WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

dinsdag 3 maart 2009

Geld speelt (g)een rol


Train Library, Hongkong

Bron: Flickr, foto: Leonard Chien

Tenaanval schreef over de plannen voor een stationsbibliotheek. Voor alle duidelijkheid: ik heb niets tegen de stationsbibliotheek, evenmin als tegen de strandbibliotheek of de campingbibliotheek, de parkbibliotheek, de straathoekbibliotheek, de festivalbibliotheek of welke bijzondere bibliotheek dan ook. Integendeel: van mij mag de bibliotheek net zo alomtegenwoordig zijn als Albert Heijn. Hoe meer bibliotheken hoe meer vreugd. (Dat ik bij 'de gedachte dat je de lezer moet opzoeken' meteen aan een bibliobus moet denken is wat eenzijdig, dat geef ik toe).

Bij die bijzondere bibliotheken horen ook de bewonersbibliotheken in zorginstellingen. Zoals bekend (of niet) bestaat mijn werk eruit om voor dergelijke bibliotheken (meestal bibliotheekjes) collecties te maken, in opdracht van de plaatselijke bibliotheek. Als er iets onduidelijk is bel ik dan ook met die plaatselijke bibliotheek. Soms lukt het niet om daar de juiste persoon te spreken te krijgen en als de tijd dringt bel ik dan wel eens met de instelling. Zo sprak ik onlangs een mevrouw die vrijwilligster is in zo'n bewonersbibliotheekje, dat in dit geval bestaat uit 75 grootletterboeken die twee keer per jaar omgewisseld worden. Ik vroeg haar hoeveel lezers gebruik maken van die boeken en ze zei: vier of vijf. Ik suggereerde dat ze misschien wat reclame kon maken en ze vertelde dat ze dat gedaan had en dat er toen een mevrouw enthousiast was geworden en graag ook wilde komen lenen, maar dat ze helaas het lidmaatschap niet kon betalen. Ik vroeg wat het kostte en ze noemde een bedrag van 30,50 euro. Ik heb het opgezocht en het klopt: in de plaats waar die instelling gevestigd is kost een bibliotheeklidmaatschap voor 65+ers 28 euro per jaar en het eerste jaar komt daar 2,50 bij voor het inschrijven.

Kijk, en dan vraag ik me toch even af wat zo'n stationsbibliotheek al gekost heeft voordat er ook maar iemand gebruik van heeft gemaakt. En wat het lidmaatschap er straks gaat kosten. Of dat het misschien wel, net als bij de strandbibliotheek, gratis wordt om er boeken te lenen. En hoe zich dat allemaal verhoudt tot die mevrouw in die zorginstelling die geen 30,50 euro kan missen en die daarom niet meer kan lezen.

'De bibliotheek is er voor iedereen', of niet soms?

6 opmerkingen:

  1. Schrijver,
    In de stationsbibliotheek kun je straks niet gratis lenen maar moet je een regulier tarief betalen.
    Het verbaast me dat bewoners van een instelling ook moeten betalen, je zou verwachten dat de directie van zo'n instelling dat op de een of andere manier regelt met de bibliotheek. Dat lijkt me niet zozeer een kwestie van geld maar van organisatie. Want ik geloof er niks van dat zo'n tehuis die 150 euro niet heeft. En dan hebben ze voor géén geld toch een mooie extra service in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Tenaanval,
    Het verbaasde mij ook nogal toen ik dit hoorde. Ik had altijd het idee dat mensen gratis mochten lenen in zo'n bewonersbibliotheek. Er zullen, neem ik aan, wel diverse vormen zijn, maar ik denk dat meestal het tehuis de huur van de boeken betaalt. In het geval van de 30,50 euro wordt blijkbaar het huis gezien als een soort bibliotheekfiliaal. Je mag dan neem ik aan met je pasje ook naar de gewone bibliotheek, maar de vraag is of je daar nog kunt komen.
    Het ging mij vooral om het principe: de een kan overal naar de bibliotheek en de ander nergens meer, zoiets.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Schrijver,
    Wat triest voor die mevrouw, kan ze niet stiekem een pasje delen met de buurman? De hele commune idtvdb leent op hetzelfde pasje en andere dieren luisteren gratis mee met voorlezen.
    Groet, Anna
    p.s. De 'tuinbibliotheek'!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Anna,
    Ja, dat zou misschien best kunnen. Of gewoon de boeken van de buurvrouw lenen voordat die ze weer inlevert. Ik hoop maar dat die mevrouw zelf op een idee komt, want niet kunnen lezen gun je niemand.
    Groet, schrvrdzs
    p.s. De 'kasbibliotheek'.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Schandelijk bedrag voor mensen met weinig geld. De instelling zou er sponsoren voor kunnen zoeken of het geld uit het "vriendenpotje" kunnen gebruiken misschien? Zelf sprak ik ooit een oud-concertpianiste die na haar entree in een verzorgingshuis geen geld meer had om naar concerten te gaan of nieuwe cd's te kopen. Ook droevig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dag AvA,
    Of het schandelijk is durf ik niet helemaal te zeggen, want instellingen hebben ook maar een beperkt budget en moeten keuzes maken en dat geldt ook voor bibliotheken. Maar droevig vind ik het zeker. Laten we maar hopen dat men zelf een oplossing vindt of dat die mevrouw familie heeft die het voor haar betaalt. Ik ken de situatie verder niet, het kwam alleen maar even ter sprake.
    Het voorbeeld dat jij noemt is evenzeer treurig. Laten we maar bijtijds leren hoe we muziek moeten downloaden en hopen dat onze smaak daar t.z.t. bij zit...
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen