zaterdag 14 november 2009
Kaart&boek 7 + voorspelbaar stukje
Eigenlijk bevalt het best, zo'n blogpauze, al valt het wel een beetje tegen wat ik met de vrijkomende tijd (toch al gauw zo'n 15 uur per week...) doe: nog niks gestreken en maar één mail geschreven en naar één museum geweest en ook nauwelijks meer gelezen dan anders. Maar gewoon niets doen heeft natuurlijk ook zijn charmes. Ik merk wel dat ik vaker op blogs van anderen begin te reageren, blijkbaar is er toch een niet geheel te onderdrukken behoefte af en toe iets te beweren. Dus kan ik dat misschien maar beter weer eens hier doen in plaats van al te vaak elders. Blijft het probleem: waarover? Dat probleem is nu even opgelost door een soort Pavlov-reactie: als ik iets hoor of lees over de strandbibliotheek wil ik zelf ook altijd meteen iets zeggen of opschrijven. En ik lás iets over de strandbibliotheek: bij Tenaanval.
Ik heb het allemaal al eerder gezegd (b.v. hier), maar ik ga het toch nog eens zeggen. Sommige dingen zijn belangrijk genoeg om ze zo nu en dan onder de aandacht te brengen, in de hoop dat héél misschien iemand ergens ooit zal denken: laten we daar eens iets mee doen. En dat die eventuele iemand dan iemand is die ook echt iets kán doen, iemand met een beetje macht en een beetje geld en met een netwerkje, zo iemand.
Ik zeg het er voor de zekerheid altijd maar bij: ik vind de strandbibliotheek leuk en feestelijk en een goed idee. (Mensen denken al gauw dat je de zon niet in het water kunt zien schijnen, om een toepasselijke beeldspraak te gebruiken.) Dat ik jaloers ben betekent dan ook niet dat ik het iedereen die zich met de strandbibliotheek bezighoudt en iedereen die er plezier van heeft door er iets te kunnen lenen niet gún dat die strandbibliotheek er is. En zo denk ik ook over de stationsbibliotheek en de vliegveldbibliotheek en al die andere nieuwe spannende bibliotheken die er misschien gaan komen. Een Ikea-bibliotheekje met uit het Zweeds vertaalde kinderboeken en iemand die daar uit voorleest, dat zou me ook wel wat lijken. (Trouwens, een rijdende bibliotheek die kleine dorpen aandoet lijkt me ook wel een leuk idee. Vergeef me mijn cynisme.)
Maar wat me ook heel leuk lijkt is een mooi bibliotheekje in een zorginstelling. Het voordeel daarvan is dat je het maar een keer hoeft op te zetten en dat het er vervolgens altijd kan blijven. Als ik het goed begrepen heb zal de strandbibliotheek, nu daar geen provinciale subsidie meer voor is, in een aantal plaatsen volgend jaar niet terugkomen. Dat is treurig, want nu zijn de mensen er net aan gewend en gaan straks zonder boek naar het strand en dan stelt de bibliotheek ze toch weer even teleur. Bij een 'zorgbibliotheek' (een betere naam moeten we maar bedenken als hij er echt komt) heb je dat probleem niet: je stopt er een keer wat geld in en daarna hoef je hem alleen nog maar bij te houden door hem af en toe te verven enzo. (De boeken kunnen elk half jaar gewisseld worden door ProBiblio.)
In zorginstellingen zijn gelukkig vaak wel bibliotheekjes, maar of die leuk zijn vraag ik me af. Eerlijk gezegd heb ik er nog nooit een met eigen ogen gezien, al werk ik er dagelijks (d.w.z. als ik op mijn werk ben) voor, maar ik heb het gevoel dat het hooguit een kamertje met een paar boekenkasten is, of dat het zelfs alleen maar een paar kasten zijn, ergens op de gang. Misschien valt het mee, maar ik weet wel bijna zeker dat er een heleboel van die bibliotheekjes zijn die er veel leuker uit zouden kunnen zien. En ik weet ook wel bijna zeker dat je voor het geld waarvoor je een strandbibliotheek opzet en inricht ook een leuke zorgbibliotheek zou kunnen maken.
Altijd als ik iets lees over de strandbibliotheek, b.v. dat de minister er een biertje kwam drinken of dat schrijvers er hun intrek namen of dat erover geschreven werd in een Amerikaans blad, denk ik: als er nou toch ook eens zo'n mooie vrolijke bibliotheek in een zorginstelling kwam, waar dan misschien ook wel oude mensen uit de buurt lid konden worden, of misschien ook zelfs wel kinderen, waar je kranten en tijdschriften kon lezen, waar je koffie kon drinken en je breiwerkje mee naar toe nemen, en als die nou óók eens geopend werd door een minister, en als er dan eens een schrijver kwam vertellen over zijn werk, wat zou dat nou toch leuk kunnen zijn.
'Ja hoor, droom maar lekker verder,' zegt men dan...
Kaart: Johan Mekkink (1904-1991), De ouders van de kunstenaar, 1954
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ha schrijver,
BeantwoordenVerwijderenTja, wie kan hier nou tegen zijn? Lijkt me een prima idee en ik wil graag helpen als ie komt.
Misschien kunnen er bibliotheek vestigingen komen in verzorgingshuizen, net zoals in scholen. Zodat je in plaats van een Brede school een Brede zorginstelling krijgt. Kunnen de bewoners meteen helpen met voorlezen op woensdagmiddag...
Welkom terug trouwens.
Ha Tenaanval,
BeantwoordenVerwijderenHmm, terug, dat moet nog blijken. Vandaag kwam het in elk geval door jou.
Tja, wie kan hier nou tegen zijn? Blijkbaar is er ook niemand vóór, want anders was het er wel. Jou beschouw ik wel als iemand met wat macht, geld en een netwerk, dus doe je best zou ik zeggen, als het hier of daar 's ter sprake komt ;-)
Of de bewoners van zorginstellingen nog kunnen voorlezen vraag ik me af, maar in serviceflats b.v. lijkt dat me wél weer een idee.
Groet, schrvrdzs
Ben zeer vereerd maar ik heb echt geen macht en zeker geen geld. Wel een netwerk dus misschien heb je daar nog wat aan....
BeantwoordenVerwijderenHa Tenaanval,
BeantwoordenVerwijderenLaat ik dan invloed zeggen. Ik hoop dat je die een keer kunt (en wilt) aanwenden ten gunste van dit idee. Misschien via een vrolijke mailwisseling ofzo ;-)
Groet, schrvrdzs
Inderdaad de bieb in het zorgcentrum waar mijn moeder blijft bestaat uit een paar kasten.Een keer in de week een paar uur open. Daar kan veel aan verbeterd worden. Ik ken zorginstellingen die alleen maar afgeschreven boeken van de bieb hebben..
BeantwoordenVerwijderenDeze mensen die altijd hard gewerkt hebben verdienen betere voorzieningen.
Ik heb pas op mijn moeder en tante de themakoffers van Brabant uitgeprobeerd. Ze waren enthousiast.
Dag Mediathecaris,
BeantwoordenVerwijderenDankjewel voor deze bijval. Inderdaad: deze mensen verdienen beter. Ik vind het een beetje schrijnend dat mensen die leuk een dagje naar het strand gaan daar door de bibliotheek feestelijk onthaald worden, terwijl mensen die de deur niet meer uitkunnen al blij mogen zijn met een kast GLB op de gang. Daar zit iets scheef volgens mij. We zoeken de mensen op waar ze zijn, is de gedachte achter de strand- (en stations- e.d.) bibliotheek. Een mooie gedachte, maar er zijn meer plaatsen te bedenken.
Groet, schrvrdzs
De strandbibliotheek in de zomer en de zorginstellingen bibliotheek in de winter?
BeantwoordenVerwijderenHa Festina,
BeantwoordenVerwijderenHet probleem daarbij lijkt mij dat je weliswaar in de winter niet naar het strand gaat, althans niet om er te lezen, maar dat de zorgbehoefte zich niet aan seizoenen houdt.
Maar een half ei is beter dan een lege dop, dat wel natuurlijk ;-)
Groet, schrvrdzs
Ha schrijver en festina,
BeantwoordenVerwijderenHelaas zijn de strandbibliotheek en de zorginstellingen praktisch gezien geen goede combinatie. De collectie van de strandbibliotheek bestaat voornamelijk uit kinderboeken en lichte literatuur en ik stel me zo voor dat er in zorginstellingen veel groot letterboeken en streekromans gelezen worden.
Een ander verschil tussen de strandbibliotheek en zorginstellingen is dat het eerste een provinciaal (bibliotheekvernieuwings-)project was en het tweede regulier werk van de locale bibliotheek. Dat betekent dat ProBiblio voor de eerste extra geld en invloed kreeg en zich bij de tweede afzijdig moet houden.
Maar dat wil niet zeggen dat "we" bibliotheken niet op een idee kunnen brengen. Dus daar zou mijn netwerk nog wel eens van pas kunnen komen.
Ha Tenaanval,
BeantwoordenVerwijderenIk denk eerlijk gezegd dat Festina het niet zo serieus bedoelde, maar zeker weet ik dat natuurlijk niet. Zelf dacht ik in elk geval niet dat je de boeken van het strand 's winters in de zorginstellingen kon gebruiken...
Wat betreft het geld: de strandbibliotheek is nu toch ook de verantwoordelijkheid van de plaatselijke bibliotheek? Zou een (nieuwe of vernieuwde) zorgbibliotheek dan niet ook langs die route gefinancierd kunnen worden: eerst een 'project' en later regulier?
Het heeft denk ik toch ook iets te maken met het stellen van prioriteiten.
In elk geval: als je hier of daar een goed woordje kunt doen voor de dienstverlening aan zorginstellingen, graag!
Groet, schrvrdzs