zaterdag 28 november 2009
Kaart&boek 17 + Bruna-blues
Op BoekenDingen las ik een bericht over een boekenwidget om op je Hyves-pagina te zetten. (Lees als je tijd hebt eerst even dat bericht alvorens hier verder te gaan.) Toen ik het las dacht ik: waarom kan Bruna dat wel en de bibliotheek blijkbaar niet? Waarom hebben 'wij' iets dergelijks niet allang ontwikkeld, zodat mensen het op de website van hun bibliotheek kunnen vinden om het op Hyves (of ergens anders) te zetten als ze dat leuk vinden? Is dat een kwestie van geld? Zou kunnen, maar wat kost een multi-touch table, wat kost het huren van de Van Nelle-fabriek, wat kost een reis naar Umbrië? Heeft het iets met prioriteiten te maken? Met macht? Met eerst vergaderen? Met onwil? Met versnippering? Of met een combinatie van twee of meer van deze factoren? Komt het nog goed?
Ik vermoed dat bij de in wording zijnde Digitale Bibliotheek wel zo'n soort widget zal zitten. Maar wanneer is die klaar, en kan iedereen er dan meteen gebruik van maken? (Tenaanval, dat weet jij misschien wel.) Blijft nog altijd dat Bruna ons voor was (en dan heb ik het nog niet eens over LibraryThing) en dat dat toch jammer is (vind ik).
Ik zit niet op Hyves (en ook niet op Facebook). Ik zit helemaal niet te wachten op leesadviezen via een widget. Ik ben beslist geen fan van Bruna. Maar er zijn heel wat bibliotheekmensen die vinden dat de bibliotheek iets moet doen met Hyves, er zijn heel wat bibliotheekmensen die het 'delen' van informatie via widgets leuk en belangrijk vinden, er zijn heel wat bibliotheekmensen die denken dat bibliotheken een soort Bruna's moeten worden om te kunnen voortbestaan. Past zo'n boekenwidget daar dan niet prachtig bij? En waarom is die er dan nog niet? Nou?
Omdat het me even hoog zat mopperde ik erover tegen iemand die een beter geheugen bleek te hebben dan ik en die me erop wees dat op ZBDigitaal een jaar geleden al een post stond over een (andere) Bruna-boekengadget die je op je Hyves-pagina kon zetten en dat uit dat stuk ook al frustratie bleek over het feit dat de bibliotheek zoiets niet had. Inmiddels zijn we dus een jaar verder en heeft Bruna alweer een nieuwe widget en hebben 'wij' nog steeds niks.
En wat nou wel een beetje gek is, is dat ik destijds een reactie gegegeven blijk te hebben op dat stuk op ZBDigitaal, nl. deze:
Moeten we in plaats van steeds maar weer bedroefd te constateren dat anderen ons wéér ergens in voor zijn geweest (zoals ook al bij de NRC-boekensite) niet eens bedenken waar we als bibliotheek uniek in zijn en dat zo snel en zo goed mogelijk 'in de markt zetten'? Vraag me niet wáár we dan precies uniek in zijn, want dat weet ik ook niet meteen, maar daar zal toch wel uit te komen zijn zonder er jaren over te vergaderen?
De alomtegenwoordige digitalisering slaat ons heel wat troeven uit handen, maar er móeten dingen zijn die niemand ons nadoet, misschien alleen al omdat we geen winst hoeven te maken.
Moedig voorwaarts! zou Reve zeggen.
Groet, schrvrdzs
Kijk, en dat vind ik nog steeds best aardig gezegd van mezelf. En ik sta er nog helemaal achter. En ik vind eigenlijk zo'n boekenwidget helemaal niet zo belangrijk. Maar ik vind inmiddels wél dat we hem allang hadden moeten hebben.
Is dit nou voortschrijdend inzicht of juist niet?
Kaart: Quint Buchholz, Nachts, mit Buch, Inkognito, Berlijn
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wat grappig, ik dacht precies hetzelfde toen ik dat bericht las gisteren....
BeantwoordenVerwijderenHa Festina,
BeantwoordenVerwijderenHet is ook wel een voordehandliggende (schrijf je dat zo?) gedachte vind ik.
Maar tussen droom en daad, je weet wel.
Groet, schrvrdzs
Dag schrijver,
BeantwoordenVerwijderenLaat ik nu de hele tijd gedacht hebben dat de bibliotheek mensen op de 23-dingencursus stuurde om hen de tools in handen te geven om dat soort dingen te doen. Een jaar geleden maakten een aantal mensen ook een of andere "bar" voor de bieb van Hengelo, dat leek mij toen één van de mogelijke toepassingen. Ik was benieuwd of er meer zou volgen; dat is misschien ook wel gebeurd, maar daar heb ik dan niet veel weet van, mij lijkt dat de kennis vooral toegepast wordt op (privé)blogs. De blogs van een aantal bibliotheken vind ik heel informatief, maar het lijkt me dat ze vooral gelezen worden door toch-al-lezers en niet gevonden worden door niet-lezers. Dus, schrijver, is mijn vraag eigenlijk: kun jij niet samen met een aantal mensen doen wat je blijkbaar van anderen verwacht? Of is dat te moeilijk/te duur? Of valt het buiten je verantwoordelijkheden, is het je zelfs verboden? Zijn het alleen practische bezwaren?
Ik zie ook wel dat ik erg hoge verwachtingen van je heb, maar als jij ze niet waarmaakt met al je idealisme, wie dan wel?
Dag AvA,
BeantwoordenVerwijderenJe reactie is vleiend maar gebaseerd op een verkeerde veronderstelling. Zo'n widget maken zou ik beslist niet kunnen (en het wordt ook in de verste verte niet van me verwacht). Wat je bij de 23dingen leert gaat om toepassingen, maar voor het maken van zo'n widget moet je kunnen programmeren en dat kunnen volgens mij maar weinig aan de bibliotheek verbonden mensen. Het zou natuurlijk uitbesteed kunnen worden aan buitenstaanders die het wél kunnen. Die zijn er genoeg.
Groet, schrvrdzs
Ha schrijver,
BeantwoordenVerwijderenBen gevleid dat je denkt dat ik weet hoe het met widgets en zo zit maar helaas. Dat zijn van die ontwikkelingen die ik van een afstandje bekijk en waar ik me pas in verdiep als ik ze nodig heb.
Waarschijnlijk weet A. er meer van, lijkt me iets voor de digitale bibliotheek..
Volgens mij zijn dit soort wel al ontwikkeld door bibliotheken hoor? Las ik bij Ritanila niet iets over Assen? En hebben Eindhoven en Enschede niet iets gemaakt? Maar nogmaals, ik weet het niet zeker.
Ik bedoelde natuurlijk dat dit soort DINGEN al zijn ontwikkeld...
BeantwoordenVerwijderenHa Tenaanval,
BeantwoordenVerwijderenIk bedoelde eigenlijk dat ik dacht dat jij wel zou weten wat de Digitale Bibliotheek zo'n beetje zal gaan bieden, omdat je een keer iets op je blog schreef als 'de digitale bibliotheek wordt pachtig' of woorden van die strekking.
Ik zal de websites van de bibliotheken die je noemt eens proberen te vinden om te zien of er iets dergelijks opstaat. Áls dat zo is en het is iets moois, dan lijkt het me zonde dat niet meer bibliotheken er gebruik van (kunnen) maken.
Groet, schrvrdzs