WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 17 januari 2010

Boek&bieb 22
Katelijne, hoofdpersoon in Dorsvloer vol confetti van Franca Treur, groeit als enig meisje tussen zes broers op in een orthodox-protestants gezin op een boerderij op Walcheren en houdt veel van lezen. In een gesprek met haar vriendin Suzanne gaat het over de bibliotheek:

Ze praten over hun plannen voor later. Suzanne zegt dat ze juffrouw wil worden, hoewel dat altijd Katelijnes bestemming is geweest terwijl Suzanne zei dat ze bejaardenverzorgster wilde worden, net als haar moeder vroeger.
Katelijne reageert gepikeerd. Ze zegt dat ze er niet meer aan moet denken om voor de klas te staan. (...)
Katelijne zegt dat ze in plaats daarvan in een bibliotheek zal gaan werken en ze vertelt Suzanne dat de meester haar onlangs na schooltijd een paar splinternieuwe boeken te leen heeft gegeven, die niemand nog gelezen had, hijzelf ook niet. Dat ze de instructie had gekregen om tijdens het lezen op te letten of er geen ruwe taal in werd gebruikt of vloeken of 'dingen die niet passen bij onze levensstijl', en ze had ze trots bij zich gestoken en achter elkaar uitgelezen, met altijd een potlood in de hand.


Waar Katelijne haar boeken verder vandaan haalt wordt in het verhaal niet duidelijk, behalve dat een keer sprake is van de kerkbibliotheek. Maar in een interview in Vrij Nederland (nr. 51/52-2009), waarin Franca Treur, Jan Siebelink en Maarten 't Hart worden opgevoerd als 'boegbeelden van de refo-lit', zegt Franca Treur:

Ik ging wel stiekem naar de Zeeuwse bibliotheek, maar er was niemand die mij vertelde wat goede boeken waren. Op de fiets begon ik al met lezen, dan had ik ze bijna al uit voor ik thuis was. En als kind ging ik naar de bibliobus die langskwam, toen mocht ik ook De vijf lezen. Maar niet op zondag. En verder al die christelijke shit, van die Goudelsje-boeken.

Omdat het boek speelt in de tijd dat Katelijne nog op de bassisschool zit, hierboven een foto van de Zeeuwse bibliobus 'Het Vlot' die tegenwoordig 2x per week Meliskerke, het dorp in de nabijheid waarvan Franca Treur is opgegroeid, aandoet. (In Katelijnes tijd zal hij er ongetwijfeld anders hebben uitgezien.)


Foto hier gevonden.

3 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Iedere keer als ik een bibliobus zie maakt mijn hart een sprongetje.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Dat is denk ik wat bedoeld wordt met 'zij heeft het hart op de juiste plaats'. Want als het op een andere plaats zat, sprong het vast niet bij het zien van een bibliobus.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Het hart springt waar het niet gaan kan.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen