WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

vrijdag 22 mei 2009

Wat ik las 17

Tommy Wieringa heeft me een paar van de aangenaamste herinneringen van de afgelopen jaren bezorgd: eerst door het vertonen van de film Vliegtuig en het vervolgens interviewen van Joost Conijn, later door zijn optreden op het GDMW-festival. Misschien ben ik daarom een beetje bevooroordeeld, maar dit wil ik zeggen:

Meneer Wieringa, trekt u zich alstublieft niets of in elk geval niet al te veel aan van recensenten die het hebben over een niet ingeloste belofte enzo. Ik kan me niet herinneren dat u uw lezers iets beloofd heeft. U schreef met Joe Speedboot een heel mooi boek en met Caesarion schreef u opnieuw een heel mooi boek. Laten ze blij zijn dat een schrijver twee zulke mooie boeken heeft geschreven en ophouden te kijken welk van de twee nou eigenlijk het beste is.

(Dit voor het geval Tommy Wieringa op blogs naar meningen over zijn boek zoekt.)

Ik las dus Caesarion en vond het mooi. Joe Speedboot vond ik ook mooi, maar Caesarion sprak me meer aan. Joe Speedboot vond ik vrolijk en meeslepend, Ceasarion droevig en meeslepend. En ik hou in het algemeen nu eenmaal meer van droevige dan van vrolijke boeken.

'Caesarion' is de koosnaam die de moeder van Ludwig Unger hem gegeven heeft. Ludwig, die een jaar of zes is, en zijn moeder Marthe wonen samen in Alexandrië. Zijn vader heeft hen verlaten en na een tijdje vertrekken zij zelf ook uit hun grote huis. Ze gaan eerst naar Nederland, waar Ludwigs moeder vandaan komt. Ludwig blijft bij een oom en tante op het Groningse platteland logeren en zijn moeder gaat op zoek naar een huis, ergens in Europa. Ze vindt een betaalbaar huis aan de kust in Engeland. Het is betaalbaar omdat de dagen van het huis geteld zijn: het staat op een klif waar elk jaar een stuk afbreekt. De rand is nog 15 meter weg. Bovendien is het houtwerk vermolmd. Toch wonen Ludwig en zijn moeder er nog jaren met plezier. Ludwig wordt lid van de rugbyclub. Op een dag neemt een van zijn teamgenoten hem mee naar huis om hem iets te laten zien. Dat blijkt een video te zijn van een pornofilm waarin Ludwigs moeder de hoofdrol speelt.

Ludwig is aanvankelijk geschokt, maar leert leven met deze wetenschap. Er komt, een week na zijn 15e verjaardag, een kaart van zijn vader, uit Colombia, waar 'Hou van mij' op staat.

Ze moeten hun huis verlaten als de afstand tot de rand nog maar twee meter is en het bij de eerstvolgende storm in zee kan storten. Ze nemen hun intrek bij de man die hun het huis verkocht heeft, die verderop woont. Het huis verdwijnt inderdaad over de rand. Ludwig blijft nog een tijdje bij de oorspronkelijke eigenaar wonen, neemt daarna zijn intrek bij een teamgenoot en vindt tenslotte een tijdelijke eigen kamer. Hij werkt als barpianist in het plaatselijke hotel. Zijn moeder woont in Londen, maar blijkt later vertrokken te zijn naar Los Angeles. Ludwig zoekt haar daar op en merkt dat ze bezig is haar filmcarrière voort te zetten.

Ludwig leest iets over een expositie over het werk van zijn vader, de uit Oostenrijk afkomstige kunstenaar Bodo Schultz, die in het oerwoud van Panama bezig is als kunstproject een berg op te blazen. Ludwig gaat naar de expositie. Voor de deur is een demonstratie van milieu-activisten, die protesteren tegen de aantasting van het oerwoud door Schultz. Ludwig maak kennis met een meisje dat daar demonstreert, ze worden verliefd en zijn gelukkig.

Als zijn moeder teruggaat naar Europa gaat Ludwig met haar mee omdat hij het gevoel heeft haar te moeten beschermen en neemt hij afscheid van zijn geliefde. Als hij haar later weer wil opzoeken is ze niet meer te vinden. Hij trekt als barpianist door Europa, treedt op in hotels die betere tijden gekend hebben en heeft relaties met vrouwen van zijn moeders leeftijd voor wie hetzelfde geldt.

Zijn moeder krijgt kanker, kiest voor alternatieve behandelwijzen en sterft. Ludwig verzorgt haar, samen met zijn Groningse oom en tante, tot haar dood. Daarna zoekt hij zijn vader op in het oerwoud van Panama. Van de kaart met 'Hou van mij' zegt zijn vader zich niks te herinneren.

De vroegere huiseigenaar uit Engeland overlijdt en Ludwig gaat naar de begrafenis. Hij ontmoet in het hotel, waar hij net als vroeger weer als pianist kan werken, een vrouw van zijn eigen leeftijd aan wie hij het bovenstaande verhaal vertelt. Dit verhaal vormt het boek. Vooral de gedeelten over zijn verliefdheid, de ziekte van zijn moeder en de tocht door het oerwoud naar zijn vader vond ik indrukwekkend, maar de rest van het boek is ook zeer de moeite waard. Niet alleen het verhaal is mooi, het taalgebruik is dat eveneens. Het overkomt me niet zo vaak dat ik een beschreven omgeving 'voor me zie', maar ook dat gebeurde me verschillende keren in dit boek.

Uitgebreidere en diepgaandere besprekingen vind je o.a. hier (NRC), hier (Trouw) en hier (VN).
Maar lees vooral ook het boek.

17 opmerkingen:

 1. Ha Henk,
  Ik ben ook nog steeds van plan uit te zoeken hoe ik van de video van Vliegtuig een dvd kan (laten) maken om je die te sturen. Maar niet al mijn plannen worden uitgevoerd...
  Groet, schrvrdzs
  p.s. In Het Parool stond trouwens een erg negatieve recensie van Caesarion.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op 3 juni komt Tommy Wieringa in de Dordtse bieb. Iets voor jou?
  http://openbarebibliotheekdordrecht.blogspot.com/2009/05/het-schrijverspodium-presenteert-tommy.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tussenstand: ben nu op bladzijde 49 en overweeg om te stoppen met lezen.

  Wat een lange aanloop zeg. De taal is mooi, maar er gebeurt zo lang helemaal niets dat de mooie zinnen me gaan irriteren. Ik ga nog een stukje door, maar weet niet of ik dit boek ga uitlezen.

  Tot nu toe is het vooral saai...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Ria,
  Dank voor de tip. Ik denk niet dat het er van komt, maar ik ga in elk geval het stukje even lezen.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Henk,
  Ja, da's nou jammer. Kun je het niet terugbrengen? Als het van De Drvkkery is kan dat vast wel (mijn vader heeft daar een keer een boek geruild dat ik in R'dam voor hem gekocht had). Over smaak valt te twisten, maar laten we dat maar niet doen. Ik zal in het vervolg niet meer zulke dingen als 'Lees vooral dit boek' schrijven...
  Groet, schrvrdzs
  p.s. Pieter Steinz vond (op nrc.tv) ook dat het boek traag van start ging, dus je bent de enige niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Schrijverdezes: ik heb het boek niet gekocht, maar wel € 1,25 leengeld betaald omdat het in de bestsellerkast staat. Ik geef het nog niet op hoor, en stop maar niet met het aanbevelen van boeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Henk,
  Dat vind ik wel een goed idee, om voor de nieuwste bestsellers te laten betalen (al zou ik 1 euro wel genoeg vinden...). Hier in R'dam is ook zo'n kast, die is wel gratis maar altijd leeg. Hoewel, ik heb er al lang niet meer naar gekeken, dus zeker weet ik het niet.
  Groet, schrvrdzs
  p.s. Wat betreft aanraden: ik kan beter alleen opschrijven wat ik zelf van een boek vond; zeggen dat een ander dat boek al dan niet moet gaan lezen is een vorm van betutteling, dus dat moet ik niet meer doen. Voortschrijdend inzicht ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gaap... na 100 pagina's geef ik het op. Wat een saai boek. :(

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Henk,
  Dan staan we quitte: het destijds door jou aanbevolen Hart van inkt vond ík nou weer langdradig.
  Had je Joe Speedboot eigenlijk gelezen en zo ja, vond je dat wél wat?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Schrijverdezes: ik ben nog bezig in Brisingr, het derde deel van de Eragonserie en er liggen nog 2 boeken op mij te wachten: Laagland van Joseph O'Neill en Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Schrijverdezes: ja, Joe Speedboot heb ik gelezen. Twee jaar geleden heb ik Wieringa gezien bij ons in de bieb.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ Henk,
  Tja, misschien had je teveel op een tweede Speedboot gehoopt? Jammer van de teleurstelling. Ik vond zelf Caesarion minstens zo goed. Gek hè?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Schrijverdezes: ik hoopte wel op de vaart en de energie die Joe Speedboot heeft. Caesarion is veel trager. Ik had niets met de met de hoofdpersoon en vond de gebeurtenissen niet interessant.

  Als ik jouw stuk lees, waar de inhoud van het boek in chronologische volgorde wordt beschreven, ziet het er best aardig uit.

  Misschien had ik Caesarion aardiger gevonden als Wieringa niet bij de terugkeer in Engeland was begonnen maar bij de jeugd van de hoofdpersoon in Alexandrië.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Henk,
  Soms is het inderdaad prettig om niet de enige te zijn. Ik had het met Nachttrein naar Lissabon: iedereen vond het prachtig maar ik vond het niks. Het deed me toen erg goed dat ik een medestander tegenkwam.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen