WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

maandag 9 maart 2009

Verspilde tijdOmdat morgen de Boekenweek begint was 'De avond van het boek' op de tv. Weet je wat, dacht ik, laat ik daar 's naar kijken. Ik keek en ik ergerde me. Truttiger kun je het nauwelijks verzinnen. Is dit wat we in Nederland kunnen bedenken om belangstelling voor boeken te wekken: een paar schrijvers in een lelijk decor bij elkaar zetten en dan een quiz houden en doen of het leuk & spannend is? Zou er geïnspireerd door dit programma iemand gedacht hebben: laat ik ook eens een boek gaan lezen? Dat zou me een klein wonder lijken.

En de VPRO-boekenquiz, waar ik me op verheugde, is ook al niet meer wat-ie vroeger was: driekwart van de antwoorden kun je zo bij elkaar googelen.

Het enige leuke aan de boekenweek is dan nog dat je gratis in de trein kunt. Maar ja, daar heb ik met m'n OV-jaarkaart niks aan.

Die eigen omroep van de bibliotheken moet er maar snel komen.

Wil je 'De avond van het boek' zelf zien: hier is dat mogelijk.

14 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Dan is die boekenquiz wel iets voor de j.m.!
  Groet, Anna
  'emoisi'

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Ja, daar heb je gelijk in. Daar had ik eerder aan moeten denken, dan hadden we kunnen samenwerken.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Zaterdag hebben we de quiz in het o.p.. Ik ben benieuwd of er vragen bij zitten die ik uit m'n hoofd weet, bijvoorbeeld over Lodewijk en Suzie, De Reuzenkrokodil of over Kleine Tijger en Kleine Beer.
  Groet, Anna
  'sessimo'

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Anna,
  Ik heb de VPRO-gids vanavond gekocht en ik ben al een heel eind, maar het is niet zo leuk als vroeger. Wat wel leuk is is dat de vragen allemaal over dieren gaan, maar wat dan weer niet zo leuk is is dat er geen muizen in voorkomen en ook de Reuzenkrokodil en Kleine Tijger en Kleine Beer niet.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. kennelijk is het heel moeilijk om vragen te bedenken die níet googlebaar zijn...

  een quiz met schrijvers in een lelijk decor. nee, laat maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Schrijver,
  Als er ook geen vraag over Kikker of Max Velthuijs in de quiz zit dan is het een misquiz.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Astrid,
  Ik vind het een beetje sneu voor Maarten 't Hart dat hij er zoveel werk een besteed heeft en dat een groot deel van de antwoorden zo makkelijk te vinden is. Voor mezelf vind ik het ook een beetje sneu trouwens, want op deze manier geeft het oplossen weinig voldoening.
  Wat dat decor betreft: er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het juist mooi vonden.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Anna,
  Daar heb je wel een beetje gelijk in. Maar misschien kent Maarten 't Hart (die de quiz gemaakt heeft) Kikker wel niet, dan kan hij het ook niet helpen.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij De wereld draait door had men medelijden met 't Hart; het leek wel een MAXgeheugenquiz, oordeelde men daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Festina,
  Ik had ook een beetje medelijden met hem, want ik vergeet zelf ook nogal veel en kan vaak op het juiste moment niet op een naam of titel komen. Mijn dochter oordeelde strenger: hij beweert dat hij alles wat hij leest onthoudt en is dus blijkbaar een opschepper. Ze vond het vooral raar dat M'tH het antwoord op de vraag over Moby Dick niet wist, omdat hij zegt dat dat tot zijn lievelingsboeken behoort.
  Groet, schrvrdzs
  p.s. Ik vind eigenlijk dat je schrijvers alleen maar moet lezen en dat je niet naar hen moet kijken. Dat had ik dus ook niet moeten doen. Ik ben ervoor gestraft.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Schrijver,
  Je zegt daar wel iets raars hoor..
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Anna,
  Wat is precies het rare? Bedoel je misschien dat je schrijvers niet kunt lezen?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Schrijver,
  Nee, dat M'tH Kikker niet zou kennen, of nog erger: dat hij Kikker en zijn vrienden Varkentje, Haas, Rat en Eend vergeten is!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Anna,
  Ik denk dat M'tH Kikker en zijn vriendjes inderdaad niet kent. Maar hij schrijft wel vaak over andere dieren, b.v. over zijn bok en zijn hond Roef. En hij heeft een keer een schaap uit de sloot gered. Bovendien eet hij geen vlees.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen