WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 17 januari 2010

Boek&bieb 23

Een van de hoofdpersonen in Leven en lot van Vasili Grosmann is Krymov. Hoewel hij zichzelf beschouwt als overtuigd communist en trouw aanhanger van Stalin, wordt hij in 1943 opgepakt en opgesloten in de Loebjanka, de gevangenis van de Geheime Dienst in Moskou. Hij wordt (na enige tijd) onderworpen aan verhoren en martelingen. Tot mijn verbazing bleek in dit oord der verschrikking ook een bibliotheek te zijn. (Het is natuurlijk mogelijk dat die bibliotheek door Grossman bedacht is, want Leven en lot is geen geschiedenisboek maar een roman, maar ik ga er vanuit dat die bibliotheek er echt was.)

De dagen gingen voorbij zonder dat Krymov werd opgeroepen voor verhoor. Hij wist al wat en wanneer hij te eten zou krijgen, op welke tijden ze gelucht werden en wanneer ze in bad mochten, hij kende de rook van de gevangenistabak en de tijdstippen van de inspecties, hij wist ongeveer welke boeken er in de bibliotheek stonden, hij kende de gezichten van de bewakers en wachtte in spanning tot zijn celgenoten terugkwamen van een verhoor.

Een van zijn celgenoten leest later De moeder van Maxim Gorki. Ik neem aan dat het boek uit de bedoelde bibliotheek kwam.


Foto: het Loebjanka-gebouw te Moskou, gevonden op wikimedia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten