WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

dinsdag 12 januari 2010

Nieuwe rondeVandaag maakte de CPNB de titel bekend van het Nederland Leest-boek voor 2010: De grote zaal van Jacoba van Velde. Het boek is uit 1953 en ik heb het denk ik zo'n 30 jaar geleden gelezen. Ik herinner het me als mooi en droevig en ik ga het binnenkort maar eens herlezen.

Zoals de meeste lezers van dit blog zich nog wel zullen herinneren heb ik vorig jaar geprobeerd de CPNB ertoe te bewegen het Nederland Leest-boek (toen was dat Oeroeg) ook in een groteletterversie uit te brengen. Dat is, zoals jullie eveneens nog wel zullen weten, ondanks de naar mijn idee goede argumenten en 190 handtekeningen/steunbetuigingen, niet gelukt. Ik ben van plan het dit jaar nog een keer te proberen. Er komt tenslotte een nieuwe directeur bij de CPNB, die daar ongetwijfeld een nieuwe wind zal laten waaien.

Ik weet nog niet precies hoe ik het deze keer ga aanpakken, waarschijnlijk probeer ik wat meer 'bekende mensen' voor het plan te interesseren, als een soort comité van aanbeveling, want ik heb van de actie van vorig jaar wel geleerd dat je er met alleen argumenten, hoe overtuigend die ook lijken te zijn en hoeveel 'gewone' bibliotheekmensen er ook achter staan, niet komt. De handtekeningen zet gewoon nog een keer in want ik verwacht niet dat veel mensen er inmiddels anders over zijn gaan denken.

Inmiddels ben ik begonnen het actieweblog opnieuw aan te kleden, maar een nieuwe tekst moet ik nog bedenken.

Ik houd jullie op de hoogte.

8 opmerkingen:

 1. Dan kan mijn handtekening er dit jaar mooi ook bij. Mocht ik ergens mee kunnen helpen dan hoor ik dat vast wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop voor je (en de doelgroep natuurlijk) dat het nu meer succes heeft. Hoor het wel als ik wat kan doen.

  Groet,
  Aagje M

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi, zet m op! Deze keer ook met inzet van videobeelden?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. OK dan, deze keer gaat het zeker lukken! Volgens Eppo is de klant de collectie, dus dat kan die nu gaan waarmaken! Als je mijn handtekening nodig hebt, laat maar weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn steun heb je!
  Doen we er ook nog een download-versie bij?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Allen,
  Dank voor deze aardige woorden en toegezegde steun. Ik heb nog geen plan gemaakt, dus ik kan nog niemand om concrete hulp vragen, maar ik zal t.z.t. zo nodig graag een beroep op jullie doen.

  Een handtekeningenlijst voeg ik er in ieder geval wel weer aan toe, dus wie daar de vorige keer niet op stond heeft nu de kans.

  @Joke,
  We schuwen geen enkel middel!

  @Festina,
  Die uitspraak van EvNtS kwam mij ook meteen in gedachten.

  @WvS,
  Een downloadversie lijkt me prima en zeker iets waar de bibliotheek eer mee kan inleggen, maar ik zie het niet als vervanging voor een GLB. Hetzelfde geldt voor een daisy, die er naar ik aanneem zal komen omdat ik vorig jaar geleerd heb dat van elk actieboek een daisy gemaakt wordt.

  @Allen,
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Steenwijk23,
  Fijn! Dankjewel.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen