WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 15 maart 2009

Tijdverdrijf


Foto hier gevonden.

Zeven jaar geleden gaf een collega die de VPRO-gids las mij de eerste VPRO-boekenweekquiz, met de woorden 'dat lijkt me wel iets voor jou'. En dat was het ook. Samen met mijn dochter (die wat zij leest ook nog 's weet te onthouden) ben ik toen een heel eind gekomen en als ik niet iets doms gedaan had (een citaat dat uit een boek kwam dat ik nota bene net had gelezen aan de verkeerde auteur gekoppeld), waren we misschien zelfs nog wel in de prijzen gevallen, want er waren maar 7 of 8 inzenders waarvan maar 1 of 2 foutloze geloof ik. Maar leuk was het puzzelen in ieder geval wel. Je kreeg ongeveer 30 citaten en evenveel auteurs en die moest je aan elkaar koppelen. Het kwam aan op kennis, geluk, veel bladeren en een beetje googelen, maar aan dat laatste had je toen nog niet veel. We hebben er zelfs nog uittrekselboeken bijgehaald (bestaan die nog eigenlijk?).

Sindsdien heb ik me elk jaar wel even of wat langer met de quiz bezig gehouden, maar ik herinner me eigenlijk alleen nog die eerste keer. Het gevoel om iets op het spoor te zijn en dan steeds 'warmer' te worden en uiteindelijk echt het citaat te vinden! Misschien snapt niemand zoiets, maar dat vond ik dus erg spannend.

Deze keer heb ik weer geprobeerd hem te maken en voor het eerst is dat helemaal gelukt. Maar veel voldoening geeft het niet, want de opzet is nu makkelijker (multiple choice) en een groot deel bleek, al beweerden de makers van niet, te googelen. Een paar antwoorden wist ik uit mijn hoofd, een paar wist mijn dochter er, een heel stel googelde ik, enkele vond ik vrij snel door wat boeken door te bladeren en toen bleven er nog maar vier over om echt naar te gaan speuren.

Vandaag was er daarvan nog een over en daarbij zat ik eerst op het verkeerde spoor en was ik bij De Bijenkorf een boek aan het doorbladeren dat op de bibliotheek niet aanwezig was, omdat ik vermoedde dat daarin het gezochte citaat zou staan. Dat was niet zo, maar thuis vond ik alsnog het antwoord in een boek uit mijn kast. Net op tijd klaar! (De oplossing moet morgen binnen zijn.) Ik heb hem ingestuurd, maar ik vermoed dat ik niet veel kans maak, want hier had je eigenlijk alleen maar flink wat tijd voor nodig, een beetje google-ervaring en de wil om het af te maken (die mij andere jaren meestal ontbrak). Eerst dacht ik trouwens hetzelfde als wat Maarten 't Hart zei op 'De avond van het boek': 'Ik hoop dat ik niet win, want dan moet ik op reis.' (De prijs is een reisje naar een Engels safaripark.) Maar nu twee van mijn dochters verklaard hebben dat reisje best te willen maken, hoop ik toch dat ik win.

De vraag met het leukste citaat vond ik deze:

In een Vlaamse roman komt de pastoor langs als ’t varken net geslacht is. Daar valt voor mij iets te halen, denkt hij, maar Boer Wortel zegt: - Hewel, mijnheer Pastoor, gij die zo goed geleerd zijt en Latijn kent, weet gij het verschil tussen den dood van dit verken en den dood van O.L.Heer? - Neen, Wortel, jongen, zegt hij. - Hewel, zeg ik, O.L.Heer is voor iedereen gestorven, en dit verken alleen voor mij.
a. ’t Pastorken van Schaerdycke (Maurits Sabbe)
b. Pastoor Poncke (Jan H. Eekhout)
c.
Boerenpsalm (Felix Timmermans)

4 opmerkingen:

 1. Volgens mij is het bijna onmogelijk om nog een quiz te maken die niet te googelen is, maar je kunt - vanwege de kick van het echt zoeken - de pc natuurlijk ook gewoon uit laten ;-)
  Ik hoop dat je wint.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Scrijver,
  Ik duim voor je.
  Hoeveel dochters heb je dan wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Astrid,
  Volgens mij moet het nog wel kunnen, als je maar voorzichtig bent: geen naam in de tekst opnemen b.v.
  De pc uit laten is inderdaad een idee, maar dan had ik een week vrij moeten nemen...
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha WvS,
  Ik denk 1 meer dan jij poezen hebt, maar ik kan me vergissen (in het aantal poezen bedoel ik).
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen