WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 31 mei 2009

Wat ik las 18

Ik was het niet van plan maar ik heb het toch gedaan: ik las De verbouwing van Saskia Noort. Ik was het niet van plan omdat ik i.h.a. niet erg van thrillers hou en omdat ik vermoedde dat ik dit daarnaast ook een te vlot en trendy boek zou vinden. Maar het lag hier in huis, meegenomen door een van mijn kinderen, en ik had niks te lezen (vond ik) en waagde het erop. En ik heb het uitgelezen, want toen ik een eindje gevorderd was wilde ik weten hoe het afliep. Die afloop was onbevredigend, kan ik wel zeggen. Verder was het lezen van dit boek (voor mij) zoiets als het leegeten van een grote zak chips: je beseft al snel dat je beter kunt stoppen maar je gaat toch door. En ach, veel kwaad kan het natuurlijk niet.

Een plastisch-cosmetisch chirurg van 40, Mathilde, heeft net een eigen kliniek geopend en zich daarvoor diep in de schulden gestoken. Haar huis is vrijwel onbewoonbaar door een verbouwing, haar man is depressief en haar zoon van 16 leeft zijn eigen leven. Een vriendje van vroeger duikt ineens op, noemt haar 'pop' en biedt aan haar te helpen, zowel door haar geld te geven in ruil voor aandelen in haar kliniek, als door Poolse arbeiders haar huis te laten afbouwen. Mathilde heeft behoefte aan steun en gaat op zijn voorstellen in al vertrouwt ze de man niet erg. Als ze ontdekt dat hij in een crimineel circuit zit is het te laat. Haar zoon wordt ontvoerd en men wil haar dwingen mee te werken aan orgaanhandel. Het loopt nog net goed af, al vallen er wel een paar doden en trekt haar man bij een ander in.

Ik vond het boek totaal niet spannend en het verhaal onwaarschijnlijk en onlogisch. Wat het boek verteerbaar maakt is het kijkje dat je krijgt in de wereld van de cosmetische chirurgie, en, zij het (mij) minder overtuigend, in die van afpersing en bedreiging. Daarnaast kom je ook nog iets te weten over ecologisch bouwen en over Poolse bouwvakkers. Het Nederlands was niet slecht, al zouden er zonder moeite wat zinnen verbeterd kunnen worden, maar voor mooie zinnen hoef je het boek niet te lezen, evenmin als voor verrassende inzichten.

Dat dit boek tot de meest gelezen boeken van de laatste tijd hoort en daarom in 'de bibliotheek van de toekomst' tot de meest aangeschafte zou moeten horen bevalt me niet erg. Maar ik vrees dat het zo zal gaan met het nieuwe 'retail-concept': de bibliotheek als een soort Bruna. En ach, wie ben ik om de mensen te vertellen wat ze moeten lezen...

Ik vraag me af waarom dit boek zoveel succes heeft. Ik denk dat het nuttig is dat te weten, maar ik kom er niet uit. Als het om spanning gaat zijn er betere boeken, als het om 'lifestyle' gaat ook (neem ik aan). Maar wat is het dan?

8 opmerkingen:

  1. tja dat komt waarschijnlijk omdat dat zo lekker wegleest Het is als de zak chips die je noemde
    Ik vond ze ook best spannend moet ik zeggen Deze nog niet gelezen trouwens .En na afloop denk je wat heb ik nou gelezen/Hoe zat het in elkaar ? Iets met zussen of was dat nu van een andere schrijver?
    geen nieuwe dingen,knappe plotwendingen of wat dan ook,maar lekker om even tussendoor te lezen dus

    Ik zit hier ook mee,aan de ene kant kan je ook niet allerlei hoog-literaire werken aanbieden die niemand leest,maar om nou helemaal 'de oren te laten hangen' en alléén maar deze boeken aan te bieden is ook wel erg leeg.

    Net als literaire avonden organiseren Wie nodig je uit ?
    bij de literaire vereniging hier gaan stemmen op om Brusselmans uit te nodigen-Zucht- is dat dan beter?
    Dit om even discussies uit te lokken dan nu;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Steenwijk23,
    Dank voor je reactie. Leuk dat je de moeite neemt een discussie te beginnen! Ik hoop dat er reacties op komen. Zelf vroeg ik me eigenlijk alleen maar af waarom zo veel mensen dit soort boeken zo graag lezen. Over wat bibliotheken zouden moeten aanbieden denk ik ook wel eens na, maar in mijn geval is dat vrijblijvend omdat ik niet in een bibliotheek werk. De mensen voor wie ik werk kunnen in principe alles van ons krijgen, al hebben we vanwege de vraag wel veel meer streekromans dan literatuur in huis. Voor mensen van 90 hoef je niet meer aan 'literaire opvoeding' te doen vind ik, maar heb je als bibliotheek die taak wél voor mensen van b.v. 40? Ik weet het niet, maar ik vind het een interessante vraag.
    Ik heb Brusselmans wel eens gehoord op het Lezersfeest van Bibliotheek Rotterdam en ik moest wel om hem lachen. Maar als je voor een literaire avond maar één schrijver kunt uitnodigen zou ik geloof ik toch een andere kiezen.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van dit soort boeken heb ik altijd een noodvoorraadje. Afgeschreven door de bieb. Handig voor in het strandhuisjes als ik per ongelijk een boek vergeet mee te nemen (komt zelden voor) en ontdaan van de kaft makkelijk bij een vliegvakantie (minder gewicht en flexibel op te bergen tussen de onderbroeken). Meestal weet ik 2 boeken verder al niet meer waar het over ging. Zeker de personages beklijven niet. Daar gaat het meestal ook niet echt over, het gaat om de spanning of zo. Ik weet zeker dat ik ooit iets van S.v.N. gelezen heb maar heb geen idee wat.
    't Zijn inderdaad tussendoortjes!
    Je wordt er niet dik van maar ze hebben ook geen voedingswaarde :-)
    woordverificatie=colaywo. Een soort cola light?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha WvS,
    Het voelt inderdaad als een 'tussendoortje' en als ik die eet denk ik ook meestal: niet doen. Ik kan het alleen laten als het niet in huis is, dat geldt voor dit soort boeken misschien ook wel. Ik denk daarom dat ik zo'n noodvooraad maar beter niet kan aanleggen.
    Leuk, een strandhuisje!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Toen ik zag wat je gelezen had, dacht ik: et tu, scriptor! Maar gelukkig heb je het kritisch gelezen. Waarom het zo goed verkoopt weet ik niet. Is Paul de Leeuw leuk? Is Boer zoekt vrouw leuk? Nee! Maar waarom kijken er dan toch zoveel mensen naar?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Of als je het positief wilt bekijken…. blijkbaar lezen dit soort `literaire` thrillers lezen zo lekker weg, dat ze iedereen – zelfs fervente boekenhaters –tot lezen aanzetten. En niet zomaar wat: een spannend verhaal, dat ook nog eens literair is. Denk je. Alleen jammer dat het literaire gehalte over het algemeen bedroevend laag is.
    Of misschien omdat je voor dit soort boeken niet zoveel leeservaring nodig hebt?
    Ik heb dit boek vorige week ook (diagonaal) gelezen, het kon mij niet echt boeien, ook al vanwege een te hoog babbeldebabbel gehalte. Vervolgens nog een literaire thriller, Alles te verliezen van Esther Verhoef.
    Ach, wat za´k d´r van zeggn bie wieze van sprekn, … vond ik wederom teleurstellend. Wel aardig dat een aantal hoofdstukken met een toepasselijke bouwterm begonnen. Gelukkig scheen de zon lekker, smaakte de wijn en bijbehorende tapas uitstekend….
    Een volgende Noort en Verhoef laat ik toch maar weer ongelezen op de plank.
    Ben trouwens net begonnen met Is er hoop van Renate Dorrestein….hoe toepasselijk is deze titel.
    Groetn Wies

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Festina,
    Paul de Leeuw vind ik niet leuk, Boer zoekt vrouw heb ik nog nooit gezien. Ik geloof eigenlijk niet dat ik De verbouwing kritisch heb gelezen. Ik lees nooit kritisch vrees ik, ik lees gewoon en een boek bevalt me of het bevalt me niet. Wel is het mogelijk dat ik een vooroordeel had tegen dit boek. Dat is dan niet weggenomen.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Wies,
    Daar had ik nog niet aan gedacht, dat 'dit soort' boeken mensen over de streep van het lezen kunnen trekken. Dan zijn ze belangrijker dan ik aanvankelijk dacht, al hoop ik dat de mensen die erdoor aan het lezen geslagen zijn ook eens iets beters proberen.
    Wat mensen lezen moeten ze natuurlijk helemaal zelf weten, maar ziet de bibliotheek een taak om iets over kwaliteit te zeggen?
    Groet, schrvrdzd

    BeantwoordenVerwijderen