kán zijn dat er niks gefaked is, maar toch...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag AvA,
  Ik heb zelf ook niet altijd een uitgebalanceerde mening, dus ik kan het een ander niet verwijten. Ik ben ook niet kwaad maar verdrietig, zogezegd.
  Eppo (als het dé Eppo is, maar dat zal wel) is overigens een groot man in bibliotheekland, die veel betekent voor de vernieuwing en in wie ik veel vertrouwen heb (maar nu even niet). Hij heeft vroeger voor de tv gewerkt en dan zie je zo'n programma ongetwijfeld met andere ogen. Maar volgens mij zouden tv en bibliotheek andere werelden moet zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Snelle emoties tegenover langzame, zoiets.
  Wat mw. Boyle betreft, ik denk inmiddels dat zij wel 'zichzelf' is, al zou het me ook zeker niet verbazen als het niet zo was, maar de emoties van het publiek, die vind ik wél vals, zowel in zin van onecht als van gemeen.
  De tv moet het van dit soort instant-emoties hebben, maar de bibliotheek naar mijn idee niet. Maar ja, wie ben ik?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laat het los Schrijver, het is maar een spelletje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Juist, trek het je niet aan, het is maar een MENING, naar mijn smaak een vrij oppervlakkige zelfs.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag dames,
  Ik trek het me wél aan, omdat ik denk dat bibliotheekvernieuwing alleen maar wat kan worden als verschillende groepen elkaar daarbij de ruimte laten. Als de ene groep de andere voor idioot gaat uitmaken wordt het nooit wat en dat zou ik erg betreuren.
  Ik gun iedereen z'n WOW-moment maar ik zie graag erkend dat er b.v. ook in literatuur dergelijke momenten te vinden zijn.
  Ach, laat ook maar.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan niet namens een ander spreken maar ik denk wel dat je het iets te zwaar opvat allemaal. Ik ken Eppo persoonlijk en hij weet de dingen altijd prima op scherp te zetten, met humor, kwinkslagen soms, maar ook met opmerkingen waar mensen wel eens van schrikken.

  Eppo weet veel van de beeldcultuur en heeft daar in Italie veel over verteld (en laten zien) Over de inhoud velt hij verder geen oordeel, het gaat hem er vooral om hoe je met beelden je boodschap of product beter aan de man kunt brengen.

  En wat wij als bibliotheken kunnen leren van organisaties die zich bezighouden met visuele media.

  Dat is m.i. niet iets waar je treurig van zou moeten worden, maar iets waar hoop uit kunt putten.

  En volgens mij is dat precies wat Eppo bedoelde.

  Maar nogmaals: ik kan niet voor een ander spreken...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Edwin,
  Dankjewel. Van op scherp stellen hou ik zoals je weet, maar collega's voor contactgestoorde idioten uitmaken vind ik wel een beetje érg scherp gesteld.
  Aan bibliotheekvernieuwing zitten meer kanten dacht ik zo, en de een begrijpt de ene kant beter en een ander een andere. Daarom hebben we elkaar nodig. Zo voelde dit niet, maar ik wil best aannemen dat ik me vergis.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ha, da's inderdaad wel wat scherp maar als je het letterlijk leest zegt hij alleen dat mensen die er niets bij voelen niet de meeste geschikte zijn om mee te vernieuwen. Hij zegt niet dat collega's ook echt contactgestoord zijn.

  Maar dat er veel kanten aan het proces zitten en dat we het samen moeten doen: dat ben ik helemaal met je eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Edwin,
  Ik lees het anders, maar laten we er maar over ophouden. In elk geval dank voor je pogingen me op te vrolijken!
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag Schrijver,
  Jouw stukjes lees ik (vrijwel) altijd. Toch reageer ik er bijna nooit op. Zij gaan over een wereld die ik niet ken en dus past mij (meestal)silzwijgen. Vandaag
  las ik de kwalificatie die een zekere Eppo -over wie ik nooit gehoord heb, maar die in een zekere wereld kennelijk een grootheid is-gaf aan mensen die niet dezelfde gevoelens hadden als hij, nl. dat dat contactgestoorde idioten zijn. Laat ik nou in mijn onschuld bij de naam Eppo meteen gedacht hebben aan de uitdrukking Malle Eppie! Ik heb het in Van Dale nog even opgezocht. Die geeft de omschrijving: domme, achterlijke man. En m.i. is dat een goede omschrijving voor iemand die een ander ongenuanceerd uitmaakt voor comntactgestoorde idioot.
  H.gr. 80+

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Schrijver,
  Alweer wat gemist ... (zucht)
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Schrvrdzs,
  tsjonge jonge, die Susan Boyle roept hier heel wat op. Ik heb blijkbaar ook behoorlijk zitten suffen want het was mij ook ontgaan. Doorgaans boeien dit soort programma´s en bijbehorende winnaars niet echt. En de berichtgevingen erover ook niet.
  Ik heb het filmpje bekeken en ik vond haar prachtig zingen hoor, maar ik vraag mij af in hoeverre de beoordeling van de jury beinvloed werd door hun schaamte?? Want als ik iets genant vond was het wel hun lacherige en cynische houding vanwege haar kleding en uitspraken.
  Dus ik vond het helemaal top van Susan dat zij ongeacht deze houding bij jury en publiek gewoon rechtop en uit haar hart bleef zingen. En na afloop gewoon wegloopt... haar droom was blijkbaar al vervuld met dit optreden.
  Ik las dat zij 30 mei in de finale staat. Wie weet ga ik daar nog wel naar kijken, want al was het maar om te zien of de programmamakers er een Make over aan wagen.
  Groetn Wies

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dag Tachtigplusser,
  Dank voor de solidariteit, maar hoe iemand heet kan hij zelf niet helpen natuurlijk. Eppo is in de bibliotheekwereld inderdaad een grootheid en terecht vind ik. Hij heeft van Bibliotheek Delft (DOK) iets heel moois en moderns gemaakt. Juist daarom trok ik het me aan dat hij mensen die anders reageren zo afserveert. Voor mijn gevoel heeft de bibliotheek alleen toekomst als je diverse invalshoeken weet te verenigen. Ik ga misschien nog proberen er iets over op te schrijven, maar weet niet of dat zal lukken.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Anna,
  Tja, dat valt me toch wel een beetje tegen van de j.m....
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha Wies,
  Helemaal mee eens. Als die mw. Boyle toevallig slecht had gezongen had iedereen zich rot gelachen en nu die massahysterie, bah.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 16. En mijn idee van die make over hebben ze ook al gepikt :-)
  Het is toch wat...
  Groetn Wies

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ...en er is al weer een nieuwe hype: Shaheen. Het gaat maar door met die hypes.
  Quod erat demonstrandum.
  Moeten wij daar als bibliotheken achteraan hollen? Dacht het niet!

  BeantwoordenVerwijderen