WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 8 maart 2009

NesteldrangBron: Flickr, foto: Janielle Beh


In de vensterbank van onze badkamer staat een rechthoekig zwart-wit mandje van gevlochten plastic. Er zitten knijpers in. Vorig jaar vertoonden twee duiven veel belangstelling voor dit mandje en leken er een nest in te willen maken. Een van hen werd zittend in het mandje aangetroffen, de ander zat er bij te kijken en ze waren maar moeilijk tot wegvliegen te bewegen. Dit konden wij uiteraard niet tolereren, ook al vonden we het best een beetje schattig. Maar ze kakten op het opgehangen wasgoed en een duivennest stinkt behoorlijk, zo weet ik uit ervaring. Dus voerden wij een ontmoedigingsbeleid (raam niet te ver open, paar flessen wasmiddel in het verleidelijke mandje, luidkeels 'wil je wel eens gauw wegwezen' roepen en in de handen klappen, enz.). Dat werkte uiteindelijk en wij vergaten de duiven weer.

Maar zij ons, d.w.z. ons mandje, niet. Een paar weken geleden zette ik, omdat het lekker weer was, het raam van de badkamer een flink stuk open. En wie zaten er na enige tijd op de vensterbank dromerig naar het knijpermandje te staren? Juist ja. Het ontmoedigingsbeleid is weer van start gegaan en er staat een plastic doos met wasmiddel in het mandje, maar gisteren zaten ze saampjes bovenop de kast die aan de andere kant van de badkamer staat, vlak achter de deur. Gelukkig was niet ik maar een minder schrikachtige huisgenoot degene die dit ontdekte.

Een rolhor lijkt de enige oplossing. Het mandje uit het zicht zetten (een mogelijkheid waar ik gek genoeg nu pas opkom) zal wel niet meer helpen. De duiven houden de ontwikkelingen vanaf een balkon aan de overkant nauwlettend in de gaten.

14 opmerkingen:

 1. Maar goed dat duiven nog niet twitteren... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Henk,
  Wat zou er dan gebeuren denk je?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Dat krijg je met zo'n mooi mandje, dat wil iedereen wel. Kun je het niet buiten ophangen?
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Anna,
  Daar heb ik ook al aan gedacht, maar dan kan het volregenen en dat lijkt me niet goed voor de j.d.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Schrijverdezes: in het ergste geval kom je op de zwarte lijst van de twitterduiven. Maar als het goed gaat geven de twitterduiven 'jouw koppeltje' goede tips voor alternatieve nestlocaties.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een geweldig verhaal in de boekenweek met dieren als thema, haast te mooi om waar te zijn. Overigens wens ik je veel succes met het ontmoedigingsbeleid; "mijn" duiven blijven komen, ondanks een kat voor de ramen of op het balkon. En ze poepen echt veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Henk,
  Dat klinkt wel een beetje ingewikkeld...
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag AvA,
  En nou dacht ik nog wel: alweer een 'posting' die niet boek- of bibliotheekgerelateerd is, maar warempel!
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Soms is er kennelijk een overleg afgesproken en zitten er ca 30 in de appelboom, ondanks 2 katten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha WvS,
  Ik vraag me af waar zo'n overleg over zou kunnen gaan. We hebben hier een paar tuinen verder een spreeuwenboom. Daar zitten er in de herfst 's avonds en 's nachts honderden in. Ik dacht dat het ter voorbereiding van de trek was, maar ze bleven ook in de winter. En nu zijn ze weg. Weet jij hoe dat zit?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wist ik ook niet maar hier zeggen ze dat onze spreeuwen zitten 's winters in Engeland zitten en de exemplaren die wij in Nederland in de winter zien zouden uit uit Oost-Europa komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha WvS,
  Dus nu zou die hele kolonie uit de boom weer terug zijn naar Oos-Europa? Interessant. Wat weet een mens (d.w.z. ik) toch weinig van wat zich in de natuur afspeelt. (En dat beperkt zich ook niet tot de natuur...)
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Schrijver,
  Sinds 23dingen weet je in ieder geval wat er allemaal gebeurt idtvdb!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Anna,
  En dat is al heel wat!
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen