WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

maandag 19 mei 2008

Zelfbeeld











Foto gevonden via Google-afbeeldingen

Gisteren verbaasde ik mij over het grote aantal treffers dat je krijgt als je bij Google 'stoffig imago bibliotheek' intikt. Vandaag lag de nieuwe 'inZine' op mijn bureau en daarin las ik deze zin: 'Klop het bibliothecarissenstof van je jas en dompel je een avondje onder in de wereld van het gamen.'
Waarom doen we dit toch? Ik heb niks tegen zelfkritiek, evenmin iets tegen zelfspot. Integendeel. Maar waarom scheppen bibliothecarissen er toch zo'n genoegen in zichzelf of hun collega's af te schilderen als stoffig? Is lezen stoffig? Zijn boeken stoffig? Zijn bibliotheken stoffig? Zijn mensen die boeken uitlenen stoffig? Hou toch op!! Natúúrlijk zijn sommige boeken ouderwets en sommige bibliotheken verouderd en sommige lezers vastgeroest en sommige bibliothecarissen aan hun pensioen toe. Maar boeken kunnen evengoed revolutionair zijn, lezers zijn vaak ruimdenkender dan niet-lezers, bibliotheken worden gebouwd door de modernste architecten en veel bibliothecarissen zijn geheel van deze tijd, ook al zijn ze misschien geen 25 meer.
Dus: laten we er alsjeblieft nu eens mee stoppen onszelf & elkaar & ons vak stoffig te noemen. Voor je het weet ga je je ernaar gedragen en dan is het te laat.

En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.

9 opmerkingen:

  1. Ha Schrijver,
    De bibliobus is echt niet stoffig hoor, misschien de topplanken want die zijn nogal hoog, maar de mensen zijn tof. Ik geloof ook niet dat ze zichzelf stoffig vinden, hoogstens een beetje eigenwijs.
    Groet, Anna
    en 'ikuxhkd.'
    lukt niet, dan 'rcfqypts'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik geloof eigenlijk niet dat bibliothecarissen uberhaupt bezig zijn met hun imago. Een enkeling rept er eens over wellicht maar het gros heeft het net zo min over stoffig als over vernieuwend.

    Wat volgens mij dan ook weer geldt voor het grootste deel van het publiek: die hebben vast wel meer te doen dan bezig te zijn met ons imago.

    Dat is tenminste wat ik leer, als ik er standaard naar vraag bij jan en alleman.

    Maar goed...ze kunnen over je fiets...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. beter over je fiets, bedoelde ik :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Edwin,
    Dat valt dan weer mee. Als jij het zegt zal het wel zo zijn. Sinds ik onder invloed van de '23dingen' wat meer ben gaan lezen over de gang van zaken in de bibliotheek (waar ik zelf een beetje buiten sta) ben ik de term 'stoffig' al tamelijk vaak tegengekomen. Dat was blijkbaar niet representatief. Des te beter.
    Maar waarom vraag je er dan standaard naar? Vertrouw je het toch niet helemaal?
    Wat bedoel je met die fiets? Ik geloof dat ik die uitdrukking niet ken...
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. p.s. Laat maar, ik heb hem al gevonden (met Google).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Anna,
    Ik probeerde je slotwoorden te lezen, maar na een tijdje begon ik te vermoeden dat het verificatiewoorden waren...
    Beter tof dan stof!
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Schrijver,
    Leuke discussie! Een test 'Hoe stoffig ben jij eigenlijk?' in inZine zou uitkomst bieden.
    Zijn er ook stoffige auteurs, dan gaat het daar al mis!
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Anna,
    Ik weet het niet meer. Ik dacht toch echt dat ik verschillende keren iets gelezen had over 'stoffig' en de laatste keer was me er net een teveel. Nu zegt Edwin, die het vast wel weet, dat bibliotheekmensen dat helemaal niet van zichzelf denken. En nu zocht ik even op Google naar 'bibliothecaris stoffig' en vond er toch weer vanalles over, en juist vaak geschreven door bibliothecarissen zelf. Maar wat me misschien het meest hindert is dat men vaak zegt: we zijn niet zo stoffig als we lijken want we zitten heus niet de hele dag met onze neus in de boeken. Waarmee toch de indruk gewekt wordt dat je stoffig zou worden als je leest. Ja, je huís wordt er wel stoffig van, maar je geest niet volgens mij. Nou ja, ik stop erover. Ik vond ook nog de term 'grijze bibliotheekmuizen'. Ken jij die soort?
    Groet van schrvrdzs, t n stffg hs

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha Schrijver,
    'Bibliotheekmuizen' zijn, vermoed ik, muizen die in een bibliotheek wonen. Dat is super, al die boeken bij de hand en maar lezen! Wij worden er niet stoffig van, wel vrolijk of juist triest, of een beetje bang als het spannend is
    maar dan willen we tóch weten hoe het afloopt.
    En inderdaad, vnt n stffg hlltj,
    Anna

    BeantwoordenVerwijderen