WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 19 april 2008

Ding #20 gedaan

















'Wie herinnert zich dit nog: op vrijdagmiddag na school samen met een vriend en je zakgeld naar de platenwinkel in de stad fietsen, de nieuwste LP van Neil Young kopen. Naar huis en dan onder het genot van een mok thee samen de muziek beluisteren op de Lenco platenspeler. En dan elk nummer bediscussiëren.' Zo vraagt 23 dingen ons.

De sfeer is me wel bekend, de details niet. In 'mijn tijd', zo'n 12 jaar voor die van bovenstaand stukje schat ik, waren lp's voor een eenvoudige scholier-zonder-bijbaantje (en bijbaantjes had toen, in elk geval bij mij op school, nog bijna niemand) nauwelijks te betalen. Een enkel 'singletje' (schrijf je dat eigenlijk zo?) kon je je af en toe permitteren. Toch heb ik wel een paar lp's uit die tijd, o.a. van De Beatles en Bob Dylan. Misschien verjaardagscadeau's? Ik weet het niet meer. Ik kreeg trouwens pas toen ik een jaar of 17 was (of misschien wel toen ik 17 wérd), een eigen 'pick-up', in elkaar geknutseld door een buurjongen. Pas toen werd het echt zinvol om 'plaatjes' te kopen. Want mijn muziek in de huiskamer draaien op de platenspeler van mijn ouders, dat kon alleen als ze niet thuis waren. Het mócht wel, maar o, dat commentaar!

Waar wij (ik kan hier zonder moeite voor een grote groep spreken) naar luisterden was de radio en dan m.n. Veronica, ik schreef het al bij Ding #15. Op zaterdagmiddag ('s morgens nog naar school geweest) tijdens het huiswerk maken: de top-40. Later kreeg je ook Radio Noordzee als ik mij goed herinner, en Radio Caroline, allemaal zgn. 'piratenzenders'.

Maar genoeg nostalgie; over naar Last.fm. Inmiddels gebruik ik muziek niet meer als achtergrond bij het 'huiswerk maken' (behalve dan een cd tijdens het strijken en soms radio 4 tijdens het koken), dus muziek luisteren via de computer had ik nog niet eerder gedaan. Ik heb via de 23dingen-account wat rondgekeken en iets beluisterd. Het zag er inmiddels tamelijk bekend uit: al die 'sociale' sites hebben wel wat van elkaar: fotootjes, hoeveel mensen zijn er momenteel online, wie zijn je vrienden, enz. Ik denk dat ik het toen ik 15 was best leuk had gevonden. Maar inmiddels ben ik een beetje vastgeroest in mijn muzieksmaak en heb ik weinig behoefte meer aan ontdekkingen via de smaak van mij onbekende anderen. Binnen de muziek waar ik van hou is nog heel wat te ontdekken waar je Last.fm niet voor nodig hebt: het is allemaal al bekend maar nog niet door mij beluisterd óf ik ben er nog niet op uitgeluisterd. En als je, zoals ik, muziek zelden gebruikt als achtergrond bij iets anders, dan is er per dag hooguit een uur om ernaar te luisteren en vaak zelfs dat niet. Al met al: Last.fm laat ik verder voor wat het is. Een bibliotheektoepassing zie ik niet, maar dat komt misschien omdat ik niet in een bibliotheek werk.

Trouwens, over bibliotheektoepassingen gesproken:
'Popradio zonder zender / Gijsbert Kamer in Kunstbijlage van de Volkskrant van 10 januari 2008. Op te vragen via de Krantenbank' (uit de inleidende tekst voor Ding #20), geeft als je doorklikt: 'Dit artikel is in te zien bij uw lokale Openbare Bibliotheek'. Nu kunnen wij bij ProBiblio wel in de Krantenbank, maar thuis kan ik dat niet. Is er al toegang tot de Krantenbank mogelijk voor mensen met een bibliotheekabonnement? Anders lijkt dat me wel iets om naar te streven, als dat tenminste kan i.v.m. rechten e.d. Dit komt toch een beetje achterhaald over.

En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.

3 opmerkingen:

  1. Hmm... die thuistoegang tot krantenartikelen is iets waar al jaaaren aan gewerkt wordt. En - hou me ten goede als het niet zo is - volgens mij zal het nog jaaaaaren gaan duren ook. De uitgevers willen niet mee of stellen te hoge eisen. Wel is er een experiment (geweest?) bij de OB A'dam, maar daar kon je alleen als jeugdlid artikelen vanuit huis bekijken. Tja, daar schieten wij ook niets mee op.
    Misschien dat Pientjepienter een laatste stand van zaken weet? Of Edwin?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou Pientje of Edwin, lazen jullie het bovenstaande? Als we als bibliotheek echt 'van deze tijd' willen zijn moeten we hier toch ons best voor doen denk ik. We zullen die uitgevers ervan moeten overtuigen dat het hen niet schaadt óf hun voldoende compensatie bieden. Misschien kun je de gebruikers een kleine vergoeding vragen? (Voor niks gaat de zon op, zei m'n oma dan.)
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen