WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 30 juli 2008

De bibliotheek in NRC Handelsblad
Foto gevonden via Google-afbeeldingen

We hebben de krant weer 's gehaald als bibliotheek. Onder het kopje 'Bibliothecaresse is machine geworden' staat vandaag een stukje in NRC Handelsblad over Bibliotheek Utrecht. Het begint zo:

UTRECHT, 30 JULI. Waar is die oudere mevrouw toch gebleven die streng over haar leesbrilletje kijkt omdat de boeken te laat terug zijn? In de stadsbibliotheek aan de Oudegracht in Utrecht is zij vervangen door een boekeninname- en sorteerautomaat, zegt Herman Scheffer, manager centrale bibliotheek.

En het stuk kwebbelt verder (samengevat): Dit is nodig omdat het aantal uitleningen hard terugloopt. Mensen zoeken in de bibliotheek steeds meer vermaak en sociale contacten en daardoor verandert de rol die het personeel speelt. Door de innameautomaat kunnen de medewerkers zich veel meer als gastheer of -vrouw met de klanten bezighouden. Helaas zijn nog niet alle bibliotheekmedewerkers hier aan toe omdat veel van hen ouder zijn dan 45 jaar. Daardoor hebben ze soms moeite om de snelheid van de veranderingen bij te houden. Het zijn mensen die van 'literatuur en ordening' houden. De manager begrijpt dit wel.

Vervolgens krijgen we te lezen hoe de automaat werkt.

Ligt het nou aan mij of ís dit gewoon een sneu stukje?

3 opmerkingen:

 1. bah sneu stukje van de NRC
  vind ik ook ;(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Steenwijk23,
  Mooi dat je er ook zo over denkt. Je trekt er ook precies het juiste gezicht bij!
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen