WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 4 juni 2008

Ding #23, tot slot (?)










Bron: Flickr, foto: localandbitter

Vandaag moet het er dan maar eens van komen: de evaluatie. Het evaluatieformulier heb ik een paar weken geleden al ingevuld, maar nu nog wat impressies. Hoe ik aan dit stukje begonnen ben is al meteen illustratief: het leek me wel leuk om een liedje van Boudewijn de Groot waar ik nu steeds aan moet denken bij dit stukje te zetten, nl. Testament, omdat dat begint met 'Na 22 jaren in dit leven' (wat me dus zoiets doet denken als 'Na 22 Dingen in mijn leven'), en ik ging op zoek bij radio.blog.club, waar het niet te vinden was en toen bij Last.fm, waar ik het wel vond, maar waar ik niet zag hoe ik het op mijn blog moest krijgen. Tot mijn verrassing begon nadat ik Boudewijn de Groot had ingetikt opeens Herman van Veen te zingen. Bleek iets te zijn als 'verwante artiesten'. Dat had ik de vorige keer, toen we het Ding erover deden, helemaal niet ontdekt, nu ging het per ongeluk. Probleem was vervolgens dat ik nergens het knopje kon vinden om de muziek weer uit te zetten en ik daarom Last.fm maar afsloot.

Kortom: de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. En zo is het me met de meeste Dingen vergaan. Ik weet dat het bestaat, ik heb me er kortstondig in verdiept, maar als ik er iets mee zou willen doen zou ik toch weer lang moeten zoeken of hulp moeten vragen. Nu is het doel van de cursus waarschijnlijk ook geweest ons op de hoogte te stellen van het bestaan van een aantal 2.0-dingen, zonder dat we er per se meteen heel handig mee moesten worden, maar ik vind het resultaat gezien het aantal uren dat ik eraan besteed heb toch wat mager. Dat ligt ongetwijfeld meer aan mij dan aan de cursus. Wat betreft die uren: ik denk dat ik per Ding toch wel 4 à 5 uur besteed heb aan zoeken, proberen, tobben, fout doen. En dat nog afgezien van de tijd die ging zitten in het erover schrijven, want het lukte me nooit dat kort & bondig te houden.

Maar goed, het zit erop en die (vrije) tijd zou ik anders vast niet veel nuttiger besteed hebben, en naast het vele dat me niet is bijgebleven zullen sommige dingen me ook zeker wél bijblijven. Laat ik maar beginnen met onze docenten: Rob en Edwin, dank voor de steun op de juiste momenten, voor de reacties op mijn blog, voor de altijd snelle antwoorden als ik een vraag stelde via de mail. De acute redding (en nog wel op zondag) bij mijn hackers-paniek was geweldig.

Wat ik heel leuk ben gaan vinden tijdens de cursus is het bijhouden van een blog. Ik zou er uit mezelf waarschijnlijk nooit aan begonnen zijn, maar nu vind ik het jammer om er mee op te moeten houden. Van de andere Dingen herinner ik me als hoogtepunt het Ding over Google-documents. Toen heb ik samen met Annamuis en Treelertrash een 'brief aan een prinses' geschreven en dat was een heerlijke avond waarin ik met rode wangen en gloeiende oren achter de pc zat te genieten van de samenwerking en van de zinnen die we maakten en van het feit dat dat zomaar kon, met z'n drieën tegelijk aan een document werken. Pas na afloop realiseerde ik me dat het eigenlijk over iets heel droevigs ging, nl. het opheffen van de bibliobus.

Wat ik ook heel leuk vond aan de cursus was het lezen van blogs van collega's. Het zal niemand verbazen dat het blog van Annamuis veruit mijn favoriete blog was (en nog is), maar ik heb b.v. ook Bozbezbozzel, Hey it's me again, Inburgeraar, Informatiegebruiker, Mareikie, On the Road en Tenaanval met veel genoegen gelezen en ik vond het jammer dat de tijd me ontbrak om álle blogs bij te houden. Ik vond het ook heel leuk om reacties op mijn blog te krijgen, want anders heb je toch een beetje het gevoel dat misschien wel niemand het leest.

De cursus heeft ertoe geleid dat ik meer ben gaan nadenken over de bibliotheek. In mijn werk (het maken van wisselcollecties voor zorginstellingen) merk ik maar weinig van wat zich in de bibliotheken afspeelt. Of het nu een kleine bibliotheek of een basisbibliotheek is die ons opdracht geeft om een collectie te leveren, maakt voor het werk op zich weinig uit. (Dat er verschil is in subsidie en daarmee in mogelijke bedreiging van het voortbestaan, dát is me, zeker na wat er met de bibliobussen gebeurd is, inmiddels wél duidelijk.) En of bibliotheken nu al dan niet games aanbieden aan de jeugd, maakt voor het uitlenen van GLB niet veel uit. Sinds de cursus, en vooral omdat ik daardoor ZB Digitaal ben gaan lezen, heb ik van allerlei ontwikkelingen 'kennis genomen' en er eens wat over nagedacht. Stukje persoonlijke ontwikkeling zullen we maar zeggen, want in mijn werk kan ik er weinig of niks mee.

Hetzelfde geldt voor de cursus zelf: ook daar kan ik in mijn werk weinig of niks mee. Ik heb echt wel geprobeerd toepassingen te bedenken, maar ik heb ze niet kunnen vinden. Ook bij mijn collega's en mijn baas heb ik niets gelezen over toepassingen die zij zagen.

Tot enkele maanden geleden verkeerde ik in zalige onwetendheid aangaande 2.0. Toen ik met de cursus begon had ik nog nooit de term 2.0 bewust gehoord of gelezen. Natuurlijk moet ik hem onbewust wel zijn tegengekomen, want sinds ik hem ken, zie ik hem regelmatig, en ik lees de stukken in de krant of het Bibliotheekblad die erover gaan nu ook meestal. Ik schreef 'zalige onwetendheid' omdat ik van het kennismaken met 2.0 niet overdeeld blij ben geworden. Zoals de lezers van dit blog inmiddels begrepen zullen hebben roept 2.0 bij mij veel twijfels op. Ik weet nog steeds niet wat ik nu precíes onder 2.0 moet verstaan, maar wat mij als belangrijkste kenmerk is opgevallen, is de gedachte dat de gebruikers het voor het zeggen hebben. Dat is allemaal leuk en aardig als het om hobby's als het 'delen' van foto's en filmpjes en muziek en ervaringen gaat, en het met elkaar kletsen via IM. Laat iedereen die daar behoefte aan heeft zich vooral uitleven zou ik zeggen. Dat ik zelf die behoefte niet voel is geen argument, dat realiseer ik me.

Dat het '2.0-gebeuren' mij niet zo bevalt is dus voor een deel persoonlijk. Maar ik denk dat er ook een kant aan zit die verder gaat dan het er al dan niet plezier in hebben. Volgens mij zit er wel degelijk ook een serieus idee achter nl. de gedachte dat als veel mensen iets goed vinden, dat het dan ook wel goed zal zíjn. Dat is een kant (en in feite misschien wel een mensbeeld) waar ik van geschrokken ben. Kwesties als auteursrecht, betrouwbaarheid van informatie, manipulatie, verlies aan inkomsten voor de muziekindustrie, verheerlijking van amateurisme, toenemende oppervlakkigheid, ik noem maar een paar dingen, hebben daar mee te maken. Als je veel blogs leest heb je geen tijd om boeken te lezen, heb ik wel gemerkt. Nu zou je kunnen zeggen: wat maakt het uit, als de mensen maar lezen. Ik ben het daar niet mee eens. Als je alleen nog blogs leest i.p.v. literatuur zie ik dat als verarming. Als je alleen YouTube filmpjes ziet i.p.v. 'echte' films eveneens. Bij 'zondagsschilders' i.t.t. 'echte' schilders heb je het geloof ik nog niet, of staan er ook al allerlei amateurkunstwerken op het net?

Ik zou het wel goed gevonden hebben als in de cursus ook deze kant van de zaak aan de orde gekomen was. Ik ben er zelf toevallig achter gekomen door de uitzending 'Wiki's waarheid', maar anders zou ik waarschijnlijk nu nog denken dat 2.0 alleen een verzameling handige trucs en sociale sites was. Ik begreep dat er voor de volgende cursisten wél iets over gezegd gaat worden. (Docenten: kan ik dat al ergens vinden?) Dat lijkt mij wel een verbetering omdat we ons, als we met 2.0-dingen aan de slag willen gaan in de bibliotheek, naar mijn idee toch ook in de achtergronden moeten verdiepen.

Ik had ook wel graag iets willen lezen over het feit dat al die 2.0-dingen gratis zijn, en wat daar achter zit (of vermoed wordt). Ik geloof nl. niet in 'gratis' en denk dat we er toch op de een of andere manier voor betalen; alleen begrijp ik niet hoe. Ik merk niet veel van reclame, of let ik er gewoon niet op? En als ík het al niet opmerk, terwijl ik het gevoel heb er allergisch voor te zijn (voor geknipper en geflikker enzo), wat heeft het dan nog voor zin? Of zijn de aanbieders van de 2.0-aardigheden te vergelijken met dealers die je de drugs ook eerst gratis geven? Deze gedachte gaat ongetwijfeld te ver, maar welk belang zit er dan wél achter?

Zou het een idee zijn om ons als vervolg op de cursus af en toe op de hoogte te houden van nieuwe 2.0 (en 3.0 enz.)-ontwikkelingen op het web? Ongetwijfeld zal dat op ZB Digitaal allemaal aan de orde komen, maar daar komt zóveel aan de orde dat het denk ik niet voor iedereen mogelijk is de dingen die echt bij de cursus aansluiten eruit te pikken. Zelf vind ik dat in elk geval moeilijk.

Nog één puntje: mijn blog. Ik schreef al dat ik bloggen erg leuk ben gaan vinden. Ik zou er best mee willen doorgaan, maar ja waarover? Mijn werk geeft geen aanknopingspunten omdat daar weinig spectaculairs gebeurt. Een privé-blog lijkt me bijna een contradictio in terminis: want wat is privé op het web? Iets over boeken misschien? Maar dan moet ik wel weer eens wat gaan lezen. In elk geval: ik kan het nog niet over mijn hart verkrijgen mijn blog te deleten.

Dit is geen afgerond en samenhangend stuk geworden. Dat komt misschien omdat wat ik van de 23 Dingen heb geleerd en overgehouden ook niet afgerond en samenhangend is. En dat is misschien maar goed ook.

Aan iedereen die mijn blog gelezen heeft: dank voor je belangstelling!

En laat ik het nog één keer zeggen:

En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.



Uren later...

Kijk eens wat ik alsnog gevonden heb, bij 'GarageTV' (al is het niet de versie uit mijn jeugd):

11 opmerkingen:

  1. Hallo Schrijver dezes,

    Gefeliciteerd met het afronden van de cursus!

    Ik heb veel respect voor je dat je er zo serieus mee aan de slag bent gegaan en er zoveel tijd in hebt gestoken, terwijl je niet onverdeeld enthousiast bent over het web 2.0 gebeuren en het ook niet direct toepasbaar is voor je werk.

    Ik vond het leuk om je blog te lezen. Ook je stukjes over boeken en andere 'ontwikkelingen' in de literaire wereld. Misschien kun je daar over blijven bloggen? Nu de cursus is afgelopen heb je tenslotte weer meer tijd om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gehaald! En hoe! Ik weet, je wil niet graag gefeliciteerd worden voor het feit dat je het programma hebt volbracht, maar ik doe het toch ;-)

    Ik heb diep respect voor de manier waarop jij alle dingen hebt bekeken, bestudeerd naar beste vermogen en, kritisch als je bent - een persoonlijke mening hebt ontwikkeld. Dat die niet altijd de mijne is moge duidelijk zijn, maar je hebt me regelmatig wel stil doen staan en doen nadenken over waar het in de afgelopen maanden over is gegaan.

    Je stukken waren erg goed, moet ik zeggen. Zelden kom ik schrijfwerk tegen waarin zo goed een mening is beschreven, goed doordacht, goed gefundeerd. Ik vond het in elk geval een groot plezier om ze te lezen.

    Ik ben heel blij dat je elk Ding een kans hebt willen geven en uiteindelijk denk ik zelfs dat je best veel hebt opgestoken. Je hebt een veel beter beeld gekregen van de digitale wereld om ons heen, in bibliotheken in het bijzonder.

    Wat ik ook zo bijzonder vind, is het feit dat je het bloggen zo leuk bent gaan vinden. En je vraagt je ook af of je hiermee door zal gaan of niet. Ik zou het heel goed vinden als je doorgaat en dat je je kritische mening, bijvoorbeeld als "kritische bibliotheekliefhebber" (o.i.d.) blijft verkondigen. Ik denk dat dat heel gezond is voor de ontwikkeling van bibliotheek2.0
    ,
    OK. Rest mij nog je te bedanken voor je bijdragen, de suggesties die je deed en de mailcontacten - ook buiten je blog om - die we met elkaar hadden.
    En misschien kwam het niet altijd zo op je over, ik vond het 'mieters' ;-)

    Groet,
    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Schrijver Dezes

    Stop niet met je blog! Je bent van lezer schrijver geworden en dat komt in de beste families voor. Lees De ongewone lezer van Alan Bennett er maar op na. Je hebt een originele en kritische blik op alle (vermeende) zegeningen van 2.0. Je stelt vragen waar de web2.0 kerk eigenlijk al bij voorbaat van het goede uitgaat. Je weet het bovendien fraai onder woorden te brengen.
    Ga gewoon door met schrijven over zaken en ontwikkelingen die je verbazen.
    En wat betreft dat ‘je er in je werk niets aan hebt’… Da’s natuurlijk onzin. Het is eigenlijk andersom. Je werk heeft iets aan jou (nou ja, dat hadden ze natuurlijk toch al)omdat je 23 dingen hebt gedaan; kennis hebt gemaakt met nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen; bent gaan nadenken en met je blog een bijdrage levert aan de meningsvorming over 2.0.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Schrijver,

    Wat een mooi stukje heb je weer geschreven.

    Ik heb je blog met veel plezier gevolgd en genoten van je geweldig mooie schrijfstijl en je altijd zeer doordachte meningen en visies op allerhande zaken aangaande het web 2.0.

    Het zou me vreselijk spijten als je besloot helemaal te stoppen met bloggen en je schrijftalent laten voor wat het is.

    Wat mij betreft: Ik zou het geweldig vinden als je gewoon zou voort blijven bloggen. Ik meen dat ik vreselijk heb moeten lachen in een van je posting waarin je verzuchtte: "en de boer, hij blogde voort..."

    Als je wilt stoppen: alle respect voor die keuze, want je hebt er enorm veel tijd in gestoken. Het was elke dag weer heerlijk om je stukjes te lezen!!

    Bedankt!!

    Mareikie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Aan alle bovenstaanden,
    Veel dank voor jullie vriendelijke en lovende woorden. De naam 'schrijverdezes' was destijds geloof ik derde keus, maar ik ben er bij gaan passen lijkt het. Maar jullie overdrijven het wel een beetje; het wordt denk ik tijd dat jullie weer eens een goed boek lezen.
    Doorbloggen is enerzijds verleidelijk, maar anderzijds blijft het 'waarover?' nog steeds de vraag. Maar wie weet dient zich dat vanzelf nog aan...
    Hartelijke groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Schrijver,
    Wilde ik nog een laatste reaktie plaatsen, staat er alweer een 'posting' hierboven! Hoera! Maar het zet alles wat ik nog kwijt wilde op losse schroeven!
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Anna,
    Ondanks eventuele losse schroeven zou ik toch heel graag 'alles wat je nog kwijt wilde' willen lezen...
    Groet van schrvrdzs
    p.s. Het wás een 23dingen-blog, nu is het dat niet meer. Dus de 23dingen-periode kan geëvalueerd worden. Helpt dat?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Schrijver,
    Graag sluit ik mij aan bij de bloggers die eerder lovende woorden spraken over je blog. Daarnaast verbaasde je mij keer op keer met je literatuurkennis, en daar profiteert de commune tot op heden van. Is het niet jammer dat je niet in een 'echte' bibliotheek werkt?
    Ik heb ook een favoriete zin, hij komt uit je reakties: 'Mijn fiets staat geparkeerd bij Netvibes....'
    Veel succes en plezier met de doorstart van je blog!
    Groet, Anna
    en 'gqdgvoew'.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha Anna,
    Zonder jou was mijn blog niet geworden wat het geworden is.
    Wat betreft mijn zogenaamde 'literatuurkennis': voor wie nog maar kort geleden op het OP was aangewezen lijkt het al gauw heel wat. Ik denk dat de commune me snel heeft ingehaald. Ik moet je bekennen dat het ook wel wat verouderde kennis is: AMGS is al van een paar generaties geleden, hoewel nog steeds populair, en Max Velthuijs leeft ook al niet meer. Ik raad je dus dringend aan ook bij de chauffeur van de bibliobus raad te vragen, die is ongetwijfeld beter op de hoogte dan ik. En zal ik je nóg wat bekennen: Homerus heb ik nooit uitgekregen. Dus daar is de commune me al voorbij. Verder veel dank voor je vriendelijke woorden. Een 'doorstart' klinkt mooi, maar of het dat echt is staat nog even te bezien.
    Tja, wat valt er nog te zeggen? Het was mooi en dat was het.
    'moxopjia' dan maar, niet de slechtste in zijn soort.
    Nog kaas nodig?
    VGVG, schrvrdzs
    p.s. Nee, ik denk dat ik het in een gewone bibliotheek niet beter naar mijn zin zou hebben. Ik vermoed dat ik daar niet, zoals nu, de hele dag met boeken bezig zou kunnen zijn. Wat me wel erg leuk zou lijken is op een bibliobus werken, maar ja, dát zit er niet meer zo in.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Schrijver,

    Ik lees je laatste posts wat gehaast in Costa Rica maar voor deze trok ik even iets meer tijd uit. Je verwoordt heel mooi wat ik in de loop van de cursus ook met je heb besproken, onder andere in de mail.

    Vanaf hier gefeliciteerd en bedankt voor de kritische nooit. Net als Rob kan ik zeggen dat we het niet altijd eens waren maar je hebt een zeer open vizier en je durft te vragen en vol te houden. Ik kijk altijd uit naar je volgende reactie.

    De rest bespreken we wel als de je naar de ZB komt volgende maand.

    Pura vida!

    (enne...dat blijven schrijven vind ik een strak plan van je :-) )

    Edwin

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ha Edwin,
    Dank voor je reactie. Ik lees je berichten uit Costa Rica met veel plezier.
    Nog een fijne tijd daar en tot ziens in de ZB, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen