zaterdag 13 juni 2009
Bibliotheek 010, zaterdagmiddag
De verzamelbundels van C. Buddingh' moest ik een paar weken geleden na drie keer verlengen weer inleveren en omdat ik ze begon te missen (ik zal ze eerdaags maar eens tweedehands proberen te kopen) begaf ik mij vanmiddag naar de Centrale van Bibliotheek Rotterdam om ze opnieuw te lenen. Toen ik er toch was nam ik meteen een (tweede) kijkje op de onlangs geopende 'Jongerenvloer'. Het was daar, net als de vorige keer, niet druk. Eén 'jongere' lag op een loungebed en zijn aanwezigheid riep bij mij de vraag op of hij er misschien voor ingehuurd was, want erg gezellig leek het me niet om daar in je eentje (te kijk) te liggen. Hier en daar had zich een jongere verschanst in een grote blankhouten stoel waarin je blijkbaar iets kon beluisteren. In een hoek zaten een stuk of 10 van de jongste jongeren (een jaar of 12 à 14) met koptelefoons op achter pc's, naar ik aanneem bezig een computerspel te spelen.
Nee, ik ben helemaal niet tegen gamen in de bibliotheek. Bij die jochies thuis is er waarschijnlijk geen geld en/of geen plaats voor. Ze waren allemaal 'allochtoon' en R'dam is de armste stad van Nederland. Maar ik dacht wél dat aan elk van die kids thuis een pc geven misschien een stuk voordeliger zou zijn geweest.
Ik vraag me af wie bedacht heeft dat 'jongeren' dol zouden zijn op grote grenenhouten meubels. Het deed mij nogal denken aan de zogeheten 'tienerkamers' die je vroeger (of misschien nog wel) o.a. bij Wehkamp kon kopen. Maar over smaak valt te twisten natuurlijk en de 'jongeren' zelf zullen ongetwijfeld inspraak hebben gehad.
Daarna ging ik naar de afdeling romans en poëzie. In het gangpad tussen twee romankasten lag een wit (katoenen) zakdoekje. Het enige teken dat daar de laatste dagen (hoe vaak wordt er gestofzuigd?) iemand geweest moet zijn. Iemand, die net als ik, bijna moest huilen? Verder bevonden zich tussen de romankasten twee middelbare dames die een streekroman-omnibus bekeken en daarna terugzetten, en in een ander pad een middelbare meneer. Meer mensen zag ik niet. De boeken stonden stijf in het gelid, sommige kasten waren zó vol dat er geen boek meer bij kon. Bij de poëzie was één man, die in een stoel voor zich uit zat te staren. Misschien had hij net een tot nadenken stemmend gedicht gelezen. Buddingh' stond weer op zijn plaats en ik nam ook nog twee bundels van Deelder mee. Mij hoor je niet klagen.
Over de digitale bibliotheek wil ik het niet hebben, maar de 'fysieke' bibliotheek lijkt me meer en meer een schijnvertoning te worden. Duizenden boeken onder honderden lampen (Bibliotheek R'dam) staan klaar voor enkele tientallen mensen.
Het zal wel komen doordat het zaterdag was en mooi weer, maar ik herinner me toch echt dat het tien jaar geleden op een zaterdag met mooi weer heel wat drukker was.
Een plaats waar het nog wél een beetje druk was, was het grote vloerschaakbord in de hal: daar hield zich een twintigtal (vrnl. oudere) heren op.
Je kunt e.e.a. natuurlijk ook positiever benaderen en dat is vast en zeker beter. Zie dit stuk op het weblog van 'Ritanila', die ik sinds ik haar 'volg' op twitter zeer ben gaan bewonderen vanwege haar enthousiasme, energie en vele activiteiten. Aan haar ligt het niet. Maar waaraan dan wel?
Naschrift op 14-6:
Ik herinnerde me dat ik een tijdje geleden een verwant stukje, maar dan over de OBA, gelezen had, maar wist niet meer van wie en waar. Na lang zoeken dacht ik ineens aan Google-blogsearch (geleerd bij de 23dingen) en toen had ik het in een paar seconden. Zie hier.
'Enkele uren later':
Ik weet nu eindelijk hoe ik dat stuk over de OBA destijds gevonden heb, 'gewoon' via ZB Digitaal, waar er deze blogpost aan gewijd was. Iets onthouden valt niet altijd mee... (Dan moet je het ook ergens noteren sukkel. Inderdaad.)
Foto van Flickr, gemaakt door Michel Banabila.
Labels:
bezoekersaantal bibliotheek,
bibliotheek
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik heb eens uit nieuwsgierigheid aan mijn zoon gevraagd of hij - als er in ons dorp een gamezone zou worden ingericht - daar wel eens heen zou gaan. Hij zei dat hij dat zeker zou doen. Waarom dan vroeg ik hem. Nou, gewoon om anderen te ontmoeten, samen te spelen en zo. Maar ja, eerst zien en dan geloven dacht ik al...
BeantwoordenVerwijderenHa Festina,
BeantwoordenVerwijderenWat voor een dorpsbibliotheek of de bibliotheek van een kleine stad geldt en misschien ook voor een wijkbibliotheek in een grote stad, nl. dat de kans groot is dat je er bekenden aantreft, geldt veel minder voor de centrale bibliotheek van een grote stad als R'dam. Dus wat in zo'n centrale niet zo erg loopt, kan elders best een succes worden. En andersom. Maar dit verzin ik ter plekke hoor.
Groet, schrvrdzs
Ha Schrijver,
BeantwoordenVerwijderenDe j.m. hebben het over niets anders dan ingehuurd worden om op een loungebed te liggen!
Groet, Anna
'dedicima'
Ha Anna,
BeantwoordenVerwijderenToen ik het woord 'loungebed' opschreef moest ik meteen aan de j.m. denken. Het bed in de bibliotheek heeft geen ruitjes, maar er passen minstens tien communes op.
Groet, schrvrdzs
Het werkelijke aantal bezoekers van bibliotheken verdwijnt altijd in kille jaarstatistieken, die meer verhullen dan ze openbaren.
BeantwoordenVerwijderenIk ben benieuwd wat de uitslag zou zijn als er in het hele land 100 mystery guests zouden neerstrijken om ter plekke het aantal bezoekers te tellen.
Ik zou graag eens willen lezen welke bibliotheken nu nog wel heel druk zijn, structureel, en waarom.
Mijn gevoel zegt me dat het op de meeste plaatsen is zoals jij het nu beschrijft maar ik heb niets om dat mee te onderbouwen. Ik zeg het alleen vanwege de dingen die ik zelf heb gezien of lees in het schrijven van anderen.
De laatste keer dat ik in de bieb was, was het zoveel drukker. Maar ik ga altijd op het laatste nippertje voor sluitingstijd. Blijkbaar ben ik niet de enige ;)
BeantwoordenVerwijderenHa Edwin,
BeantwoordenVerwijderenIk kwam vroeger elke week in de bibliotheek (Centrale van Bibliotheek Rotterdam) en toen was het echt drukker dan nu. Ik ben blij dat er een bibliotheek is, maar ik vraag me wel af of er niet erg veel geld in de gebouwen gaat zitten dat misschien beter aan iets anders besteed kan worden.
Het studiecentrum in Bibliotheek Rotterdam zit wél altijd vol en er wordt ook her en der in de bibliotheek gestudeerd en huiswerk gemaakt en overlegd over werkstukken. De boeken lijken slechts een soort decoratieve functie te vervullen. Ik vraag me af hoe snel het zou opvallen als een deel ervan door dummies vervangen zou worden.
Groet, schrvrdzs
Dag Duckie,
BeantwoordenVerwijderenJa, dat is tenslotte bij AH ook zo. Dus misschien is het drukke tijdstip gewoon verschoven. In welke bibliotheek was je, ook in R'dam?
Groet, schrvrdzs
Mijn neefje en nichtje die in Amsterdam wonen gaan graag naar de OBA ... maar eigenlijk alleen om er te studeren. Kennelijk is er door die boeken een goede werksfeer, net als dus in de Bibliotheek Rotterdam...
BeantwoordenVerwijderenDag Kuipje,
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij is de bibliotheek inderdaad een geliefde plek om te studeren. Mij dochter gaat er ook af en toe zitten omdat ze vindt dat ze er minder afleiding heeft. (Dat doet me er ineens aan denken dat ik daar al eens iets over schreef.)
De vraag is wel of je een dergelijke sfeer niet voordeliger kunt realiseren. Misschien geven de boeken er toch een soort plechtigheid aan? Maar vervangen hoeft dan eigenlijk niet meer.
Groet, schrvrdzs
Tenzij de stroom uitvalt natuurlijk!
BeantwoordenVerwijderenHa Festina,
BeantwoordenVerwijderenWat gebeurt er dan, als de stroom uitvalt? Ik vrees dat ik je even niet kan volgen. Is er een verband met electriciteitscentrale?
Groet, schrvrdzs
Nee, als de stroom uitvalt, moeten ze vanzelf weer aan de boeken!
BeantwoordenVerwijderenHa Festina,
BeantwoordenVerwijderenLaptops hebben toch batterijen? En in het donker kun je ook niet lezen... Dan gaan we verhalen vertellen!
Groet, schrvrdzs
Ja, dat is het allerbeste!
BeantwoordenVerwijderenHa Festina,
BeantwoordenVerwijderenEerst maar eens een plan maken hoe we de stroomvoorziening kunnen onderbreken.
Groet, schrvrdzs
:)
BeantwoordenVerwijderenSchrijver,
BeantwoordenVerwijderenVerhalen vertellen, dat doet me denken aan vorig jaar in Uganda. We zaten onder een sterrenhemel (echt schitterend), met elkaar naar een verhaal te luisteren. Onze dominee vertelde en het werd vertaald door de broer van onze gastvrouw. Met een hele groep mensen, Ugandeze en Nederlanders, onder een echt prachtige sterrenhemel midden op een stukje grond tussen de lemen hutjes. Een van de mooiste herinneringen aan deze reis.
Groet,
Aagje M
Dag Aagje,
BeantwoordenVerwijderenJa, zoiets blijft je wel bij, dat begrijp ik. Mooi, zo'n herinnering.
Groet, schrvrdzs
Uit mijn hoofd heeft Bibliotheek Rotterdam per jaar 3,4 miljoen bezoekers. Per uur, per dag en per vestiging verschilt dat aantal natuurlijk. Ik heb er statistieken van maar weet niet of die openbaar zijn.
BeantwoordenVerwijderenVoorzover mij bekend heeft alleen de OBA meer bezoekers.
De Jongerenvloer is nog vrij nieuw, er staan nogal wat activiteiten op stapel. M.i. essentieel om de doelgroep te benaderen.
Of er vroeger meer of minder bezoekers waren zou ik op moeten zoeken, op bepaalde tijden zijn er beslist te weinig zitplaatsen, dat weet ik uit persoonlijke ervaring...
Rita Niland
Ha Rita,
BeantwoordenVerwijderenDank voor je reactie. Dat er veel mensen in de bibliotheek komen geloof ik wel. Op zaterdagmiddag is het volgens mij wel stiller dan een jaar of 10 geleden, maar dat zegt natuurlijk weinig. Ik zie wel dat er altijd mensen zitten te studeren of huiswerk te maken en het studiecentrum zit volgens mij heel vaak vol.
Maar waar het me vooral om ging is dat het lijkt of de mensen niet (meer) voor de boeken komen. En dan vraag ik me af of we niet moeten nadenken over de vraag of zo'n mooi gebouw vol boeken nog wel nodig is, als het de mensen alleen maar om de tafels gaat.
Ik hoop dat het lukt om de Jongerenvloer wat meer leven in te blazen. Activiteiten zijn daar natuurlijk heel geschikt voor. De keren dat ik er even rondkeek vond ik het er nogal saai, maar dat kan veranderen. Misschien is het er 's middags na schooltijd ook anders dan op zaterdag.
Mijn stukje was misschien een beetje chagrijnig, dat realiseer ik me. Dat komt omdat ik nogal treurig thuiskwam uit de bibliotheek en het toen van me af probeerde te schrijven.
Ik ben ook 's in de OBA wezen kijken, een keer bij DOK, een keer in de ZB. Het was in alle drie die bibliotheken toen ik er was heel stil. Misschien steeds het verkeerde moment, maar ik kon er gisteren even niet meer tegen. Ik zou willen dat de bibliotheek de ontmoetingsplek bij uitstek was en dat de mensen er met elkaar over boeken praatten.
Groet, schrvrdzs
p.s. Ik was er (toevallig) ook toen het Spritueel Festival gehouden werd. Hartstikke druk in de hal. Ik dacht toen: de hele bieb is een spiritueel festival! Waarom zijn jullie dáár niet?! (Ik bedoel dat alle boeken bij elkaar natuurlijk in feite een enorm 'feest voor de geest' zijn.)
p.p.s. Als je cijfers hebt of ergens weet te staan over uitleningen gedurende b.v. 10 jaar dan ben ik daar wel benieuwd naar (als ze een beetje begrijpelijk zijn).
Het is daar toch vaak wel druk volgens mij (in rotterdam, ik kom daar wekelijks). Bibliotheken zijn vooral heel populair bij groepen die niet zo digi minded zijn. Het is ook geen commerciele organisatie.
BeantwoordenVerwijderenDag Tobias,
BeantwoordenVerwijderenPrettig om te horen dat het toch ook vaak druk is in Bibliotheek Rotterdam. Dat lijkt me goed voor het voortbestaan ervan. Kom jij er om boeken te lenen of voor iets anders?
Groet, schrvrdzs