zaterdag 16 januari 2010
Toeval bestaat 2
Nu de nationale tegenstellingen weer onder de witte deken vandaan zijn gekomen, net als (voor zover mijn blik reikt) de ongeveegde stoepjes, ga ik toch nog even vrolijk verder over twitcit. Zoals ik al schreef koos ik geheel toevallig een citaat over een koe in de wei op de dag dat de koeien de wei ingingen. Dat bracht me op het idee vaker iets toepasselijks te zoeken. Zo zocht ik o.a. iets bij Pasen, bij Koninginnedag en bij 5 mei. Ook maakte ik af en toe een serietje, zoals over de marathon, over de zee (toen mijn dochter met een zeiltocht meedeed), over sneeuw, over nieuwjaar, over drinken.
Het niet al te boeiende citaat dat ik voor Koninginnedag had gevonden bleek onverwacht confronterend te worden. Het kwam uit Afgang van J.J.Voskuil, ging over Koninginnedag 1984 en luidde aanvankelijk zo: 'Er was geen verkeer, het was een compacte, tussen de tafeltjes en kraampjes door dringende menigte (...).' Maar toen kreeg Koninginnedag een onverwacht verloop en kortte ik het in tot '(...) het was een compacte, tussen de tafeltjes en kraampjes door dringende menigte (...).'
Inmiddels zijn er meer Nederlandse citatentwitters gekomen: @Revetwalender, @GeheimDagboek en @Het Bureau. De laatste twee hebben heel wat meer 'volgers' dan twitcit en dat stemt tot bescheidenheid, maar dat dat voor de Revetwalender, die toch beslist het lezen waard is, niet geldt is weer een troost. Er zullen waarschijnlijk nog wel meer Nederlandse citatentwitters zijn, maar die heb ik nog niet ontdekt. En in het Engels zijn er vast heel veel.
De twit-citeerbaarheid verschilt sterk per auteur. Hans Warren b.v. blijkt erg veel zinnen geschreven te hebben die binnen 140 posities passen, zoals op @GeheimDagboek te volgen is. Die citaten zijn bovendien op datum, wat iets extra's geeft. Reve (@Revetwalender) levert ook mooie regels op, maar Voskuil (@Het Bureau) vind ik veel minder geschikt om op twitter te citeren, omdat hij zoveel dialogen schrijft. Auteurs die lange zinnen schrijven vallen meteen al af. Twitcit geeft dus noodgedwongen een eenzijdig beeld van de Nederlandse literatuur (nog afgezien van de vraag óf het wel een beeld van de Nederlandse literatuur geeft). Er zijn prachtige boeken waaruit geen twitterbare zin te halen valt en er zijn matige boeken waarin er wel tien kunnen staan. Regelmatig smokkel ik en verdeel een citaat of gedicht over meer tweets. Een beetje jammer daarbij is dat je dan van onder naar boven moet lezen, maar dat gaat bij de doorgewinterde twitteraar gelukkig vanzelf.
Ik probeer citaten op te nemen die 'in zichzelf' iets te zeggen hebben, die liefst een beetje representatief zijn voor de schrijver en die hopelijk ook een beetje nieuwsgierig maken naar die schrijver. Dat lukt niet altijd, maar af en toe ben ik toch wel tevreden met de gevonden regel(s). Pas heb ik de hele twitcit nog eens doorgelezen (iets waar je snel mee klaar bent) en vroeg me af welk citaat ik het mooiste vond maar daar kwam ik niet uit. Dit vind ik in elk geval een van de mooiste. En deze heeft ook wel wat...
Twitcit hou ik bij voor m'n plezier, maar ik vind het natuurlijk ook leuk als het gelezen wordt. Wie er eens een keer een reclametweetje voor wil plaatsen kan daarom rekenen op mijn dankbaarheid.
Foto hier gevonden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Twitcit is een mooi "ding", het lijkt me een hele klus om het een beetje bij te houden.
BeantwoordenVerwijderenEn, ik geef het eerlijk toe, toen ik afgelopen vrijdag een zin van mezelf voorbij zag tweeten vond ik dat toch een prachtig iets. Die ene tweet was belangrijker dan het krijgen van veel reacties of het (incidenteel) hebben van veel lezers.
Dag Ton,
BeantwoordenVerwijderenIk kan het bijna niet geloven...
Zelf hou ik erg van reacties, dus zo staan we meteen quitte.
Je regels waren het tweede van een blog afkomstige citaat dat ik opnam. Het eerste vond ik ook erg mooi en het lijkt wel een beetje op dat van jou. Het kwam uit deze blogpost.
En inderdaad, het zoeken van citaten is best een klus. Maar wel een leuke.
Groet, schrvrdzs
De zin van Muizenoor is erg mooi. Als Toon Tellegen nog eens stopt kan ze het zo overnemen.
BeantwoordenVerwijderenDag Ton,
BeantwoordenVerwijderenAls je een keer een treurige bui hebt moet je haar blog maar eens beginnen te lezen. In een vrolijke bui kan het natuurlijk ook, maar in het eerste geval krijg je die er gratis bij. Zonder Anna zou ik allang niet meer bloggen en misschien niet eens de 23dingen tot een goed einde hebben gebracht. Hier een paar hoogtepunten (uit vele): de ballonvaart in de bibliobus tijdens de kinderboekenweek, het door de j.m. gebouwde vliegtuig, het sinterklaasfeest en om ook een klein beetje over mezelf op te scheppen: de door mij gebreide trui. En niet te vergeten haar boekbesprekingen, zoals deze.
Groet, schrvrdzs
Ha Schrijver,
BeantwoordenVerwijderenWelja!
Het mooiste citaat vindt de commune idtvdb dat van Koos van Zomeren: "Dieren die veel slapen leven aanzienlijk langer dan dieren die voortdurend actief zijn".
Jammer dat de k&p niet wakker zijn, dan zouden we erover kunnen discussiëren onder de de o.k., met kscrckrs en een pot vrs mntth.
Lieve groet, Anna
p.s. 'de citaten zullen ook het water verlaten', van wie is dat?
Ton,
BeantwoordenVerwijderenDank je wel, jouw citaat mag er ook zijn, we moesten erom lachen.
Trouwens, zonder onze vriendin Schrijverdezes hadden wij het ook niet gered hoor! Want wie stuurde er allerlei kaas, bonbons en leestips, breide een rode trui-met-kabel, bakte een hartige taart en wees ons op de voordelen van de bibliobus en Sinterklaas? Juist! Zonder Schrijverdezes waren wij nog steeds een digibete commune zonder bibliotheekpasje.
Groet udtvdb, Anna
p.s. Toon Tellegen, dat is wel even andere koek!
Ha Anna,
BeantwoordenVerwijderenJawel! Zo kandiewelweerdachtik.
Maar het belangrijkste waren toch de bibliobus en de boeken die erin stonden. Weet je nog wat de prinses zei, ook al viel dat bij jullie dan wel mee?
'De citaten zullen ook het water verlaten', dat was van mij... Maar een citaat was het niet.
Zou die zin van Koos van Zomeren ook voor mensen gelden?
Groet, schrvrdzs
Ha Schrijver,
BeantwoordenVerwijderenLeuk hè? En toch een citaat, sinds vanmiddag!
Ik weet alleen niet meer wat de prinses zei, dat je niet met volle mond mag voorlezen? Want dat viel bij ons wel mee, uiteindelijk.
Ja, ik zou proberen veel te slapen en tussendoor dutjes te doen, zoals de commune, met z'n allen in het loungebed, zalig!
Groet, Anna
p.s. en wltrstn voor zo!
Ha Anna,
BeantwoordenVerwijderenIk dacht aan deze zin uit onze brief aan de prinses:
'Dit werkt gevoelens van schaamte in de hand, lazen wij; gelukkig is het met ons zo ver niet gekomen.'
Die heb ik altijd erg mooi gevonden.
Vannacht, toen ik in bed lag maar nog niet sliep, dacht ik ineens: wat heb je eigenlijk aan een langer leven als je een groot deel ervan ligt te slapen? Dit leek mij wel een filosofische vraag. Is het bijvoorbeeld al dan niet van belang of je tijdens dat slapen droomt? Of is het interessant om een groter stuk van de geschiedenis mee te maken?
Groet, schrvrdzs
Ha Schrijver,
BeantwoordenVerwijderenHoe kon ik daar niet opkomen, onze prachtige brief aan de prinses! Raar toch dat ze nooit iets teruggeschreven heeft.
Ik denk dat je pas moet gaan slapen als er niets meer gebeurt, bijvoorbeeld als de postbode is geweest. En je kunt ook interessant dromen of dromen zonder te slapen!
Groet, Anna
Ha Anna,
BeantwoordenVerwijderenJe hebt weer 's volkomen gelijk. Maar de postbodes (van diverse postbedrijven) komen hier overdag, dus met dat slapen is het toch een beetje lastig. Zoals je weet slapen mensen in principe 's nachts...
Groet, schrvrdzs