WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

vrijdag 26 juni 2009

Onderweg


Vanwege de warmte een kort postje. Gisterochtend in de trein pakte ik mijn boek, De stem van mijn moeder, van Abdelkader Benali. Schuin tegenover me zat een man die zijn vriendin aanstootte en op mijn boek wees. Ik hield het even omhoog om het haar te laten zien en de man zei: 'De schrijver van dat boek is een vriend van me. Ik ken hem al heel lang, we zijn samen opgegroeid.' Ik zei dat hij dan zeker ook wel de film (over de schrijver) gezien had en hij zei ja. Ik zei: 'Het lijkt me een aardige man.' Hij zei: 'Het is een goeie jongen. En heel slim.' Ik zei: 'Ja, dat geloof ik zeker.'

Vanmorgen zat ik in de trein naast een jongen die Don Quixote aan het lezen was, in het Engels. Hij was op blz. 475.

Literatuur is overal.

Foto van Flickr, gemaakt door Julie70

14 opmerkingen:

 1. En, hoe beviel dat?
  Praten in de trein over een schrijver? Als je dit tenminste een gesprek zou willen noemen...
  (het wvfcwoord is slome, ha,ha)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag schrijver,
  Na een weekje fietsen heb ik je postings gelezen. Je bent goed op dreef deze maand, leuke stukken, geïnspireerd. Je beweerde ooit maar twee boeken per maand te lezen, dat is aantoonbaar onjuist. Je vroeg een keer in een reactie tot het lezen van welke boeken je me had gebracht . Zeker weten: Tommy Wieringa (Joe Speedboat);Pennac;(meer) van Grunberg.Pfeiffer. Mogelijk ook Safran Foer (of komt die van Scribbles?)
  Je vroeg ook een keer naar het boek dat ik mijn man in de hand drukte, 't eerste boek dat-ie zou gaan lezen in z'n op dat moment 22-jarige leven: Paul Gallico, Love of the seven dolls. Niet omdat ik het zo'n topboek vond, maar onze collectie (we zaten toen een paar jaar in Afrika) had maar zo'n honderd titels en het boek was niet te dik, gemakkelijk te lezen, en er zat een plot in. De volgende was Steinbeck.
  Blijf verleiden zou ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Tenaanval,
  Dat beviel goed. Ik zou het, met Maarten Koning uit Het Bureau, wel 'een geslaagd menselijk contact' willen noemen. Ik twijfelde of ik het in mijn stukje erbij zou zetten, maar het leek me overbodige informatie, maar in een reactie kan het alsnog: het was een mooie zwarte jongeman met dreadlocks (de 'elegante' variant), grote zonnebril, enorm horloge en blauwe glimmende sportschoenen. (Zijn vriendin was blank.)
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag AvA,
  Jij fietst duizenden kilometers per jaar zeker? Petje af! Nog literaire plaatsen gezien deze keer?
  Dat van die twee boeken per maand is een gemiddelde over jaren. De laatste tijd lees ik wat meer, ook wel een beetje om iets te bloggen te hebben, daarnaast omdat ik de afgelopen anderhalf jaar door het bloggen weinig gelezen heb en ik dat wil veranderen. De boeken die ik de laatste tijd las zijn wel allemaal 'makkelijk-lezen'-boeken.
  Ik kijk ervan op tot hoeveel boeken ik je blijkbaar 'verleid' heb. Als er iemand veel leest ben jij het wel! Over Foer hadden Astrid en ik een keer een korte discussie, dus dat kunnen we allebei geweest zijn.
  Wat heb je van Pfeijffer gelezen? Toch niet Het grote baggerboek hoop ik? Ik heb altijd gedacht dat ik dat nooit iemand zou durven aanraden...
  'Maar' zo'n 100 titels in Afrika? Mij lijkt het juist veel. Wie waren die 'we' die die boeken hadden?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk, wat een literaire discussies en verleiding. En nog wel met een mooie jonge zwarte man!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Festina,
  Later las ik in De stem van mijn moeder over een 'bende' van kinderen uit de buurt waar de hoofdpersoon (en vermoedelijk de auteur zelf ook) vroeger bijhoorde, en dacht: daar zat die man uit de trein vast ook in.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weet je zeker dat het Ruud Gullit niet was?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Festina,
  Komt die uit R'dam dan? Hij las wel een sportblad trouwens...
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kijk, daar heb je het al. Een broer soms? Waar Gullit woont: ik zou het echt niet weten....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Festina,
  Ik weet maar weinig van voetbal (40 jaar geleden hield ik het nog bij) en nog minder van voetballers, maar ik meen ergens gezien te hebben dat Gullit geen dreadlocks meer heeft... Kan dat? Het zou te googelen zijn neem ik aan, maar daar is het te warm voor.
  Ik wil het wel op een broer houden, als je dat leuk vindt. Dan ben je nu drie (theoretische) handrukken van G. verwijderd.
  Groet, schrvrdzs
  p.s. En (broer of niet) van Benali natuurlijk, wat mij persoonlijk meer aanspreekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Schrijver,
  Ruud Gullit heeft sinds 2007 geen dreads meer.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Anna,
  Ik dacht al zoiets. Fijn dat jij het zeker weet. (Of waren het de j.m.?)
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Schrijver,
  Nou, raad eens...de j.m. zouden ook wel dreads willen, maar onze haren zijn niet lang genoeg.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Anna,
  Misschien extensions? Ik herinner me dat een van jullie iets dergelijks had.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen