WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

dinsdag 27 mei 2008

Fantasie


Bron: Flickr, foto: Czech techie

Ik kan er maar niet toe komen ding 22 en 23 te gaan doen. Kwestie van de laatste loodjes neem ik aan. Als kleine vooruitblik op ding 22 wil ik iets opschrijven over mijn 'droombibliotheek', die ik vannacht, weliswaar wakker liggend, bij elkaar fantaseerde. Het is een bibliotheek voor mij en voor 'mijn soort mensen' (er voor het gemak maar even vanuit gaand dat ik tot een soort hoor): 'ouderwetse' lezers & literatuurliefhebbers (waarbij ik het begrip 'literatuur' ruim opvat). Het is zeker niet de enig mogelijke bibliotheek die ik me kan voorstellen en ook niet de enige 'goede', maar wél de bibliotheek waar ik het liefst naartoe zou gaan, of misschien de afdeling van een grote bibliotheek waar ik me het meest zou thuisvoelen.

Wat is daar te vinden? Om te beginnen boeken, boeken en nog eens boeken, kasten vol en dan niet van die lage kastjes waar je overheen kijkt. De nieuwste boeken staan er net zo snel als in de boekwinkel, groot voordeel is daarnaast dat je er ook nog boeken kunt vinden die in de winkel allang niet meer koop zijn. Dus: niet alles wordt na tien jaar (of nog eerder) afgeschreven! Integendeel, een boek dat versleten is en nog de moeite waard gevonden wordt (waarbij de lezers uiteraard inspraak hebben), wordt vervangen; als dat niet meer via de NBD kan zoekt men het tweedehands. Een eigen binder is dus nodig. (Die kan dan meteen ook cursussen geven.) Via een prima catalogussysteem kun je in elk geval boeken zoeken in heel Nederland en liefst ook daarbuiten.

Mijn droombibliotheek is niet ingericht door Wim La Feber, maar b.v. door Piet Hein Eek. Er staan stoelen en banken die lekker zitten. Er is goed & aangenaam licht. Het is er rustig maar niet per se doodstil. Er zijn kranten en tijdschriften. Je kunt er koffie drinken. Je mag er een broodje eten. Er is een tafel om te schrijven of een krant neer te leggen. Er zijn genoeg computers die het ook nog 's allemaal doen. Personeelsleden zijn onopvallend aanwezig maar altijd bereid je te helpen. Zij zijn belezen en praten daar op verzoek graag over. Als je hun om een leesadvies vraagt grijpen ze niet acuut naar een woordenwolk. Er hangen foto's van schrijvers. Je kunt, net als in het Letterkundig Museum, de stem van allerlei schrijvers horen. Er worden lezingen gehouden. Je kunt er schrijvers ontmoeten. Er is elke maand een talkshow zoals die van Pieter Steinz bij Donner. Er worden cursussen gegeven die met lezen & boeken te maken hebben.

Af en toe is er een grote-letter-ochtend. (Dan is dat ook maar vast geregeld.) Je kunt je opgeven om daar aan mee te helpen, omdat mensen die voor hun leesplezier van grote letters afhankelijk zijn vaak op meer punten afhankelijk zijn. De grote-letter-lezers krijgen op die ochtend speciale aandacht: de nieuwste boeken liggen klaar en ze kunnen op hun e-reader (die betaald is door de zorgverzekering) vanalles downloaden en het dan zelf vergroten. Zo nodig worden ze ook daar bij geholpen.

Je gaat graag in deze bibliotheek zitten lezen en maakt af en toe een praatje met een andere lezer. Elders in het gebouw of elders in de stad zijn de 'jongeren-zone' en de jeugdbibliotheek en de dvd-uitleen enz. enz. Daar is het ook allemaal heel leuk, maar daar heb ik het nu even niet over.

Toen viel ik in slaap.

Kent iemand zo'n bibliotheek in de buurt? Dan ga ik er eens heen.

Het was gisteren drie maanden geleden dat bekend werd dat de bibliobussen per 1-1-2009 niet langer zullen rijden. Hoewel ik onderstaande mening blijf toegedaan gebruik hem vandaag voor 't laatst als slotzin:

En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.

8 opmerkingen:

 1. Hoi Schrijver,

  Jij moet dus echt een keer door mij worden rondgeleid in de ZB! Bijna alles wat je noemt kun je bij ons vinden, zeg ik in alle bescheidenheid. Alleen boeken net zo snel hebben als de boekenwinkels: dan kijk ik even fluitend de andere kant op (hoewel we ook een bestsellerservice hebben, maar daar moet je wel extra voor betalen)

  Je bent nog steeds een keer welkom hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Edwin,
  Dank voor je uitnodiging! Ik kom graag een keer. De ZB heb ik altijd bijzonder gevonden: ik ben er plm. 40 jaar geleden 's geweest (nog in de abdij dus) en ik heb altijd nog een beeld van mensen die in de dakgoot zaten te lezen. Dát had ik bij mijn 'droombibliotheek' nog moeten noemen: een dakgoot om in te kunnen lezen.
  In juli ga ik met vakantie naar Zeeland, dus als het dan uitkomt...
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn! Lijkt me heel leuk.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie afspraak is hier uit voortgekomen. Als je dan toch in Middelburg bent, ook een Beerta Bedevaart doen?
  Overigens wat grappig dat je Piet Hein Eek noemt. Ik zie en spreek 'm regelmatig omdat onze kinderen bij elkaar in de klas zitten. Ik kan je zijn boek Boek van harte aanbevelen. 't Is onwaarschijnlijk hoeveel de man al heeft geproduceerd op zijn leeftijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha 23dingen/Rob,
  Waar denk je aan bij een Beerta-Bedevaart? Waar moet ik dan gaan kijken? Leuk dat je PHE kent, ik hou van zijn spullen maar ze zijn helaas nogal duur. Een kast is nog een droom, maar ik heb wel een klein tafeltje en een stoel die niet lekker zit (maar daardoor lang mooi blijft). En een lamp, die ik zelf in zijn fabriek ben gaan halen. Woon jij daar vlakbij?
  Ze zeggen toch zoiets als dat je iedereen met 2 tussenstappen 'kent', nu ken ik PHE al met 1!
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In elk geval is P.J. Meertens in Middelburg geboren. Zijn geboortehuis misschien opzoeken? Kijken of er een plaquette hangt, van die dingen :-)

  Nou ja zeg, je hebt echt dingen van hem in huis! En je bent zelfs bij hem in de fabriek geweest. Hij woont er zelf naast, wist je dat? En was hij er zelf ook?
  Nou met de handshakes is dus inderdaad waar!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee, dat wist ik niet, dat PHE naast zijn fabriek woont. Ik heb hem daar niet gezien geloof ik, maar ik weet ook niet of ik hem herkend zou hebben. Ik weet ook niet meer waar het was (maar dat kan ik natuurlijk opzoeken), wel dat het een heel eind was met trein & bus. Maar de lamp is mooi.
  Ik zal zien wat ik doen kan in M'burg qua Meertens-tour.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen