WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

maandag 7 juli 2008

Op zoek naar Geertje

De divan van Freud (dé plaats voor vrije associatie)
Foto: Freud Museum, Londen

Stel dat ik nu pas op zoek zou zijn gegaan naar Geertje, hoe zou dat met de 'moderne mogelijkheden' zijn verlopen? Kopen zou in elk geval eenvoudig zijn geweest, want bij Boekwinkeltjes vond ik 7 exemplaren, in prijs variërend van 5 tot 35 euro (maar die laatste is dan ook afkomstig uit de bibliotheek van Karel van het Reve).

En had ik het ook kunnen lenen bij een bibliotheek? Na intikken van 'Johan de Meester' in het zoekvenstertje van WorldCat is de 6e treffer al Geertje, nog op de eerste pagina, dus snel gevonden. Doorklikken geeft 31 plaatsen waar het boek te vinden is: natuurlijk de KB en verder veel universiteitsbibliotheken, waarvan de dichtstbijzijnde (voor mij) die van de Erasmus Universiteit is en de verste die van Kwazulu Natal, Zuid-Afrika. Ook 5 'gewone' Nederlandse bibliotheken, waaronder de OBA. Omdat het me lastig lijkt aan de Erasmus Universiteit iets te lenen besluit ik verder te kijken bij de OBA: is het boek daar in de catalogus te vinden en zo ja, mag je het lenen?

Dus verder naar de OBA en in het zoekvenstertje weer 'Johan de Meester' ingetikt. Het eerste resultaat is de mij inmiddels vertrouwde maar nog steeds verrassende 'woordenwolk', die in dit geval van een zodanige schoonheid is dat ik hem jullie niet wil onthouden. Goed voor minstens 5 minuten vrije associatie.Klik op het plaatje om het te vergroten.


Maar daarna natuurlijk op 'Auteur' geklikt. Er verschijnt een hele lijst 'Meesters', waaronder deze 5:
Meester, Johan de (1860-1931)
Meester, Johan de g.
Meester, de, J.
Meester, de J.J.
Meester, de, Johan

Nou, die bovenste is hem in ieder geval, dus daar maar eens op doorgeklikt: 4 treffers, waaronder Geertje, dus da's mooi. Maar zo mooi is het nou ook weer niet, want dat de OBA slechts 4 titels van Johan de Meester zou hebben lijkt me toch sterk, dus nu ik toch bezig ben zoek ik maar even verder. Geklikt op 'Meester, de, Johan' en daar blijkt nogal een rommeltje onder te hangen: boeken waarin de foto's van een Johan de Meester zijn, maar ook b.v. een boek van Santina de Meester, en ook wat titels van 'mijn' Johan de Meester, waaronder 2x Geertje. Ook onder 'Meester, de, J.' is nog een boek van hem te vinden. Verder heb ik niet meer gekeken.

Wat ik toen we bij 23dingen het onderwerp 'AquaBrowser MyDiscoveries' behandelden al dacht, dat denk ik nu weer: schoon die catalogus eens op! Wat moet ik met zo'n woordenwolk die als je 'Johan de Meester' intikt naar geen enkele titel van hem verwijst en met een catalogus die hem op verschillende manieren vermeldt en hem dan ook nog 's op een hoop gooit met andere 'de Meesters'?! Leuk zo'n catalogus waar je in mag taggen. Maar wat ík nou klantvriendelijk zou vinden is dat je het boek dat je zoekt in één keer kunt vinden en dat je bij een auteur alleen zijn eigen titels ziet en dan ook ál zijn titels. Is dat nou zo gek?

En waar stáát Geertje nou eigenlijk? De catalogus van de OBA vermeldt: 'CENTRALE BIBLIOTHEEK : ODE 2e verdieping MEES MAGAZIJN'.

Ik ben blij dat ik het al heb.

10 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Ik vind dat helemaal niet gek, maar ik snap ook werkelijk niets van het hele opzoeksysteem en de ondoorzichtige wolken. En waarom zou je als bezoeker zo graag vrij willen associëren als je doelgericht iets zoekt? Vragen en nog meer vragen. Bijv. wat is ODE?
  Gegoogeld en het staat voor 'Oosterdokseiland', waar de Centrale huist. Zijn we toch weer wat wijzer geworden.
  De j.m. zitten vol bewondering naar de divan te kijken. Ze willen ook vrij associëren en vragen of dat ook lukt met het loungebed en een vloerkleedje.
  Groet, Anna

  p.s. Oeps, 3 uur!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Waarom 'Oeps, 3 uur!'? Is dat te vroeg of te laat? En waarom dan?
  Wat een goed idee om ODE te googlen, daar zou ik nooit aan gedacht hebben. Het is dus eigenlijk logisch, als je het eenmaal weet.
  Ja, die divan ziet er imponerend uit, dat vind ik ook. Ik denk dat het vrij associëren vast ook zal lukken op het loungebed, waaschijnlijk zelfs wel zonder kleedje, maar mét is het natuurlijk echter, dus al je een kleedje hebt... Zelf deed ik het vroeger wel eens op de fiets naar Schiedam, daar lukte het ook. Die laatste zin van je reactie komt voor mij in de categorie 'mooie zinnen' meteen onder 'Toen kon het beginnen enz.' Mijn dag is weer goed!
  Groet van schrvrdzs
  p.s. M'n 'recente reacties' waren even terug en zijn nu weer weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  3 uur, tijd om naar de bibliobus te gaan. De j.m. waren al binnen, kletsnat omdat ze een half uur te vroeg aan de dijk stonden.
  Is het niet gevaarlijk om vrij te associëren op de fiets? Of is het een RSS fiets? Dan geeft het niet.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Anna,
  Ja, natuurlijk, het is dinsdag! Hebben jullie nog wat nieuws geleend?
  Het is niet gevaarlijk om vrij te associëren op een stuk van de weg van R'dam naar Schiedam, omdat je daar een rustig fietspad hebt zonder zijwegen. Het is inderdaad niet overal aan te raden.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Schrijver,
  Ja, we hebben 'Valentijn', daar ga ik morgen uit voorlezen. En ik ben van plan vrij te gaan associëren onder de ok., met een stukje brnbslkks erbij.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Anna,
  O ja, 'Valentijn', die had ik genoemd voor de k&p. Dat was ik al weer vergeten. Gelukkig is het niet te warm, dan kunnen ze er bij komen zitten. Als ze maar niet te veel springen... Misschien moet je een beloning beloven als ze stil zitten, als je tenminste iets weet waar je k&p mee kunt belonen.
  Ik ben erg benieuwd hoe het vrij associëren je zal bevallen. Begin je met een woordenwolk of bedenk je zelf iets?
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben het helemaal met je eens. Dat associatief zoeken is niks. Sowieso zijn veel catalogi gedrochten als het gaat om vindbaarheid.

  Relevante zoekresultaten...dat is wat we willen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Edwin,
  Dank voor je reactie. Maar niet iedereen denkt er zo over. Dat associatieve zou ik ook allemaal best vinden (voor de liefhebbers) als zo'n catalogus verder gewoon in een keer duidelijk was. Dan kan iedereen zoeken op de manier de hem/haar het beste ligt.
  Groet van schrvrdzs
  p.s. Kun je misschien een voorbeeld noemen van een catalogus die geen 'gedrocht' is?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ha!

  Ik vind worldcat inderdaad wel aardig. In ieder geval geen gedrocht. En http://www.librarything.com/search is dat ook zeker niet.

  Die van Ann Arbor district library vind ik ook ok, maar die heeft een wat beperktere inhoud...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Edwin,
  Dankjewel, ik ga ze een keer bekijken. Na WorldCat kom je toch weer terecht in de catalogus van de bibliotheek waar het boek dat je zoekt zich bevindt, en daar is het dan soms alsnog een rommeltje.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen