WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

dinsdag 31 maart 2009

Boek&bieb 13

Foto hier gevonden.

In Het vergeten seizoen van Peter Delpeut wordt het verhaal verteld van pastoor Peters die, in het midden van de 19 eeuw, onderzoekt of de stigmata die een meisje in een dorpje in het oosten van Nederland elke vrijdagmiddag vertoont een wonder zijn, of bedrog. De ongelovige dokter Wessels laat de pastoor soms achter in zijn bibliotheek met controversiële boeken.

Hij wil me testen, dacht pastoor Peters dan, maar wat hij niet weet is dat ik de meeste van deze boeken van voor naar achteren heb gelezen. Wat je bestrijdt, moet je beter kennen dan je vijanden, had hij geleerd. De bibliotheek van het Vaticaan, zijn standplaats van vele jaren, bezat alles wat verboden was. De bibliothecaris van dienst overhandigde het boek met een blik van verstandhouding waarvan pastoor Peters nooit helemaal zeker wist wat die betekenen moest. Hij tekende een ontvangstbewijs waarin hij aangaf dat hij een verweerschrift in voorbereiding had en nam het boek mee naar de leeszaal, waar tussen als die ijverig studerende priesters een stilzwijgend kabaal van verboden denkbeelden opsteeg. Pastoor Peters had zich er met scholastisch plezier aan overgegeven: niets zo aangenaam als een scherp geformuleerde dwaling.

2 opmerkingen:

 1. Tachtigplusser2 april 2009 om 10:07

  Dag Schrijverdezes!
  Eindelijk een boek dat ik ook gelezen heb! In je beschrijving geef je geen oordeel over het boek (daar was het je waarschijnlijk ook niet om begonnen). Ik kan me herinneren dat ik het een goed verhaal vond. Het slot vond ik echter minder geslaagd. De ontmoeting tussen de pastoor en het meisje na jaren in een park, naar ik meen in Den Haag (ik heb het nog na willen kijken, maar kon het boek niet vinden), vind ik té onwaarschijnlijk om bevredigend te zijn. M.i. was een open einde dan nog beter geweest. Wat is jouw mening daarover?
  H.gr. 80+

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Tachtigplusser,
  Dat je dat boek niet kon vinden kan wel 's betekenen dat je het geleend had... Ik herinner me dat einde onvoldoende, dat geldt voor het hele boek trouwens. Ik was op zoek naar mooie zinnen voor mijn twitcit, bladerde wat in dit boek en kwam een bibliotheek tegen: weer een postje voor mijn blog. Ik weet alleen nog dat ik het een erg aardig boek vond.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen