WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 6 mei 2009

Kloof nr. 2
















Inmiddels bespeur ik al drie kloven... Over de derde kan ik kort zijn en hij is ook niet uniek voor de bibliotheekwereld al speelt hij er wel degelijk een rol, maar het is in feite natuurlijk dé kloof die de hele wereld verdeelt, de moeder van alle kloven zogezegd, te weten de kloof tussen mensen met macht en mensen zonder macht. Hij heeft veel te maken met de kloof tussen rijk en arm, maar niet alles denk ik. Maar dat gaat mijn pet ver te boven.

Nu dan kloof twee, een kloof waarboven ik niet eens een bruggetje heb zien hangen. Het is mogelijk de overkant te bereiken door te roepen en dat doe ik af en toe. Soms roept men wat terug, b.v. 'Goed idee! Zullen we meenemen!' En dan is het weer stil.

Deze kloof heeft met geld te maken en met politiek en is dus een rechtstreekse uitloper van de zojuist vastgestelde moeder. In mijn werk ervaar ik hem zo: voor nieuwe dingen is altijd geld, voor het verbeteren van oude dingen veel minder vaak. Die nieuwe dingen zijn vaak 'digitale' dingen: websites, de bieb op hyves en twitter, betafactor, antwoordbiblio, 23dingen-cursussen enz. Allemaal prachtig, allemaal nuttig, allemaal goed voor het imago (hopen we).

Maar het werk dat ik doe, het maken van wisselcollecties voor zorginstellingen, staat ver af van de wereld van hyves en twitter, is al sinds mensenheugenis in grote lijnen hetzelfde en kan denk ik nog wel een jaar of tien zo blijven zonder dat de klanten gaan klagen. Maar dat wil niet zeggen dat er niks te vernieuwen of te verbeteren zou zijn. Alles kan altijd beter, dus dit ook. En daar zijn ook zeker ideeën over. Maar hier ervaar ik een kloof die me meer hindert dan de kloof tussen hen die de sociaal-digitale ontwikkelingen doorgronden omdat ze ermee werken en mensen zoals ik, die er alleen theoretisch mee kunnen kennismaken (de bananenkloof dus). Hier heb je de kloof tussen dingen die 'in' en 'modern' zijn en dingen die zo niet worden ervaren. Dat hangt voor een deel samen met het sociaal-digitale element van die dingen (digitaal = modern), maar niet helemaal.

Voor alles wat sociaal-digitaal is lijkt in de bibliotheekwereld in ieder geval altijd wel geld te zijn, maar mijn favoriete voorbeeld is toch de strandbibliotheek. Ik hoef niemand uit te leggen wat dat is en hoe leuk het is en dat het goed is voor het imago en dat het in de krant komt en dat de minister er graag zijn broekspijpen voor oprolt. Maar het is óók zo dat de strandbibliotheek alleen iets biedt aan mensen die toch al een leuk dagje hebben en die best een boek van thuis hadden kunnen meenemen. En er zijn ook mensen die nooit meer op het strand komen en misschien zelfs wel niet meer buiten en die ertoe veroordeeld zijn hun boeken te kiezen uit een bibliotheekje van 150 groteletterboeken die in een kamertje staan dat een ochtend per week open is. En als je dan toevallig graag literatuur leest en de rest van je tehuisgenoten streekromans en detectives, dan zitten er voor jou misschien drie boeken bij en ga je van narigheid maar naar de bingo. En ja, dat vind ik een beetje, laat ik zeggen: schrijnend.

Wat ik nou b.v. eens leuk zou vinden: dat zo'n bewonersbibliotheekje werd 'opgepimpt' en net zo gezellig werd als de strandbibliotheek en dat de minister dan kwam kijken en zijn jasje uitdeed en met de oude dames een potje ging bowlen op de Wii. En dat daar een foto van de in de krant kwam. Zoiets.

Jaloers? Ja natuurlijk.

(Tenaanval vroeg in een reactie wat ik er zelf aan gedaan heb. Ik zal daar via de mail op antwoorden omdat een weblog niet de plaats is om al te zeer in details te treden, maar ik heb wel degelijk geprobeerd dingen uit te leggen en mensen te overtuigen. Maar 'de prioriteiten liggen elders' denk ik.)

Foto hier gevonden.

6 opmerkingen:

  1. Een erg bekend verhaal. Althans als het het gebrek aan geld betreft. Want helaas is er voor nieuwe dingen vaak ook geen tijd of geld.

    Ik heb ook vaak nieuwe leuke ideeën aangedragen om nieuwe media in te zetten om de dienetverlening te verbeteren, innnoveren, makkelijker te maken etc. Maar helaas heb ik ook regelmatig de melding gekregen dat dit ivm tijd en geld niet mogelijk was.

    Het is dus helaas echt niet zo dat er voor vernieuwingen altijd geld is.

    Ik denk overigens dat nieuwe veel van de nieuwe dingen die op dit moment bedacht en gedaan worden niet gezien moeten worden als nieuwe dingen an sich, maar als nieuwe dingen om de oude diensten te ondersteunen en verbeteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Schrijver,
    Jij zegt dat je nog wel 10 jaar door kunt gaan zonder dat de bewoners klagen. Nou daar geloof ik niets van. Mocht ik onverhoopt daar terecht komen (ze zullen me er waarschijnlijk naar toe moeten slepen) dan zullen ze het weten. Ik ga daar toch geen genoegen mee nemen? Ik wil ten eerste de boeken lezen waar ik nu niet aan toe kom maar ik wil misschien ook wel skypen en naar Hyves. Kunnen Twitteren en RSS op een krant omdat die altijd net door een ander gelezen wordt. Ik zal af en toe hulp nodig hebben om iets op mijn pc te installeren,uitleg bij mijn allernieuwste supersonische digitale camera, ik wil weten hoe ik mijn Alzheimer geranium moet verzorgen (of snel om zeep moet helpen), foto's op Flickr zetten, in My Library bijhouden wat ik heb gelezen en wat ik nog wil lezen, recensies lezen op Librarything of Dizzie en zo kan ik nog wel even doorgaan.

    Mijn leeftijdgenoten maken grote kans tot de groep te horen die als volgende aan de beurt is. Ik wil gewoon mee kunnen doen. Er wordt ontzettend geïnvesteerd in de jeugd (en terecht vind ik) maar de meeste ouderen staan nog volop in het leven en het is triest dat deze, doorgaans trouwe bibliotheekklanten, afgedankt worden en straks zitten te verloederen bij de bingo en koersbal (wat misschien best een leuk spel is maar het klinkt wel lekker sullig).

    Wordt het dan nu eens geen tijd dat medewerkers/vrijwilligers aan de slag gaan met 23 dingen zoals dat al gebeurt met ambtenaren en leerkrachten? Als ik daar terecht kom, ALS…, ga ik ze niet helpen want ik wil dan lekker lezen en een beetje aanlummelen :-)

    Ik schreef al eerder dat dit onderwerp al een tijdje rond dwarrelt in mijn hoofd (daar gaat mijn blogbericht) maar nu moet ik gewoon even stoom afblazen. Zijn ze nou helemaal gek.!!

    p.s.: ik wil van geen praktische bezwaren zoals geld en organisatie horen. Tijd voor actie !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Jeroen,
    Het is blijkbaar op de wereld toch minder ongelijk verdeeld dan ik dacht, dat troost me weer een beetje. Maar feit blijft dat zoiets als de strandbibliotheek jaren achtereen een paradepaardje kan zijn en dat je je in het verzorgingshuis moet behelpen met boeken van gemiddeld 10 jaar oud. Ik vind dat daar iets scheef aan is.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha WvS,
    Dank voor deze moedgevende reactie, maar ik hoop wel dat je die blogpost ook nog schrijft.
    Wat je zegt spreekt me zeer aan. Dat de werkelijkheid misschien hier en daar een beetje anders is doet niets af aan het 'Tijd voor actie!!!' Die actie zou alleen al de moeite waard zijn uit eigenbelang: misschien zitten we straks zelf in zo'n tehuis en dan willen we kunnen lezen en al die andere dingen doen die jij noemt, voor zover we daar nog toe in staat zijn. En als we er eenmaal zitten is het te laat. Maar voor de mensen die er nú al zitten kan hopelijk ook nog iets verbeteren.
    Ik kan wel het e.e.a. opmerken, b.v. dat de 'klanten' niet de lezers zijn, maar de bibliotheken, die het zelf niet 'aan den lijve' ondervinden, en dat jij over 10 jaar niet de leeftijd hebt die de mensen voor wie ik boeken uitzoek nu hebben (want die zijn meestal ruim boven de 80), en dat wie nog foto's op Flickr kan zetten meestal nog niet in een verzorgingshuis zit, maar dat doet er allemaal niet toe: het gaat erom dat we inzien dat we als bibliotheek óók verantwoordelijkheid hebben voor de mensen in instellingen. En dat jij dat ook vindt blijkt uit elke regel van je reactie en daarom ben ik er erg blij mee.
    Maar: hoe nu verder?
    Groet, schrvrdzs
    p.s. Hou je niet zo van geraniums?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Schrijver,
    Helpt het als ik zeg dat er voor de Strandbibliotheek in Noord-Holland dit jaar al geen geld meer is en in Zuid-Holland volgend jaar ook niet meer? Niet omdat het niet goed is maar omdat het niet meer nieuw is.
    Dat helpt niks in jouw kloof, dat weet ik wel, maar ik weet het verder ook niet.
    groet, Tenaanval

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Tenaanval,
    Nee, dat helpt niet en dat vermoedde je al. Het zou alleen helpen als die provincies zeiden: dat geld dat we nu overhouden gaan we in bibliotheekvoorzieningen voor ouderen investeren. Maar dan nog blijft het een bewijs voor mijn idee dat alleen wat nieuw is subsidie krijgt. En blijkbaar is iets na vijf jaar al niet nieuw meer. Wat heeft zo'n strandbibliotheek dan uiteindelijk opgeleverd? Niks blijvends lijkt mij, alleen maar frustratie bij de mensen die zich binnenkort op het strand liggen te vervelen omdat ze rekenden op een boek uit de strandbibliotheek. En vlak die jengelende kinderen niet uit...
    Je zult misschien zeggen: maar het heeft de bibliotheek wél op de kaart gezet. Dat klopt, maar wat heb je daaraan als het maar zo kort duurt? Het zou iets moeten zijn waar je op kon rekenen. Maar dat vind jij vast ook en je kunt er ook niks aan doen. Dat is het treurige.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen