WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 29 maart 2009

2009

Via de zijbalk van ZB Digitaal (in de rubriek 'Bibliotheeknieuws') vond ik dit berichtje:
Ik klikte er op vanwege het nostalgische 'lezing met dia's' dat me meteen deed denken aan een bezoek dat ik als kind eens, samen met mijn moeder, bracht aan een 'lezing met lichtbeelden' in een zaaltje van de gereformeerde kerk in Middelharnis, omstreeks 1958. Er sprak daar een 'zendeling' over Afrika. Ik herinner me er verder (helaas) niets van, maar ik vermoed dat je er dia's van 'negerkindertjes' te zien kreeg. Er werden in die tijd ook wel door gereformeerde dames lapjes gebreid, die dan door andere dames aan elkaar werden gezet tot lappendekens, waar die kindertjes dan onder konden slapen. Dit klinkt misschien een beetje cynisch, maar zo bedoel ik het niet, zo ging het in die tijd nu eenmaal.

Maar dat is het hem nou juist: bovenstaand berichtje lijkt rechtstreeks uit 1958 te komen. Dia's?? Met zo'n sleetje en een projector en een wit doek dat aan een haak hangt? En een echte Egyptoloog? Toe maar! Door Bibliotheek Nootdorp is dit ongetwijfeld net zo goed bedoeld als die lappendekens door die gereformeerde dames, maar het klinkt, in elk geval wat betreft het persberichtje, net zo gedateerd.

Dat 'van de laatste jaren tot heden' is ook raadselachtig, vooral in relatie tot die dia's...

Ik denk overigens wél dat lezingen een heel goed middel kunnen zijn om mensen op de bibliotheek attent te maken.

8 opmerkingen:

 1. .....en ik maar denken dat Bibliotheek Nootdorp een fantasienaam was ofzo. Ik kreeg spontane associaties met walnoten en hazelnoten, bibliotheekwerk in een notedop, blablabla.
  Tsja....dialezingen worden nog steeds gegeven, maandelijks zelfs in Hengelo door Genootschap Nederland Engeland. En af en toe ook door bijv.(kunst) historici. Blijkbaar gaat het digitale tijdperk aan hen voorbij.
  En ja... lezingen geven ook informatie dus als daar mensen op af komen die dan ook nog mooie boeken uit de collectie van de bibliotheek meenemen... da´s dan mooi, heel mooi.
  Groetn Wies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Schrijver,
  In mijn kennissenkring zitten diverse tachtigplussers met een universitaire opleiding die digibeet zijn doordat ze niet op tijd aanhaakten. In de jaren tachtig kon je echt nog geloven dat het leven zonder computer net zo goed mogelijk was als zonder televisie. Sommigen hebben er spijt van de kont in de krib gegooid te hebben, probeerden het alsnog, al dan niet gestimuleerd door de kinderen die een tweedehandsje neerzetten, maar merkten dat zicht en motoriek het een (te) zware onderneming maakten. Wel ze hebben dozen vol dia's over de meest uiteenlopende onderwerpen en kunnen daar soms erg onderhoudend over vertellen.
  Onlangs volgde ik een seniorencursus basiskennis computerkunde (ja, in die doelgroep zit ik als 62-jarige ook) om eens te zien hoe zo iets er aan toe gaat en daardoor besef ik meer dan ooit dat ik mijn best moet doen niet achterop te raken.
  Want dan zetten kennissen al je dia's voor je op dvd en weet je niet hoe je die af moet spelen....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Wies,
  Je bent er weer! Da's mooi. Ik ga snel eens kijken of je al wat over Afrika hebt geschreven. (Ik werk niet met Netvibes.)
  Nootdorp ligt vlak bij Delft.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Ava (en Wies nog een keer),
  Het ging me niet zozeer om het feit dat iemand nog met dia's werkt. Ik geloof zeker dat je een interessante 'lezing met dia's' kunt houden (en zelfs zonder dia's kan een lezing boeiend zijn). Dia's op een dvd blijven trouwens dia's en veel powerppointpresentaties zijn vreselijk saai.
  Het ging me om de toon van het wervend bedoelde stukje, die vond ik erg oubollig. Sommige termen roepen nu eenmaal de jaren '50/'60 in gedachten en daar moet je als bibliotheek een beetje voor oppassen lijkt mij.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schrijver,
  Het is inderdaad een vreselijk oubollige advertentie. Maar misschien is dat heel toepasselijk in Nootdorp?
  Die dia's hoeven overigens niet zo ouderwets te zijn. Ik ken (jonge) kunsthistorici die expres geen beamer gebruiker bij hun lezingen omdat die zo vaak kuren hebben. (zo'n lezing waarbij de eerste 10 minuten verloren gaan aan gepruts met de apparatuur is nog sneuer) Bij een diaprojector kan weinig mis gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Schrijer (en AvA),
  Reden te meer om je te laten onderdompelen in de nieuwe digitale geneugten ;-)
  Ik kan dan ook echt genieten als ik een een klant (80 jaar) kan helpen haar boeken op LibraryThing te zetten zodat ze weet wat ze al gelezen heeft. Deze dame besloot bewust op 73-jarige leeftijd om zich te verdiepen in het gebruik van een pc.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag allen,
  Ik neem alles terug!
  Het kwam alleen maar door de 'lezing met lichtbeelden' uit mijn jeugd.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha schrijver
  die blog over Afrika is tot nu alleen nog maar het reisplan. ik moet de moed nog vinden om berichten te gaan schrijven. De reis heeft behoorlijk veel indruk gemaakt en ik ben op dit moment bezig om bij te tanken (lees...veel slapen) van alles.En natuurlijk de foto´s te selecteren.
  En ondertussen dom verdan doan met al het werk.
  Gewoon geregeld blijven kijken...dan zie je vanzelf wel of er iets op staat ;)
  Groetn Wies

  BeantwoordenVerwijderen