WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 10 juni 2009

Over het nut van reacties


















De laatste weken las ik verschillende keren (o.a. hier, waar je de andere plaatsen ook meteen vindt) iets over blogmoeheid. Het verschijnsel kwam me bekend voor, ik heb er zelf ook last van. Niet voor het eerst trouwens, ik heb het al maanden, in wisselende hevigheid. Bloggen is leuk, maar je moet wel iets te bloggen hebben. Als je een informatief blog hebt en je bent goed in het snel lezen van een heleboel informatie, dan zit je goed, want dan heb je elke dag wel het e.e.a. te 'delen' (1). Als je woont in een commune die tijdens de 23dingen de bibliobus én de literatuur ontdekt heeft, dan heb je regelmatig stof voor prachtige verhalen (en foto's) (2). Doe je boeiend werk dat regelmatig nieuwe uitdagingen biedt, dan heb je meteen een goede basis voor je blog (3). Wie de kunst verstaat over alledaagse voorvallen een mooi column-achtig stukje te schrijven, is ook al een heel eind (4). Als je veel leest en daarnaast ook nog eens erg goed schrijft, dan kan een prachtig blog het gevolg zijn (5). (Zie onderaan dit stukje voor de blogs waar ik hierbij aan dacht.)

Mijn eigen blog was een meningenblog. Omdat ik mijn meningen allemaal al eens gegeven heb en ze bovendien eenvoudig zijn samen te vatten als 'de mensen zouden meer moeten lezen en de bibliotheek zou daarvoor moeten zorgen', probeer ik nu ook over alledaagse voorvallen te schrijven of over een gelezen boek. Dat lukt ook wel af en toe, maar in het ventileren van meningen heb ik toch meer plezier en ik heb ook het gevoel dat dat me beter afgaat. (Daar kunnen en mogen lezers van dit blog natuurlijk anders over denken.)

Het vormen en geven van meningen wordt gestimuleerd door tegenspraak of nuancering en ook wel door bijval natuurlijk. Oftewel: door reacties. Dat geldt denk ik evenzeer voor stukjes over lezen, je werk, alledaagse ervaringen en noem maar op. En daar ben ik dan eindelijk aangekomen bij wat ik wilde zeggen, want het was niet mijn bedoeling om het over mijn eigen blog te gaan hebben (maar ik kon het weer niet laten), maar over blogs in het algemeen, en dan vooral over blogs die aan blogmoeheid lijden.

Er zijn mensen die maar sporadisch een reactie op hun blog krijgen en toch met enthousiasme een prachtig blog in stand houden (6). Het is natuurlijk mogelijk dat de maker van zo'n blog in de wandelgangen mondelinge reacties krijgt die hem goed doen. En waarschijnlijk geeft het maken van zijn blog die maker gewoon een grote intrinsieke bevrediging. Zonder een zeker minimum daarvan is het trouwens niet vol te houden om te bloggen: je moet er toch in de eerste plaats zelf lol in hebben. Maar ik denk dat voor veel bloggers geldt wat ook voor mij geldt: je hebt af een toe een reactie nodig om de moed erin te houden én om aan het denken gezet te worden.

Je hebt ongetwijfeld bloggers die het fijn vinden als hun blog elke dag door honderden mensen gelezen wordt of die er van dromen ooit door die honderden gelezen te zúllen worden. Ik zou dat zelf ook niet onaardig vinden (al verwacht ik niet het mee te maken), maar waar ik vooral blij mee ben, is met die (schat ik) tien mensen die af en toe commentaar geven op wat ik geschreven heb. Sommigen doen dat regelmatig, anderen twee keer per jaar; ik ben ze in gelijke mate dankbaar. Reacties zijn het beste medicijn tegen blogmoeheid en blogmoedeloosheid.

Conclusie: als je het idee hebt dat een blog dat je graag leest een beetje aan het wegkwijnen is, zet er dan eens een reactie op. Misschien helpt het. Ook als een blog nog fris en levendig is zal de maker ervan een reactie hoogstwaarschijnlijk op prijs stellen. En zo niet, dan merk je dat waarschijnlijk wel aan de reactie op jouw reactie (of aan het uitblijven daarvan).

Zou er ook iets als reactiemoeheid bestaan? Ik heb het gevoel van wel. En zou die misschien mede de huidige blogmoeheid veroorzaken en/of versterken? Het zou me niet verbazen.

Nog even iets anders. Ik schreef pas iets over Literair overleven van Dirk van Weelden. Ik vond dat een aardig boekje en het heeft me op een idee gebracht, d.w.z. het heeft een al bestaand vaag idee wat duidelijker gemaakt (waarover hopelijk later), maar een samenvattig van het boekje geven vond ik te moeilijk omdat ik het daarvoor te rommelig vond en ik het niet goed genoeg begreep. Nu las ik gisteren op twitter een berichtje van Occy dat verwees naar een mooie samenvatting van dit boekje (en daarmee tevens naar een heel mooi blog over lezen en literatuur), dus voor de belangstellenden (Tenaanval?) meld ik dat hier ook even.

De blogs die ik in gedachten had: 1: ZB Digitaal, 2: Anna Loog, 3: Astrids Scribbles, 4: Festina Lente, 5: de occamsrazorlibrary, 6: BoekenDingen

Foto van Flickr, gemaakt door Maccio Capatonda.

22 opmerkingen:

  1. dankjewel voor de lovende vermelding - op reacties op mijn eigen blog zit ik doorgaans niet echt te wachten (al is het natuurlijk wel fijn om reactie uit te lokken en zou ik het inderdaad jammer vinden mocht ik er nooit ééntje krijgen), maar zo'n vermelding op iemand anders' blog doet toch altijd breed glimlachen :-)

    over je eigen blog: het ventileren van meningen gaat je inderdaad goed af, maar ook de stukjes over wat je leest en zelfs de 'plaatjes' lees en bekijk ik graag!

    over de bloggersmoeheid: het is een beetje een vanzelfsprekend gevolg van het 23dingen-gedoe, denk ik - iedereen is er 1 a 2 jaar geleden in gestapt met het idee 'ik probeer het eens', & nu haakt de grote groep weer af - en dan heb je twitter natuurlijk, waar die bloggersmoeheid (jammer genoeg, soms) niet van kracht lijkt ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Occy,
    'Alle reacties zijn fijn, maar sommige...' Dankjewel, dit geeft de burger beslist weer even moed, net wat ik nodig had.
    Dat jij niet erg naar reacties op je blog uitkijkt vermoedde ik al, vandaar dat ik er niet snel toe overga er eentje te geven (al waren het er misschien inmiddels toch al te veel). Dit deed me ook aarzelen om een linkje naar je te maken, maar ik deed het uiteindelijk toch. (Je weet wel raad met eventuele lastige nieuwe lezers neem ik aan, en er zullen bovendien maar weinig lezers van mijn blog zijn die het jouwe nog niet kennen.)
    Ik zou me graag net zo onafhankelijk voelen van commentaar als jij, maar helaas, ik ga toch vaak aan wat ik opgeschreven heb twijfelen als niemand er op ingaat. Dit ondanks het feit dat de blogs die ik het meest bewonder nu juist niet opvallen door grote aantallen reacties én door het andere feit dat soms de onbenulligste 'postjes' de meeste reacties oproepen.
    Op de plaatjes doe ik altijd mijn best (ik bedoel op het ernaar zoeken). Prettig om te lezen dat dat niet voor niets is.
    Wat betreft de bloggersmoeheid heb je denk ik gelijk. Ik ervaar zelf bloggen als tamelijk verslavend, was dat niet zo dan was ik er allang mee opgehouden.
    Twittermoeheid zal over een tijdje ook wel komen denk ik. Benieuwd wat we dán weer krijgen...
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Occy, p.s.
    Ik vraag me ineens, op grond van je reactie, af of mijn verwijzing met nummertjes wel duidelijk genoeg was (ik heb het inmiddels met dubbele punten nog een beetje verduidelijkt hoop ik). Je was '5' maar herkende je misschien in '6'. Dat zou overigens qua tekst ook kloppen, maar ik bedoelde daar BoekenDingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha schrijver: fijn dat je je reflecties met ons deelt. Velen zullen je gevoelens herkennen!
    Maar ik zit nu wel voorlopig in het 'alledaagse' hokje :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @schrijverdezes: nee hoor, had me meteen herkend in nr-tje vijf ;-) - overigens vraag ik me ook wel al enige tijd af wie achter het fantastische BoekenDingen zit ...

    en je hoeft je heus niet in te houden wat reacties op m'n blog betreft, - ik zie ze graag komen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Festina,
    Zat Martin Bril ook niet in dat hokje? Aan hem dacht ik even toen ik jou er in stopte. Troost dat je een beetje? Zo niet: excuses! Ik weet dat je ook over andere dingen schrijft, maar je columns over het leven van alledag bevallen me zeer.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Occy,
    Ja, die vraag over de maker/maakster van BoekenDingen houdt mij ook wel eens bezig. Maar het mysterie is mooier eigenlijk. Het is een geweldig blog in elk geval.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Boeiend werk met nieuwe uitdagingen. Da's een mooie manier om door Schrijverdezes in het zonnetje gezet te worden! Waarvoor dank.

    Over reactiemoeheid had ik nog niet nagedacht, maar er zit wat in. Als ik druk ben (en ohoh wat is dat vaak), neem ik genoegen met even snel alle blogs te scannen. Reageren doe ik dan meestal alleen nog even kort en snel als me echt iets opvalt.

    Ja, natuurlijk is het 'lekker' om reacties te krijgen, dat is één van de motivaties om te blijven bloggen. Maar wees niet te streng voor jezelf en je lezers. Snelheid blijft bepalend bij dit medium. Hoe langer een post, hoe meer dat kan afschrikken om te lezen, en hoe moeilijk het kan zijn om (even snel) een (korte) reactie te geven. En veel schrijven is geen garantie voor veel reacties.

    Heb je er wel eens aan gedacht om zo'n snelkeuze aanvinkregeltje (ik weet echt even geen betere benaming!) toe te voegen onderaan je posts? Ik heb dat ook, je hebt er vast al wel eens iets aangevinkt. Daarmee geef je je lezers de kans kort te laten weten dat ze je hebben gezien en wat ze er van vonden. Je kunt zelf de tekst bepalen. Kijk maar bij de Indeling van je Blogberichten.

    En voor de rest, gewoon blijven doen wat je leuk vindt, schrijven én reageren.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh ja, er is ook weer een blogkermis gestart. Heb je weer wat om over te schrijven ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @ schrijver: ik plaagde je maar een beetje!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ha schrijver,

    Bedankt voor je tip over het boek van Dirk van Weelden, ga meteen even kijken.
    En je hebt gelijk: reacties op je blog zijn een stimulans om verder te schrijven. Maar ik wil wel graag een zinnige reactie kunnen geven en we hebben het al eens eerder over de categorie "instemmend gemompel" gehad. Misschien helpt zo'n aanvink dingetje zoals Astrid voorstelt?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dag Astrid,
    Het ligt er denk ik een beetje aan welk doel je voor ogen hebt met bloggen. De een wil vooral graag gelezen worden, de ander wil graag in gesprek komen. De een zoekt uitbreiding van zijn/haar netwerk, de ander houdt van leestips. Ik noem maar wat.
    Streng voor mijn lezers? Ik dwing toch niemand ergens toe? Het idee van reactiemoeheid opperde ik in het algemeen, als mogelijke verklaring voor blogmoeheid.
    Het staat iedereen vrij om mijn stukjes te lang te vinden, maar een ding is zeker: de gave mij kort en krachtig uit te drukken mis ik, dus ze zullen lang blijven. Als ik daardoor geen lezers meer overhoud stop ik met bloggen en ga corresponderen met iemand die van lange brieven houdt ;-)
    De aanvinkrondjes op je blog had ik wel gezien maar ik heb er nog geen gebruik van gemaakt. Ik zal ze ook niet voor mijn eigen blog aanmaken, maar evengoed bedankt voor de tip én voor de tip over de nieuwe blogkermis.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Iemand wel eens gekeken op Middenmoterroerselen.blogspot.com? Ook aardig!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ha Festina,
    Gelukkig! Ik bedoelde het in elk geval als compliment, maar misschien deed het je teveel denken aan de 'kopieerlust des dagelijkschen levens'? Want, zoals ik hier ontdekte, 'Het realisme van den kopieerlust des dagelijkschen levens staat den klassikus tegen'.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ha Tenaanval,
    Ik vind eerlijk gezegd instemmend gemompel ook al fijn. Ik denk dat jij onafhankelijker bent van wat 'men' ervan vindt, dat bewonder ik maar zelf hou ik wel van een beetje bevestiging. Ook tegenwerpingen ervaar ik overigens als positief: in elk geval een teken dat men even heeft stilgestaan bij wat ik beweerde.
    Die aanvinkdingetjes zijn niks voor mij. Ze zeggen me niet meer dan géén reactie.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dag Anoniem,
    Ik heb het blog dat je noemde bekeken en herkende de Albert die me onlangs iets schreef over Het Bureau. De stukjes zijn inderdaad aardig, zoals je al zegt, maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik ze waarschijnlijk niet regelmatig zal lezen. Dat heeft alles te maken met tijdgebrek en moeten kiezen. Er zijn veel te veel blogs om ze allemaal te kunnen lezen. Ik hou er hooguit 10 min of meer geregeld in de gaten en zelfs dat lukt niet altijd.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ha Schrijver,
    Hier dtvdb, hier Anna. De j.m. waarschuwden me al voor de poes. Misschien wordt het tijd voor een nieuw Ding!
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dag schrijver,
    Deze keer over reacties niet te klagen in elk geval!!
    Uit je quizz had ik de nummmers 1,2 en 3 goed geraden. Nr.4 en 5 kende ik niet. Je had voor Sofie nog wel een categorie 7 kunnen maken vind ik, uit je reacties op haar blog meen ik op te mogen maken dat je haar blog ook erg waardeert. Wie nr.6 maakt weet/wist ik, het is het eerste blog dat ik las. Er stond een artikel over in mijn (Volks-)krant. Als ik me goed herinner zijn het 2 Belgische heren die het blog maken, zonder een bepaald oogmerk, gewoon uit liefde voor het boek, de literatuur.
    Met occy ben ik het eens: je meningenstukjes zijn sterk, je plaatjes goed gevonden en gekozen. Je boekrecensies bevallen me eerlijk gezegd iets minder, maar anderzijds brachten ze me toch tot het lezen en/of aanschaffen van een aantal boeken.
    Het nut van een reactie? Geen. Hooguit heeft mijn reactie, althans bij jou, effect.Het nut van een blog, that's the question.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ha Anna,
    Ik was vergeten te waarschuwen. Dom & sorry! Gelukkig dat de j.m. opletten.
    Ja, een nieuw Ding! Heb je een suggestie?
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ha AvA,
    Nee, niks te klagen, maar ik wou ook niet klagen hoor. Het was een theoretisch stukje, waarin ik me afvroeg of reactiemoeheid bij de een tot blogmoeheid bij de ander kan leiden.
    Grappig dat je er een quiz in zag, het leek er misschien een beetje op omdat de 'antwoorden' onderaan stonden. Het was niet mijn bedoeling een lijstje te geven van blogs die ik bewonder, maar alleen wat voorbeelden van verschillende soorten blogs. Ik had inderdaad ook nog een blog met veel foto's kunnen noemen, maar daar dacht ik niet aan.
    'Boekrecensies' is een veel te groot woord. Als je daar aan denkt kan het ook niet anders of mijn stukjes over boeken stellen je teleur. Recenseren is een vak. Wat ik doe is slechts opschrijven wat ik van een boek vond. Dat is amateurswerk. Ik ben nu natuurlijk wel heel benieuwd tot het lezen van welke boeken ik je heb aangezet en hoe je ze vond. Het schrijven over wat ik las is vooral leuk voor mezelf, omdat ik snel vergeet wat ik gelezen heb en het nu nog eens kan opzoeken. Natuurlijk kan dat ook in een privé-document, maar een blogger is ijdel, anders blogde hij niet.
    Het nut van bloggen? Goeie vraag. Ik denk er maar liever niet over na. Misschien vergelijkbaar met het nut van wandelen, fietsen, breien, naar muziek luisteren? Ik geloof eigenlijk niet zo in het 'nut' van dingen, maar áls het bestaat lijkt dat van lezen me groter dan dat van bloggen. En daarmee bedoel ik het lezen van boeken. Jij zou jezelf dus de vraag kunnen stellen: waarom lees ik blogs terwijl ik in diezelfde tijd boeken kan lezen?
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Af en toe zulke lovende woorden lezen over je weblog is meer dan voldoende kompensatie voor het krijgen van weinig reakties (hoewel dat best meevalt hoor).
    Op de vraag wie er achter BoekenDingen zit wilde ik eigenlijk niet reageren want met de opmerking: "Maar het mysterie is mooier eigenlijk" van Schrijverdezes is heel goed te leven als bescheiden mens.
    Maar toen kwam daar AvA met de onthulling over BoekenDingen: "Er stond een artikel over in mijn (Volks-)krant. Als ik me goed herinner zijn het 2 Belgische heren die het blog maken".
    Dit idee moet echt gecorrigeerd worden, voor dat het als vaststaand feit voort gaat leven.
    Hoogstwaarschijnlijk is AvA in de war met De Papieren Man (terecht alom geloofd en geprezen), waar journalist Dirk Leyman met medewerking van Hans Cottyn (beiden Vlaming) de wereld hoogwaardig literair nieuws serveren.
    Ik ben van boven de rivieren, ik doe het alleen, en ik vind het leuk om berichten te maken die er ook nog aangenaam uitzien. Ik geloof dat ik daar inderdaad die 'intrinsieke bevrediging' uit haal.
    En verder? Het blijft gewoon kiezen. Lezen, tuinieren, vissen, boekjes drukken, twitteren of bloggen.
    - Hans van den Bergh

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Dag Hans,
    Met je reactie voel ik me enigszins verlegen maar ook zeer vereerd. Door te vrezen dat een misverstand in een reactie op dit blog een eigen leven zou kunnen gaan leiden, sla je mijn blog veel te hoog aan.
    Het voelt een beetje als een primeur en een onthulling dat je zomaar je naam noemt. Ik dacht tot nu toe dat wie BoekenDingen maakte een zeer goed bewaard geheim was, en dat ook moest blijven.
    Ik ben natuurlijk meteen even gaan googelen, maar je naam is toch net iets te algemeen om zeker te kunnen weten wie je bent. Gelukkig maar, want het mysterie vind ik inderdaad mooier.
    'Weinig reacties' is relatief natuurlijk. Ik bedoelde het in verhouding tot de schoonheid en informatieve waarde van je blog. Je lezers zouden je daar best eens wat vaker voor mogen bedanken.
    Ik dacht al dat het niet klopte dat BoekenDingen uit Vlaanderen zou komen, want het accent van de informatie ligt daarvoor voor mijn gevoel toch teveel op Nederlandse evenementen e.d. Maar ik lees De Volkskrant niet, dus ik wist het niet zeker.
    Ik hoop dat je er nog lang plezier in zult houden om BoekenDingen te maken want het is een geweldig weblog. Bijna niet te geloven dat één man dit voor elkaar krijgt!
    Groet, schrvrdzs
    p.s. Wat betreft dat kiezen: dat je blogt is duidelijk, maar je leest neem ik aan toch ook? Hoe zit het met tuinieren, vissen, boekjes drukken en twitteren? Het kan haast niet anders dat je dáár niet aan toekomt, maar wie weet.

    BeantwoordenVerwijderen