WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 27 juli 2008

Boek&Bieb


Bibliothèque Sainte-Geneviève, Parijs
Foto gevonden via Google-afbeeldingen

In de boeken die ik de laatste tijd las of aan het lezen ben lijkt altijd wel een kleine verwijzing naar de bibliotheek voor te komen. Dat is misschien toeval, maar het kan ook zijn dat zulke verwijzingen me nu pas opvallen omdat ik me sinds 23dingen meer bewust ben van het fenomeen 'bibliotheek'. Ik zal als ik weer zo'n stukje tegenkom het voortaan even overschrijven op mijn blog. Eens zien wat dat gaat opleveren.

Onderstaande alinea's komen uit Middernacht van Georges Duhamel, die o.a. ook Civilisatie 1914-1917 schreef. Middernacht was volgens de achterflap het lievelingsboek van Willem Elsschot.

Ik zei het al, het was behoorlijk vochtig weer. De rest van de dag bracht ik dan ook in de Bibliotheek Sainte-Geneviève door, in mijn favoriete hoekje aan het eind van een van de tafels, helemaal achterin, links.
Daar voel ik me goed. Door de hoge ramen valt een helder, hemels licht naar binnen, dat aan de bedrukte bladzijden een lied ontlokt zoals een strijkstok aan een snaar. Daar is alles zuiver en zacht, zoals in het hoofd van een wijze. Daar dringt de wierook van het steen en de boeken in je ziel, zodat ze gelouterd wordt.
Ik bracht de rest van de dag dus in de bibliotheek door. De volgende dag ging ik er opnieuw naartoe. Ik wachtte af. Wat haalt het immers uit nog meer te ondernemen wanneer één goede, handige poging... Ja toch?

4 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Goed idee, en als je er dan een foto als deze bij vindt..., wat een mooie bibliotheek, inderdaad dat licht door die hoge ramen, prachtig!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Het zal wel niet altijd lukken een toepasselijke foto te vinden. En misschien vind ik zelfs wel geen verwijzingen meer...
  Groet van schrvdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He schrijver,

  Als je een keer een foto van een bibliotheek kunt gebruiken. Ik heb er ergens van mijn 1e afrikaanse avontuur een paar. Wel iets totaal anders dan dit plaatje, maar toch. Het was één van de eerste dagen dat ik al 2 bibliotheekjes van binnen heb gezien.
  Groet,
  AagjeM

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Aagje,
  Je zet die foto's toch wel een keer op je eigen blog hoop ik? Dat lijkt me erg leuk. Of staan ze er al op en heb ik niet goed opgelet? Ben je nu (weer) in Afrika? Of ben je alweer terug? Op je blog loop je geloof ik een beetje achter!
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen