WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 30 juli 2008

Op bezoek in de Zeeuwse Bibliotheek, vervolg

Wetenschapsdag 2007 in de ZB

Bij mijn recente bezoek aan de Zeeuwse Bibliotheek kreeg ik de indruk dat het daar barst van de boeken. Ik had dat al wel eens eerder gedacht omdat eigenlijk altijd als ik een boek zocht via PiCarta, de ZB een van de vindplaatsen bleek. Ik vond het erg leuk om nu met eigen ogen te zien waar al die boeken zich bevinden. Als de diverse catalogi maar goed genoeg zijn zullen in elk geval de boeken die zich in het magazijn van de ZB bevinden de mensen die er naar op zoek zijn wel bereiken.

Ook in de open uitlening staat volgens mij een schat aan boeken. En dáár was het dat iets mij in negatieve zin opviel: ik zag duizenden boeken, maar slechts enkele mensen. Dit lijkt me geen verschijnsel dat alleen de ZB treft, want in Bibliotheek Rotterdam, waar ik onlangs weer eens was, was het beeld hetzelfde, al wordt daar de aanblik wat verlevendigd door groepjes scholieren die rond de tafels zitten en daar zo te zien huiswerk en werkstukken maken (en als het personeel het niet ziet chips eten). Maar mensen die boeken lopen te zoeken zie je ook daar maar weinig. Natuurlijk kan ik op grond van zo'n enkel bezoekje niet echt een oordeel vellen, maar opvallend was wel dat ik in Bibliotheek Rotterdam een personeelslid tegen een collega hoorde zeggen dat het die dag lekker druk was en dat Edwin iets dergelijks tegen mij zei in de ZB, terwijl ik zelf in beide gevallen juist dacht: wat is het hier stil!

Ik heb op Flickr foto's gevonden van evenementen in de ZB, o.a. van de wetenschapsdag (zie boven) en van Nederland Leest (zie onder), en daar blijkt overduidelijk uit dat het er ook heel druk en levendig en zelfs swingend kan zijn. Een collega aan wie ik vertelde dat ik in de ZB was geweest zei ook meteen: 'Dat lijkt me een leuke bibliotheek, daar lees je altijd van die leuke dingen over.' Dat is uiteraard prima & prachtig, maar wat zou het mooi zijn als er op een gewone dag ook wat meer mensen waren. Al die boeken die daar maar in de kast staan, is dat eigenlijk niet een beetje zonde?

Toen ik de ZB verliet en naar het centrum van Middelburg liep was het contrast wel erg groot: op straat en in de winkels was het juist erg druk, óók in de boekwinkel, dus het ligt er niet aan dat de mensen niet meer van lezen houden. Nu weet ik wel dat het op een niet zo mooie zomerdag vooral vakantiegangers zijn die door Middelburg lopen en daar aan het winkelen zijn, en dat die nu eenmaal niet zo snel een bibliotheek zullen binnenlopen, maar het verschil tussen binnen en buiten de bibliotheek gaf me toch te denken. Maar helaas, ook na dat denken weet ik nog niet wat er aan te doen is...

Blijft over de vraag of de ZB inderdaad aan mijn beeld van de idale bibliotheek voldeed. Maar daarover een volgende keer (want zo blijft er nog iets te bloggen over).

De foto's komen van drhenkenstein's photostream bij Flickr. Zijn foto's van de ZB vind je hier.


Aftrap Nederland Leest 2006 in de ZB

4 opmerkingen:

 1. Ja, qua bezoekers is het lastig concurreren met de boekhandel. Maar gelukkig is het hier niet altijd stil. Afgelopen vrijdagmiddag was het nog druk bij een taxatiedag van oude munten en postzegels. OK, hadden we niet zelf georganiseerd, maar toch volk over de vloer.

  De foto bovenaan je stukje is overigens genomen op de Wetenschapsdag 2007, niet in 2006.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Henk,
  Wat leuk, deze onverwachte reactie! Ben jij de collega die bij Edwin op de kamer zit of toch niet? De foto bij je reactie helpt me niet erg... Ik heb trouwens niet goed genoeg opgelet in de ZB, wat al bleek uit het feit dat ik dacht dat er 12 computers stonden, wat er dus 40 zijn.
  Ik keek even naar je blog en ik vind het erg leuk dat er leesadviezen op staan, dus dat ga ik vaker lezen. 'Het lot van de familie Meijer' ben ik aan het lezen en ik vind het mooi, maar misschien toch iets te langdradig.
  Ik was tijdens mijn vakantie ook een tijdje in Vlissingen in de bibliotheek en daar was het in de aangrenzende boekhandel ook drukker. Eigenlijk is dat raar want in de bibliotheek kun je overal in bladeren en gaan zitten lezen, terwijl dat in de boekhandel toch niet echt de bedoeling is. Vooral voor kinderen moet een bibliotheek toch veel leuker zijn omdat je daar in alle boeken mag kijken?
  Het jaartal bij de foto heb ik veranderd. Alwéér niet goed opgelet, sorry. Het zag er trouwens heel leuk uit, die wetenschapsdag bij jullie. En als daarna die kinderen eens bleven komen om boeken en tijschriften over techniek enzo te lenen, dat zou mooi zijn, of werkt het inderdaad zo?
  Dank voor je reactie en hartelijke groet, schrijverdezes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, ik werk een verdieping lager (begane grond) bij de sectie Jeugd, Muziek en Romans (en dan vooral met en voor kinderen). De Wetenschapsdag is echt een gezinsuitje op de dag zelf (er komen dan ineens veel vaders).

  De indeling van onze bibliotheek is nu nog erg functioneel, maar er zijn wel ideeën over herinrichting zodat het verblijf ook wat aangenamer wordt. Als alles volgens plan verloopt komen er volgend jaar zelfbedieningsbalies en dan gaat de hele verdieping op de schop. Wordt vervolgd...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Henk,
  Goed dat je het er bij zet van die verdieping, want ik dacht dat Edwin op de tweede zat, dat moet dus de eerste zijn. Het is nu wel duidelijk dat ik niet goed genoeg om me heen heb gekeken. Maar misschien kun je je wel voorstellen dat zoiets je overkomt als je tegelijkertijd het genoegen hebt naar Edwin te luisteren...
  Wij hebben elkaar in de ZB dus niet ontmoet, leuk je nu toch 'virtueel' te leren kennen.
  Dat de inrichting van de begane grond minder 'functioneel' wordt lijkt me wel een verbetering. Vooral de kinderhoek vond ik nogal keurig, dat zou leuker kunnen denk ik.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen